Annonce
Aarhus

Katrine Robsøe fortalte om en seksuel krænkelse allerede i 2018: Min chef forsøgte at kysse mig

Radikales Katrine Robsøe følte sig på grund af den store medieopmærksomhed tvunget til at stå frem og fortælle om sin oplevelser med Morten Østergaard. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Den radikale folketingspolitiker, Katrine Robsøe, har tidligere skrevet et læserbrev om en chef, der forsøgte at kysse hende mod hendes vilje. Læserbrevet blev bragt i forbindelse med #MeToo-bølgen for to år siden.

AARHUS: Den radikale folketingspolitiker Katrine Robsøes navn er kommet på alles læber - i hvert fald i politiske kredse - efter hun mandag aften afslørede, at hun ligesom partifællen Lotte Rod havde oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra den nu afgåede partileder Morten Østergaard.

Den 29-årige politiker, der er valgt i Østjyllands Storkreds som medlem af partiet i Aarhus, gav sig mandag 12. oktober til kende som en af de tre kvinder foruden Lotte Rod, som den tidligere radikale partileder skulle have krænket.


Annonce

Problemet var dog ikke bare, at en mand, jeg ikke var interesseret i, forsøgte at kysse mig. Han var nemlig også en klar autoritets-figur i mit liv, der havde mulighed for at gøre livet meget surt for mig, hvis han ville.

Katrine Robsøe (R), uddrag fra et læserbrev i Politiken 2018


I 2015, mens Katrine Robsøe var studentermedhjælper på Christiansborg, skulle Morten Østergaard være kommet med upassende tilnærmelser mod hende. Det skrev hun mandag aften i et Facebook-opslag:

"Det er med tårer i øjnene, at jeg desværre føler mig tvunget til at lave dette opslag.

Jeg er en af de tre kvinder, Morten Østergaard i fredags stod frem og indrømmede, at han har krænket."

Katrine Robsøe skriver ikke præcis hvordan, hun har oplevet at blive krænket. Men i en intern redegørelse fremgår det, at Morten Østergaard skal have givet hende "uønsket seksuel opmærksomhed" i form af "upassende berøringer", skriver Ritzau.

Chefen ville kysse

Allerede i 2018 skrev hun imidlertid i et læserbrev i Politiken om en krænkende oplevelse med en tidligere chef under overskriften "Jeg forstår #MeToo, for min chef forstod ikke et nej".

I læserbrevet, der er et forsvar for vigtigheden af #MeToo-kampagnen i anledning af årsdagen for denne, fortæller Katrine Robsøe, der dengang var folketingskandidat, om sin chef, som havde forsøgt at kysse hende mod hendes vilje.

- Der fløj så mange tanker gennem hovedet på mig, da han forsøgte at kysse mig.

- Det var ikke første gang, at han ikke havde forstået et nej, og jeg vidste allerede, at det også denne her gang ville blive akavet, næste gang jeg skulle se ham på arbejdet.

- Problemet var dog ikke bare, at en mand, jeg ikke var interesseret i, forsøgte at kysse mig. Han var nemlig også en klar autoritets-figur i mit liv, der havde mulighed for at gøre livet meget surt for mig, hvis han ville.

Det vides ikke, om den chef, Katrine Robsøe henviser til i læserbrevet fra 2018, er Morten Østergaard.

Katrine Kjær Robsøe

  • Født 21. juni 1991 i Aarhus som datter af Jan Robsøe og Ida Kjær Robsøe. Vokset op i Skjern.
  • Elev på Vestjysk Gymnasium Tarm, 2008-2011, hvor hun blandt andet var elevrådsformand.
  • Bachelor i statskundskab, Aarhus Universitet, 2012-2015.
  • Kandidat i statskundskab, Københavns Universitet, 2015-2018.
  • Spillede i sin tid for Skjern Håndbolds jyllandsseriehold.
  • Meldte sig ind i Radikal Ungdom, da hun flyttede til Aarhus for at studere.
  • Blev i 2018 valgt som folketingskandidat i Østjyllands Storkreds og kom året efter i Folketinget med 3.430 personlige stemmer.
  • Har været De Radikales integrationsordfører og er nu erhvervs- og uddannelsesordfører.

Katrine Robsøe fortæller videre i læserbrevet, at hun ikke ønsker hævn over chefen, men at hun fortæller om oplevelsen, fordi #MeToo-bevægelsen fik hende til at forstå, at det ikke var hende, der var den skyldige part:

- Det var ikke mig, der skulle blive væk fra en fredagsøl, det var ham, der ikke skulle tage på mig. Det var ikke mig, der skulle holde mig fra at danse til festen, men ham, der ikke skulle forsøge at kysse mig, skrev hun videre.

Annonce

Følte sig tvunget til at stå frem

I sit opslag på Facebook mandag aften i denne uge fortalte Katrine Robsøe, at hun i 2016 gik til sekretariatet i partiet for at fortælle om episoden med Morten Østergaard, der fandt sted i 2015.

Katrine Robsøe omgivet af venner fra Radikal Ungdom i Aarhus, da det stod klart, at hun ved valget i juni 2019 havde sikret sig det ene af Radikale Venstres tre mandater i Østjylland. Mandag 12. oktober stod Katrine Robsøe frem og fortalte, at hun er en af de kvinder, der har følt sig seksuelt krænket af den nu tidligere partiformand, Morten Østergaard. Foto: Axel Schütt

- Mit formål med min henvendelse var aldrig at udstille Morten, men at sikre, at der blev taget hånd om sagen, og det var og er stadig min klare opfattelse, at det blev der, og at Morten ændrede sin adfærd, skriver hun.

Da Lotte Rod offentligt fortalte om sin oplevelse med Morten Østergaard, gik Katrine Robsøe til Sofie Carsten Nielsen og fortalte, at hun også havde en krænkende oplevelse med Morten Østergaard. Hun bad dog Sofie Carsten Nielsen om at holde oplysningen for sig selv.

At hun alligevel valgte at stå frem med sin historie mandag, forklarer hun i en opfølgende facebookbesked med, at et medie havde kodet hendes navn til sagen, og at det derfor ikke længere var hendes valg, om historien skulle offentliggøres eller ej.

- Nogen undre sige over, at jeg laver opslaget her nu (nogen pænere end andre). Et medie havde desværre mit navn kodet til sagen. Derfor var det ikke længere en mulighed at holde det internt, og derfor dette opslag, skriver Katrine Robsøe.

Hun skriver samtidig, at hun ikke har yderligere kommentarer til sagen, og hun er indtil videre heller ikke vendt tilbage på henvendelser fra avisen.

Annonce

Afventer raskmelding

Både Morten Østergaard og Katrine Robsøe er valgt i Østjyllands Storkreds.

Formanden for Radikale Venstres lokale vælgerforening i Aarhus, Klaus Bach Trads, vil endnu ikke forholde sig til Morten Østergaards fremtid i partiet. Den snak kommer de til at tage sammen, når den tidligere partileder vender tilbage fra sin sygemelding, skriver Klaus Bach Trads i en sms til Århus Stiftstidende.

Her skriver han også følgende om Katrine Robsøes rolle i sagen:

- Vi er kede af, at Katrine Robsøe på grund af pressens opmærksomhed har følt sig tvunget til at dele noget, hun ikke har lyst til at dele. En vigtig del af, at vi alle kan håndtere sexisme er, at der er tillid til, at det håndteres i den lukkede kreds, man selv synes. Alle bør have ret til selv at bestemme, om ens historie er offentlig.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Navne

Ny Børn og Unge-chef sætter børnene først: - Vi skal ikke altid bare gøre det, vi plejer

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce