Annonce
Østjylland

Kerry afvist i Storegade: - Det var på grund af min hudfarve

Kerry Chimwiza Sachi og veninderne Iben Heegaard (tv) og Gitte Kauczki er stadig chokerede over den oplevelse, de angiveligt havde i Storegade i weekenden. Foto: Annelene Petersen
En glad aften i byen fik en brat og ubehagelig afslutning for Kerry Chimwiza Sachi, da han blev nægtet adgang til Zwei Grosse Bier Bar i Randers - angiveligt på grund af sin hudfarve. Barens direktør afviser, at der er sket diskrimination på grund af hudfarve. Politiet er nu gået ind i sagen.

Randers: Da 40-årige Kerry Chimwiza Sachi sent lørdag aften gik i seng, kunne han ikke falde i søvn. Få timer forinden var han angiveligt blevet nægtet adgang til en restauration i Storegade med beskeden om, at de ikke lukkede sorte ind, og oplevelsen havde sat sig i ham.

- Jeg har et par gange prøvet at blive afvist på natklubber i Aarhus, mens hvide blev lukket ind ved siden af mig. Men de gange har jeg ikke kunnet få nogen forklaring på afvisningen. Denne gang fik jeg at vide, at jeg ikke måtte komme ind, fordi jeg er sort. Så direkte har jeg aldrig oplevet racisme før, fortæller Kerry Chimwiza Sachi, da Randers Amtsavis tirsdag morgen møder ham og to øjenvidner i Storegade.

Afvist i døren

Uoverensstemmelsen fandt sted sidst på aftenen lørdag 20. juni, da Kerry Chimwiza Sachi sammen med en kammerat og to veninder forsøgte at komme ind på Zwei Grosse Bier Bar i Randers.

- Ved 22-tiden besluttede vi at tage ned i byen og få et par drinks. Først var vi på Barrys Pub, og så på The Old Irish Pub, hvor vi blev taget godt imod og hyggede os, fortæller Kerry Chimwiza Sachi, som for fem år siden flyttede fra Zambia til Aarhus for at studere.

De fire venner besluttede at fortsætte aftenen på Zwei Grosse Bier Bar.

- Jeg gik forrest, og blev stoppet af dørmanden, som afviste at lukke mig ind, forklarer Kerry Chimwiza Sachi, som sammen med sine venner undrende bad dørmanden forklare afvisningen.

- Først lød forklaringen, at han ikke måtte komme ind, fordi han var en "hardcore troublemaker", der tidligere havde skabt ballade på baren, fortæller Kerrys randrusianske veninde, Gitte Kauczki.

Den besked fik Kerry Chimwiza Sachi til at grine. Hans første indskydelse var, at der måtte være tale om en misforståelse, da han aldrig før har været på nogen som helst bar i Randers.

- Mens Gitte fortalte vores andre to venner om de falske beskyldninger mod mig, sagde jeg til dørmanden, at det var løgn, og at jeg aldrig før har været i Storegade, og han svarede, at sorte ikke er velkomne på Zwei Grosse Bier Bar, fortæller han og fortsætter:

- Jeg fortalte mine venner, hvad dørmanden netop havde sagt til mig, og så sagde Gitte til ham, at vi ville klage, hvorefter vi forlod stedet.

Annonce

Politiet indblandet

Efter at have fordøjet beskeden i ganske få minutter, besluttede vennerne dog at vende tilbage for at tage billeder af stedet og dørmanden.

- På det tidspunkt stod barejeren og talte med dørmanden, og jeg gik over for at fortælle ejeren om den racediskrimination, jeg havde været udsat for af dørmanden. Desværre bekræftede ejeren bare, at sorte ikke er velkomne på baren, siger Kerry Chimwiza Sachi.

Den besked fik Gitte Kauczki op i det røde felt. Hun gik over for at tale med ejeren, som ifølge hende endnu en gang bekræftede, at afvisningen handlede om Kerrys hudfarve. Derefter begyndte bølgerne at gå højt mellem ejeren, dørmanden og Gitte Kauczki.

- Der blev jeg vred. Jeg blev virkelig ramt på min retfærdighedssans, og i et vredesudbrud kom jeg til at råbe ad ejeren og dørmanden og kalde dem racister, fortæller hun.

