Annonce
Aarhus

Kendt stemme i højtalerne: Velkommen til Leth-banen

Tour de France kommentator Jørgen Leth får lov at guide passagerer i Letbanen. Arkivfoto: Scanpix

Århusianerne får en kendt stemme at høre, når de tager Letbanen. Eksil-århusianeren Jørgen Leth kommer nemlig til at annoncere stoppesteder i Letbanen.

AARHUS: Mange vil nok mene, at Aarhus har gjort et kup ved at få den folkekære og kendte Jørgen Leth til at indtale lyd til højtalerne i Letbanen - eller Leth-banen, som man fristes til at kalde den.

For når Letbanen begynder at køre i fast rutefart i Aarhus, vil passagerer kunne høre den kendte cykelkommentator sige "Kongsvang", "Skolebakken" eller "Østbanetorvet" i Letbanens højtalere.

Onsdag var den Leth i studiet for at indtale stationsnavne og forskellige servicemeddelelser. TV2 Østjylland interviewede ham:

- Jeg elsker de navne. Det har været en kæmpe fornøjelse at læse dem op og sørge for, at de bliver bevaret. Det kan da ikke været bedre for en gammel aarhusianer som mig, sagde Jørgen Leth til TV2 Østjylland.

Hvad så med Anna?

Opmærksomme læsere vil måske stille samme spørgsmål, som flere gjorde på Århus Stiftstidendes redaktion. Hvad så med skuespiller Anna Nøhr Tolstrup, som vi i marts kunne læse var Letbanens nye lyd.

Letbanens direktør Claus Rehfeld Moshøj forklarer, at hun stadig kommer til at kendetegne Letbanens lyd, men at fordelingen mellem hende og Jørgen Leths udkald stadig er noget der skal arbejdes på.

- Det må århusianerne vente med at høre til Letbanen åbner, siger en tydeligt glad letbanedirektør, der har været i selskab med Jørgen Leth det meste af dagen.

Han fortæller, at aftalen med Jørgen Leth er kommet i stand ved et tilfælde. Ideen stammer oprindeligt fra rådmanden Kristian Würtz, der ved et møde for et halvt år siden jokede med, at det skulle hedde Lethbanen med h. Ved et lykketræf kom letbanedirektør Claus Rehfeld Moshøj til at tale med en journalist fra TV2 Østjylland, som kender Jørgen Leth og kunne skabe kontakt.

- Så det er en hemmelighed, vi har siddet på længe, fordi vi ikke vidste, om det ville lykkes, siger Claus Rehfeld Moshøj og fortæller, at han er meget imponeret over, hvor effektivt Jørgen Leth arbejder.

Oprindeligt havde de skåret indtalingen af stationer ned til de store, men det var han hurtigt færdig med og så fortsatte han med indtalingen af flere stationer og serviceudkald.

- Vi har talt en del om takt og tone og om, hvordan vi er overfor hinanden. Det er noget, der ligger ham meget på sinde. Husker vi at rejse os op, opfører vi os ordentligt. Så vi har sat ham til at fortælle, at man skal huske at vise hensyn til de øvrige rejsende.

Og Jørgen Leth skulle være meget beæret over opgaven.

- Min oplevelse er, at han synes, det er et ærefuldt hverv. Jeg tror, at man, når man bliver 80 år, så får den form for udødelighed en større betydning, end det måske vil have for en på 30 år.

Hvornår århusianerne kan tage første tur med Lethbanen, vil direktør Claus Rehfeld Moshøj ikke sige noget om, men han lover, at det vil blive meldt ud inden udgangen af april.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Navne

Ny Børn og Unge-chef sætter børnene først: - Vi skal ikke altid bare gøre det, vi plejer

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce