Annonce
Aarhus

Kemikaliebrand på skib måtte slukkes med cement: - Vi var nødt til at få Silvan til at åbne

Det ser roligt ud, men det var en stor aktion, som Østjyllands Brandvæsen var på mandag aften. Foto: Local Eyes
En brand i to tønder med kemikaliet fosforbrinte kunne ikke slukkes af besætningen, og derfor rykkede brandvæsnet ud.

AARHUS: Sent mandag aften brød to tønder med kemikalier i brand på et skib lidt udenfor Aarhus Havn. Det fortæller Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Politiet fik anmeldelsen klokken 22.40 fra et skib, som lå en sømil - lige over 1,8 kilometer - øst for havnen. I tønderne var stoffet fosforbrinte, som skulle bruges til skadedyrsbekæmpelse på skibet - et stof, som kan udvikle giftige dampe, hvis det kommer i kontakt med vand. Derfor var indsatsen noget ud over det sædvanlig, fortæller indsatsleder fra Østjyllands Brandvæsen, Søren Møller.

- Vi forsøgte først at lave et massivt angreb på branden med pulver, men det lykkedes ikke at slukke den med det. Næste skridt er derfor at forsøge med tør sand eller cement, så vi fik åbnet Silvan udenfor åbningstiden og fik efterfølgende slukket branden med en masse cement, som jo ellers ikke er et traditionelt slukningsmiddel, siger han.

Annonce

Første gang nogensinde

Meldingen fra skibet kom fra Joint Rescue Coordination Centre (JRCC), der er afløseren for Søværnets Operative Kommando, og krævede at et hold særligt trænede brandfolk blev fragtet ud til skibet på en af Aarhus Havns lodsbåde. Sådan en operation er både krævende og udfordrende og ikke noget, der sker hver dag, fortæller Søren Møller.

- Det er bestemt ikke en hverdagshændelse. Vi er en gang blevet varslet uden at komme af sted, men så vidt jeg ved, er det første gang nogensinde at vi er rykket ud til sådan noget som det her, siger han.

Grunden til at skibet lå ud for havnen er, at det var i karantæne på grund af skadedyr - de skadedyr, som fosforbrinten skulle bruges til at bekæmpe. Den karantæne varer indtil fredag, hvor skibet kan sejles i havn igen, og her vil Østjyllands Brandvæsen sammen med JRCC og fødevaremyndighederne finde ud af, hvordan den resterende fosforbrinte skal håndteres.

Selve branden blev slukket, uden at der opstod fare for mennesker på skibet og på land, fortæller Søren Møller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Annonce