De eneste, der formåede at bevare roen fuldstændig, var Kerry Chimwiza Sachi og veninden Iben Heegaard, der målløs overværede episoden.

- Jeg tror, jeg var i chok på det tidspunkt. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, fortæller Iben Heegaard.

Kerrys kammerat Paul reagerede derimod med at blive så rasende, at han i frustration slog ud efter dørmandens kasket i håb om at slå den af ham. Det fik Gitte dog stoppet, og vennegruppen forlod stedet.

De fire venner satte sig ind på en anden bar, hvor de kort efter blev mødt af to betjente, der ville tale med dem. Betjentene var blevet tilkaldt af dørmanden, fordi han mente, vennegruppen skabte uro i gaden.

- Det var virkelig nogle dygtige betjente. De var meget venlige, og lod os forklare, hvad der var sket, fortæller Kerry Chimwiza Sachi.

Annonce

Glad for Danmark

Tilbage i sengen lørdag aften fløj tankerne rundt i hovedet på ham, og næste morgen besluttede han derfor at sætte sig til tasterne og sætte ord på sin oplevelse. Han skrev et langt indlæg på Facebook, som siden er gået viralt.

- Det var nemt at skrive, for det kom fra hjertet, fortæller han.

Kerry Chimwiza Sachi har boet i Danmark i fem år, og har aldrig før oplevet racisme på den måde, han angiveligt oplevede den i Randers i weekenden. Foto: Annelene Petersen

Kerry Chimwiza Sachi flyttede for fem år siden fra Zambia til Aarhus for at studere marketing, og i sit indlæg gør han det klart, at de år generelt har givet ham et positivt indtryk af Danmark og danskerne.

- Danmark er et rigtigt godt land, og danskerne er fantastiske. Jeg har mødt mange virkelig gode og vidunderlige mennesker. Den dårlige oplevelse med en racistisk bar vil aldrig ændre min gode opfattelse og påskønnelse af Danmark, skriver han.

Annonce

Direktør afviser racisme

Henrik Jensen, der er administrerende direktør for Zwei Grosse Bier Bar-kæden, har også set Kerry Chimwiza Sachis Facebook-opslag, og har været i dialog med ejeren af baren i Randers, som slet ikke kan genkende de fire venners beskrivelse af episoden.

- Det er helt forkert. Alle er velkomne i vores forretning, fastslår Henrik Jensen og fortsætter:

- Vi afviser ofte folk i døren, hvis vi vurderer, at der er en chance for, at de vil skabe uro. Men vi afviser aldrig folk på grund af hudfarve eller religion.

Han fortæller, at Kerry Chimwiza Sachi blev stoppet i døren, fordi dørmanden af en kollega fik at vide, at Kerry lignede en, der tidligere havde skabt problemer i gaden.

- Dørmanden stopper derfor Kerry og vil tage en dialog med ham, men så begynder en af hans veninder at råbe og skrige og trække racistkortet, og Kerrys kammerat ryger helt op i det røde felt og udviser truende adfærd. Der går det galt med dialogen, og gruppen bliver afvist, mens politiet bliver tilkaldt, lyder det fra kædens direktør.

Til vennegruppens påstand om, at både dørmand og barejer sagde, at sorte ikke er velkomne på baren, siger Henrik Jensen:

- Det passer ikke. Det tror jeg simpelthen ikke på. Alle er velkomne hos os.

Han fortæller samtidig, at han nu har inviteret Kerry Chimwiza Sachi til dialogkaffe.

Annonce

Politiet undersøger sagen

Randers Amtsavis har været i kontakt med Østjyllands Politi, som bekræfter, at en patrulje lørdag aften blev kaldt ud til den pågældende episode. Politiet kan dog endnu ikke fastslå, om der er tale om en racismesag eller ej.

- Vi er i gang med at undersøge en episode, der skete lørdag aften ved en bar i Randers, hvor der var uoverensstemmelser mellem nogle personer, fortæller politiets kommunikationsrådgiver, Jakob Christiansen.

- Betjentene afhørte nogle personer på stedet, og nu er vi i gang med at undersøge, om der er sket noget strafbart, siger han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Østjylland

Nyt svar fra ministerium: Bådvraget i fjorden kan få lov at blive liggende

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce