Annonce
Danmark

Kend EU-spidskandidaterne: Megen snak, masser af irish coffee - og af sted til EU

Dansk Folkepartis Peter Kofod er imod eget ønske sat forrest på stemmesedlen og på valgplakaterne - her flankeret af nr. to og tre på DF-listen, Anders Vistisen og Pia Adelsten. Foto: Jens Thaysen
Dansk Folkepartis Peter Kofod satte sig op mod partiledelsen og fik et EU-spidskandidatur som straf. Den ufrivillige flytning fra Folketinget vil han bruge på at sikre EU's ydre grænsekontrol, kampen mod social dumping og for at sikre velfærdsydelser.

EU-VALG: - Det er jo ikke ligefrem et job, jeg har søgt.

Nej, Dansk Folkepartis Peter Kofod kan ikke beskyldes for at svælge i overdrivelser, når han taler om sin vej til et EU-spidskandidatur for sit parti. For han har helt ret i, det ikke er noget, han selv har gjort noget for at få. Tværtimod har han kæmpet for, at den tjans skulle tilfalde hans gode ven gennem mange år Anders Vistisen.

Men sådan ville partiledelsen det ikke.

Forklaringen har sit afsæt i sagen om midlerne fra Meld og Feld, som Morten Messerschmidt rodede sig ud i, og som endte med, at Anders Vistisen måtte overtage lederskabet over partiets EU-hold. Og da det efter Vistisens mening ikke hurtigt nok resulterede i, at han blev udnævnt til spidskandidat til valget 26. maj, brokkede han sig højlydt i avisen Danmark.

Peter Kofod fulgte trop i avisens spalter med en bredside mod partiledelsen for ikke at honorere Vistisens indsats med en plads øverst i kandidatrækken.

Dansk Folkepartis ledelse var kontant i svaret til de to styrvolter: Peter Kofod blev spidskandidat på bekostning af sin ven, der fik andenpladsen.

- Jeg sagde ja efter mange samtaler og adskillige irish coffees med Anders Vistisen - og en del samtaler med Thulesen Dahl. Vi blev enige om, at det var en løsning, der var til at leve med for os begge, siger Peter Kofod, der nu må forlade Folketinget og tjansen som retspolitisk ordfører.

Noget, der givetvis bidrager til livsopholdelsen hos de to, er, at ledelsen samtidig viste en form for omsorgsfuldhed ved at beslutte sig for at opstille dem på partiliste. Det er en opstillingsform, der sikrer kandidaterne valg i den rækkefølge, de står opført, uafhængigt af de personlige stemmetal. Dermed er de begge så godt som sikre på valg, hvis partiet får stemmer nok til to mandater eller flere. For fem år siden fik partiet fire mandater.

Peter Kofod har måttet tage virkelighedens realiteter på sig, og der er nok at arbejde med, mener han, men nogle mærkesager trænger sig på:

Annonce

1 Den ydre grænsekontrol

- Når folk arbejder i Danmark, skal det ske under danske arbejdsregler og under danske lønvilkår, siger Peter Kofod. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

På sin mærkesag nummer 1 risikerer han næppe at falde i unåde igen, for i den strømmer DF's hjerteblod: migrationsmodstanden.

- EU's ydre grænser skal sikres, allerhelst lukkes. De, der har brug for beskyttelse, skal have den, men ikke i Europa. Den skal de have i lejre, der skal opføres i deres nærområder.

- Jeg skeler lidt til den australske model, hvor man lejer sig ind hos nærliggende ø-stater og isolerer dem på en ø. Men de skal bo under ordentlige forhold, og det skal vi finansiere med de midler, der frigives, når migrationen til Europa minimeres eller standses helt, siger Peter Kofod.

Som en logisk følge af det synspunkt afviser han alle tanker om en fælles europæisk fordelingsnøgle.

- Det siger vi klart og utvetydigt nej til. Nationalstaterne skal selv bestemme, hvem og hvor mange de vil tage imod. I øvrigt er en fælles fordeling umulig at gennemføre i en union, hvor der er fri bevægelighed over grænserne. Når først de er fordelt, kan de jo rejse hvorhen, de vil.

2 Social dumping

Den fri bevægelighed skaber også et andet problem, Peter Kofod vil kæmpe imod: social dumping.

- Der er skabt en helt urimelig konkurrence mellem landene, der presser en række mennesker til at arbejde under kummerlige forhold og urimelige lønninger. Når folk arbejder i for eksempel Danmark, skal det ske under danske arbejdsregler og under danske lønvilkår.

- Danmark skal ikke være et land, hvor fattige mennesker skal leve i lejre eller i deres biler, siger Peter Kofod.

