Annonce
Debat

Kast et blik tilbage nu, hvor vi nærmer os VM i Qatar: Sport er politik - også selvom politikerne ikke synes det

"I disse dage, hvor det danske herrelandshold i fodbold har kvalificeret sig til næste års VM i Qatar, går debatten livligt herhjemme om de menneskeretlige problemer ved at deltage i en international sportsbegivenhed i et land, hvor flere tusinde mennesker er døde i forbindelse med konstruktionen af nye stadion, hoteller, lufthavne, veje og offentlige transportsystemer", skriver Martin Bjørnholt Christiansen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Baron Pierre de Coubertin sagde: "… [sport kan] udløse de mest ædle såvel som de mest slette lidenskaber; den kan udvikle uegennytte og æresfølelse såvel som kærligheden til fremgang; den kan være ridderlig eller korrupt, viril eller bestialsk; endelig kan den anvendes til at sikre fred eller at forberede krig".

I disse dage, hvor det danske herrelandshold i fodbold har kvalificeret sig til næste års VM i Qatar, går debatten livligt herhjemme om de menneskeretlige problemer ved at deltage i en international sportsbegivenhed i et land, hvor flere tusinde mennesker er døde i forbindelse med konstruktionen af nye stadion, hoteller, lufthavne, veje og offentlige transportsystemer.

Den danske statsminister Mette Frederiksen er klar i mælet. Adspurgt efter 1-0-sejren over Østrig, der sikrede VM-billetten, svarede hun: "Udenrigspolitik og sport må vi skille ad. I aften fejrer vi fodbolden, og det kommer vi også til at gøre til VM. Det er kæmpestort, at vi er videre. Fantastisk landshold…".

Annonce

Vores statsminister ønsker altså ikke at blande sport og politik sammen.

Andre toner hører vi fra ét af regeringens støttepartier, nemlig SF, der 13. oktober havde kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i samråd om at udarbejde en dansk idrætsstrategi, der vil fastsætte rammen for, hvordan danske idrætsforbund bør forholde sig til sportsarrangementer i lande, hvor særligt menneskerettighederne er udfordret.

Vores kulturminister er åben for ideen, men vil dog ikke gennemtrumfe en politisk strategi overfor idrætsforbundene, f.eks. DBU. Hun mener ikke at: "… en idrætsstrategi skal formuleres fra min hånd og med mig for bordenden. Men jeg bistår idrætsorganisationerne med alt, hvad jeg kan i det arbejde".

Grundet store sportsbegivenheders kolossale rækkevidde har det altid været et udstillingsvindue for politiske manifestationer og demonstrationer. I stedet for at holde fast i et ideal om sportens adskillelse fra politik bør vi i stedet forstå, at sporten er en del af samfundet.

Her er hun på linje med direktør for DBU, Jakob Jensen, der gerne vil arbejde med en fælles dansk idrætsstrategi, men han ser helst ikke, at den bestemmes på Christiansborg, men af idrætsforbundene i fællesskab: "Det skal ikke være regeringen eller Folketinget, der skal ind at tage ansvar for de beslutninger, der træffes i de idrætspolitiske organisationer".

Ovenstående viser fint de to lejre i debatten om sport og politik. Den ene lejr, her repræsenteret af statsministeren, vil adskille de to, mens den anden lejr, her repræsenteret af SF, kobler de to begreber sammen.

Med et kommende fodbold-VM i Qatar og vinter-OL i Beijing er det nødvendigt med en debat om, hvordan sport forholder sig til politik – for kan man adskille de to begreber? Og bør man?

Grundlæggeren af de moderne olympiske lege, den franske baron Pierre de Coubertin mente, at sporten var i stand til at fremelske de bedste og værste sider af menneskets natur – hvilket det indledende citat illustrerer - men samtidig kunne sporten også bruges i freds- eller krigsøjemed. Citatet viser, at sporten både siger noget om den enkelte person (dennes natur) og samtidig er en del af den politiske virkelighed (krig og fred). Sportsarrangementer foregår altså ikke i et vakuum, men er en del af samfundet.

Coubertin udtalte i talen "Hvad vi kan forvente af sporten" i 1918: "Sportsverdenen repræsenterer en slags miniatureudgave af den ideelle demokratiske stat". Dette er ikke en neutral opfattelse af sporten, men en værdiladet og politisk formålsbeskrivelse af sportens væsen.

Coubertin var internationalist i slutningen af 1800-tallet, hvor Europa prægedes af den spæde arbejderbevægelse samt andre internationale bevægelser. Han havde en ambition om at forene folk på tværs af nationale skel i sportens navn – en politisk og demokratisk dagsorden.

Idealet er måske, at sporten bør foregå i et neutralt rum, hvor politiske konflikter parkeres udenfor banen. Fortællingen om de antikke olympiske lege går også på, at den olympiske fred, ekecheiria, sikrede fred i forbindelse med legene i Olympia. Det er derfor vigtigt at forstå, at de Olympiske Lege altid har forholdt sig til den politiske virkelighed.

Grundet store sportsbegivenheders kolossale rækkevidde har det altid været et udstillingsvindue for politiske manifestationer og demonstrationer. I stedet for at holde fast i et ideal om sportens adskillelse fra politik bør vi i stedet forstå, at sporten er en del af samfundet. Sporten kan fremhæve politiske debatter, ligesom sporten kan bruges og misbruges af værtsnationer til politisk propaganda.

Det er derfor en god idé at udarbejde en fælles dansk idrætsstrategi på tværs af de danske idrætsforbund, så der bliver taget et politisk standpunkt. Og få aflivet fortællingen om, at sport og politik skal adskilles – det bør man ikke, og det kan man ikke.Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Sport

Stjernespiller skal ingen steder og forlænger opholdet i Aarhus med tre år: - Jeg ser et kæmpestort potentiale i Aarhus United som klub

AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Borgmesteren står næppe forrest i headhunternes kø: Kan man bruge en taber på regeringsholdet?

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Annonce