Annonce
Østjylland

Underskrifterne vælter ind til nyt borgerforslag: Kræver Kattegat-forbindelse til folkeafstemning

Sådan vil en forbindelse over Kattegat kunne komme til at se ud, hvis den bliver til virkelighed. Illustration: Gottlieb Paludan Architects
Det vælter ind med støtte til et borgerforslag. I løbet af det første døgn har flere end 1300 skrevet under
Annonce

Odder: En fast forbindelse over Kattegat ødelægger naturen og skal stoppes. Det mener Helle Wium, som har lavet et forslag til Folketinget, som hun opfordrer til at lave en vejledende folkeafstemning om en Kattegatforbindelse,

Helle Wium har benyttet sig af muligheden for at stille et såkaldt borgerforslag. Hvis det får opbakning fra 50.000 vælgere, så kan det blive taget op i Folketinget, og Helle Wium er optimist. For i løbet af det første døgn har flere end 1300 vælgere skrevet under, og interesserede kan skrive under indtil slutningen af april næste år.

- Jeg tror, det er muligt at hente 50.000 underskrifter. Det er klart, at dem, der bliver direkte berørt selvfølgelig er meget påvirkede. Men jeg tror, der er forståelse for mit forslag i hele landet, siger Helle Wium.

Hun bor selv i Harlev ved Aarhus og har tidligere været folketingskandidat for Alternativet. Hun er stadig medlem, men det er som privatperson, hun stiller forslaget, og det sker sammen med en række andre private medstillere.


Jeg tror, vejen frem er flere hjemmearbejdsdage, og vi skal have noget natur til de næste generationer.

Helle Wium


Hun henviser i forslaget til en artikel fra Horsens Folkeblad 28. september om Vejdirektoratets analyser af mulige linjeføringer mellem Jylland og Sjælland over Samsø.

Folketinget har bevilget 60 millioner kroner til forundersøgelser af en Kattegatforbindelse, og undersøgelserne er kommet så langt, at en forbindelse fra Sjællands Odder til Djursland eller direkte til Aarhus er afskrevet. Den vil simpelthen blive for dyr.

Derfor koncentrerer undersøgelserne sig om en løsning, der går fra Røsnæs på Sjælland, via Samsø og i land et sted i Odder Kommune.

Annonce

Spørg borgerne

- Jeg vil gerne have, at man spørger borgerne, om det er en god idé. Jeg vil insistere på, at borgerne også bliver hørt og vi får en nuanceret debat, og jeg vil gøre politikerne opmærksomme på, at der både er for og imod, når man lave så store anlægsprojekter og insisterer på at smadre tre naturområder og udlede en masse CO2 i en tid, siger Helle Wium.

Hun henviser til den klimalov, der siger på at mindske CO2-udledningen med 70 procent inden år 2030.

Forarbejder til fast forbindelse

Folketinget har afsat 60 millioner kroner, så der kan blive lavet nogle forundersøgelser af en fast forbindelse over Kattegat.

Derfor kigger embedsmænd på linjeføringer, broer og tunneller, jernbaner og motorveje. Der bliver også kigget på støj, miljø, natur og samfundsøkonomi, trafikudvikling, CO2-belastning og andre emner.

Undersøgelserne skal være færdige i 2021. Så er det op til politikerne i Folketinget, om der skal arbejdes videre med planerne. I så fald skal der laves en VVM-redegørelse, og sådan en giver borgerne ret til at blive hørt.

Hvis politikerne stadig er positive, er det i sidste ende dem, der skal vælge, hvor forbindelsen skal gå. 

De foreløbige resultater af forundersøgelserne er samlet på www.kattegat.dk.

Helle Wium deltog, da der for nylig blev holdt et møde i Odder med henblik på at lave en østjysk modstandsgruppe mod Kattegatforbindelsen. Hun har ikke tænkt sig at gå ind i arbejdet med at lave en ny forening, men vil i stedet forsøge at udbrede sit borgerforslag.

- Jeg har valgt at lave et borgerforslag. Det er både for at insistere på demokratiindflydelse og for at skabe debat, så folk forstår, der er to sider af sagen. Det handler ikke kun om økonomisk vækst. Der er flere hensyn at tage. Jeg tror, vejen frem er flere hjemmearbejdsdage, og vi skal have noget natur til de næste generationer, siger Helle Wium.

Borgerforslaget kan ses på www.borgerforslag.dk.

Vejdirektoratet har undersøgt en række linjeføringer, og alt tyder på, at en Kattegatforbindelse vil komme til at gå i land i Odder Kommune. Hvis den engang bliver til noget. Det håber Helle Wium at forpurre med et borgerforslag om en vejlende folkeafstemning. illustration: Kattegat.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kører letbanen, er den forsinket eller helt aflyst? Passagererne savner informationer på stationerne

Annonce