På vippen af vinter
Viben er en klassisk forårsbebuder, men den skal du ofte på marker for at finde. Mange haver får derimod besøg af den hvide vipstjert, der om foråret skifter Middelhavet ud med villahaver nordpå. Kend den på den lange og næsten konstant vippende hale og på dens hvide krop med sorte tegninger på ryg og hoved.
Myreguf i martsvioler
De fleste kender historien om blomsten og bien, men en anden af forårets fine fortællinger er den om blomsten og myren. Efter påskeliljerne takker af, springer martsviolen ud, og den lille lilla urt har indgået et fint samarbejde med myrerne. På violens frø sidder en lille madpakke bestående af fedt og protein, som er et myrelegeme.
Myren henter frøet med madpakken og bærer det hjem i tuen til de sultne larver. Frøet bliver fint affaldssorteret uden for tuen, og violen kan påbegynde et nyt liv. Noget for noget.
Fra 25 hjerteslag i minuttet til 1000
Danmarks eneste flyvende pattedyr, flagermusen, går i dvale fra omkring midten af september og frem til først i maj. I sin dvale slår dens hjerte cirka 25 gange i minuttet. Når du ser den på jagt efter insekter i sommernatten, er det med op til 1000 hjerteslag i minuttet.
Markmusens rede bliver dronningeslot
Fra havestolen har du måske set humlebiens dronning summe af sted ved forårsblomsterne, men hun er ikke interesseret i deres pomp og pragt - endnu. Hun er på boligjagt for at sikre et lunt sted til sine æg, og til det har hun mere brug for et håndværkertilbud, som for eksempel en forladt muserede.
Den er allerede isoleret med græs, hår og mos, og så må den gerne ligge tæt på nektar, så hun ikke skal efterlade æggene for længe ad gangen.
Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed.
Tudseæg til hugormehannen
Hugorme-hannen står først op, når foråret kommer. Hunnen derimod venter en måneds tid endnu. Hannens sæd skal nemlig modnes, så den er klar, når hunnen vågner. Du kan være heldig at spotte hannerne på en solbeskinnet plads for eksempel i hedeområder.
Hugorme spiser gerne æg fra frøer og tudser, og de lægger allerede æg fra marts.
Så er der morgenmad.
Observatoriet i Brorfelde
Observatoriet i Brorfelde på Midtsjælland er en sciencepark og et videnskabsmuseum med fokus på naturvidenskab - lige fra Jordens indre til det ydre rum.
Christian Schubert, Eline Asmussen og Jonas Storm er formidlere på Observatoriet og er til daglig dem, gæsterne møder, når de besøger scienceparken, der ligger 15 kilometer syd for Holbæk.
De tre formidlere fortæller om alt mellem himmel og jord, men er mere præcist specialiserede inden for biologi, geologi og astronomi. Deres primære opgave på Observatoriet er at opmuntre andre til være nysgerrige på naturvidenskabens forunderlige verden.
I denne klumme deler de inspiration til, hvad du kan spotte i naturen i foråret.
Svaner på rede
Svanen var tæt på at uddø i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Det er ikke det bedste at være dårlig til skjul og en stor fugl, når jagten går ind. Bestanden nåede ned på bare fire-fem par. I dag er svanen fredet.
Svanerne bygger rede og lægger æg i det tidlige forår.
Tak for hygge, geddefar, og farvel
Fra 15. marts til 30. april er gedden fredet, da de yngler i det lave vand. Hunnen takker ofte hannen for hans kærlighed ved at spise ham efter parringen.
Sommer på vingerne
Sommerfugle rimer bedre på sommer end forår, men nogle af de smukke flaksende sommerfugle kan ses allerede nu. Det gælder for eksempel nældens takvinge, dagpåfugleøje og citronsommerfuglen.
Sidstnævnte er som regel den første til at dukke op i marts og april.
Tør marts kan betyde mariehøne-år
Marts har været usædvanlig tør i år, og det kan betyde, at vi får et såkaldt mariehøne-år med store koncentrationer af de små røde og sortprikkede biller på strande, ved havnebassiner og generelt ved vandet sidst på sommeren. Tørken betyder nemlig flere bladlus, som mariehønerne elsker, og jo flere bladlus desto flere mariehøner.
Mariehønerne kan ikke lide at flyve over åbent vand, så når de når en vandkant uden udsigt til land, stopper de op, hvilket resulterer i de store koncentrationer. I deres jagt på drikkevand forveksler de nemt badegæster med planter, så hvis du bliver bidt af mariehøner ved vandet, er det bare en tørstig bille, der prøver lykken.