3 Velfærdsydelser

På samme måde sætter Peter Kofod sig op mod det, han ser som det indre markeds indbyggede risiko for misbrug af et lands velfærdsydelser.

- I Danmark betaler vi skat, fordi vi ønsker en velfærdsstat, ikke for at finansiere andre landes velfærd. Lad os tage børnechecken som eksempel. Den skal udenlandske arbejde ikke have mulighed at få fingre i på dag ét, de sætter deres ben her i landet.

- Jeg har respekt for lande, der prioriterer anderledes og sætter lav skat over velfærd. Men så er det deres valg, og vi skal ikke give udenlandske arbejdere mulighed for at sende danske skattefinansierede velfærdsydelser hjem til lande, hvor pengenes købekraft i øvrigt ofte er meget højere, siger Peter Kofod.

Alliance med ligesindede

Om Kofod er sendt i evigheds-eksil i EU er næppe sandsynligt - hans forgænger som spidskandidat, Morten Messerschmidt, har igen fået et folketingskandidatur. Så det er et åbent spørgsmål, om han skal vurderes af vælgerne på ny om fem år. Hvis det er tilfældet, har Kofod noget, han gerne vil måles på:

- Målet er at få skabt en stærk alliance i Europa-Parlamentet, der deler vores mærkesager, og at vi får den gennemslagskraft, der får vores synspunkter så meget på banen, at det skaber forandring, siger Peter Kofod.

EU's ydre grænser skal sikres, allerhelst lukkes. De, der har brug for beskyttelse, skal have den, men ikke i Europa.

Peter Kofod, EU-spidskandidat for Dansk Folkeparti

Peter Kofod

Peter Kofod er 29 år og EU-spidskandidat for Dansk Folkeparti til valget 26. maj.

Siden 2015 har han siddet i Folketinget, hvor han har været sit parties retsordfører. Han har også været medlem af byrådet i Haderslev og af regionsrådet i Region Syddanmark.

Han er født og opvokset i Snogebæk på Bornholm.

I 2015 blev han uddannet skolelærer i Haderslev, hvor han bor sammen med sin rumænske kone, Vasileva Hristov.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Tilskuere til AGF-kamp veksles til julegaver

Leder

Støt AGF og kampen for julehjælp

Læserbrev

Læserbrev: Kolindsund kan være med til at redde klimaet

I forbindelse med den nye finanslov afsættes der to milliarder kroner til at sænke landbrugets CO2-udledning og skabe mere natur. Pengene skal først og fremmest gå til udtagning af landbrugsjord, som herved sænker udledning af klimagasser. Her tænkes især på lavbundsjorder, som tages ud af drift. Visse lavtliggende marker skal ikke længere dyrkes, men i stedet skal vandstanden hæves, så der skabes mere plads til hjemmehørende vilde planter og dyr. Det er en aftale, som passer fint i tråd med det samarbejde, der er i gang mellem Danmarks Naturfredningsforening og landbruget. Her kan vi i foreningen Kolindsunds Venner stærkt anbefale, at der kigges på gendannelse af Kolindsund, som er placeret midt på Djursland. Kolindsund blev afvandet omkring 1874, da man dengang mente, at der var mangel på landbrugsjorder. Der blev etableret kanaler rundt om Kolindsund, og pumpestationer sørger for, at området holdes tørt. Men dette kræver masser af energi til strøm til pumpestationerne, og de talrige kanaler, der krydser Kolindsund, er fritaget for randzoner, således at gødning og giftstoffer uhindret suges op i kanalerne og udledes i Kattegat via Grenaaen. Kolindsund kan med sine cirka 25 kvadratkilometer blive Jyllands største sø, og en gendannelse vil i første omgang koste erstatning for de landbrugsarealer, der oversvømmes. Men dernæst vil naturen og miljøet og kommunerne på Djursland blive vinderne, når tilflyttere bosætter sig i området og turisterne strømmer til, som vi ser det med andre lignende projekter, der er etableret gennem de senere år. Se blandt andet på Filsø og Skjern Enge. Men udover sikring af naturen vil en gendannelse af Kolindsund også spille en stor rolle i forbindelse med klimasikring af Grenaa, som er truet, hver gang der er stormflod, østenvind og højvande. Der arbejdes lige nu med en model, der skal sikre Grenaa mod oversvømmelse, og her vil Kolindsund med sin store vandoverflade endvidere blive en stor buffer, således at vand fra det meste af Djursland, som løber denne vej ud i Kattegat, vil kunne opsamles, indtil presset på Grenaa fra øst er aftaget. Nu kan der ikke være så meget at betænke sig over. Det er på tide, at vi kommer i gang.

Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Aarhus

Pullert, hegn og politibil påkørt: Politiet jagtede spirituspåvirket bilist langs med åen

Annonce