Annonce
Aarhus

Kig op: Aarhus vil smække solceller på taget af skoler, biblioteker og børnehaver

Lige om lidt kan mange flere af Aarhus' kommunale bygninger blive beklædt med solceller på tagene. Et flertal i byrådet foreslår, at kommunen undersøger, hvor det giver mening at installere solceller. Her er det en skole i Skive, der har fået solceller på taget. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Flere partier foreslår at undersøge, hvor man kan sætte solceller på taget af Aarhus' kommunale bygninger. Idéen er god, fortæller forsker fra Aarhus Universitet.

AARHUS: Hvad er der i grunden på taget af Dokk1, Strandskolen og den lokale børnehave?

Sandsynligvis tagpap, tegl eller noget andet tagbelægning, og så er der nok ikke så meget mere. Men det er vel egentlig spild af god plads.

Nu overvejer politikerne i Aarhus Byråd at smække solceller op på så mange de kommunale bygninger, som muligt. Frem mod 2030 forventes århusianernes strømbehov nemlig at blive dobbelt så stort, og det kræver, at man producerer meget mere strøm - den skal helst være grøn.

Annonce

Solceller på kommunale tage er sådan set fornuftigt, fortæller Gorm Andresen, lektor ved Institut for Mekanik og Produktion på Aarhus Universitet.

- Helt generelt synes jeg, det er en god idé. Offentlige bygninger bruger typisk meget strøm i løbet af dagen, så der kan man hente en stor del af strømmen fra solen det meste af året. Men der er selvfølgelig alle mulige arkitektioniske forhold, man skal tage hensyn til ved hver enkelt bygning, siger Gorm Andresen.

Det er fornuftigt at få solceller ind i byen, men det giver mest mening at placere dem på store tage på store bygninger end på taget af mindre bygninger og huse i villakvarterer.

Gorm Andresen, lektor ved Institut for Mekanik og Produktion på Aarhus Universitet.

I første omgang handler forslaget om, at kommunen skal undersøge, hvor mange steder der kan sættes solceller op på offentlige bygninger. Et tidligere estimat lyder på ti procent af alle kommunale bygninger, men forslagspartierne Socialdemokratiet, De Konservative og Dansk Folkeparti håber, der er plads på endnu flere solceller.

Det skal undersøges, hvis forslaget bliver stemt igennem i byrådet. Og det bliver det nok.

Flertal bag forslaget

Solcellerne var sat på dagsorden til seneste byrådsmøde, men politikerne talte så meget til de andre punkter, at man aldrig nåede til sagen. Derfor bliver det taget op på næste byrådsmøde onsdag 25. maj.

Det er mere effektivt at placere solceller på marker, men lige om lidt skal hele samfundet bruge meget mere strøm. Derfor kan det give god mening at sætte flere solceller op på byens tage. Flere af kommunens bygninger har i dag allerede solceller på taget. Foto: Mette Mørk / Ritzau Scanpix

Til sammen har partierne bag forslaget flertal i byrådet, så medarbejderne i teknik og miljø i kommunen kan godt forberede sig på at skulle undersøge de kommunale tage.

Men det er langt fra alle bygninger, der er lige gode at smække at solceller op på, fortæller Gorm Andresen.

- Det er fornuftigt at få solceller ind i byen, men det giver mest mening at placere dem på store tage på store bygninger end på taget af mindre bygninger og huse i villakvarterer, siger han.

Det skyldes, at store bygninger i byen ofte er tilknyttet direkte til det, man kalder mellemspænding i strømnettet - det løber så ud af byen til store transformerstationer, hvorefter det kommer ud på højspændingsnettet. Normale huse kører på lavspænding, og hvis mange solceller skal koples her på, kan det skabe en flaskehals.

Det svarer lidt til at man placerer et stort lager på en villavej, hvor lastbiler så skal køre ad villavejene for at komme ud på hovedvejen (mellemspænding) og så videre ud på motorvejen (højspænding).

Store bygninger som Dokk1 er koblet direkte på mellemspænding, og man vil derfor kunne springe et led over.

- Derfor giver det bedst mening at bruge store bygninger i forhold til samfundsøkonomien, siger Gorm Andresen.

Så er der bare det arkitektoniske aspekt at tage hensyn til. Det er nemlig ikke alle, der er lige glade for det 'savtakkede' look, som det giver, når man sætter en masse solceller op på et fladt tag.

Annonce

Staten spændte ben

Aarhus Universitet er også i gang med at lave et projekt med solceller. Her håber man at placere dem på et af tagene i Nobelparken.

Generelt er dog dyrere at opføre solceller på byens tage i stedet for at lave en stor solcellepark på en bar mark, hvor det kan komme direkte på højspænding.

Efterhånden som flere og flere biler kører på el, og industrien bruger mere og mere el, bliver der behov for meget mere grøn energi.

Idéen med solceller på taget af offentlige bygninger har været oppe at vende flere gange de seneste ti år. Men tidligere spændte lovgivningen ben for planerne.

Kommunen var nemlig tvunget til at oprette et selskab med direktør, revisor og bestyrelse for hvert eneste solcelleanlæg man ville opføre på allerede eksisterende bygninger. Det gjorde det i praksis alt for dyrt at lave kommunale solceller, fordi kommunen skulle lave talrige selskaber.

Nu er loven imidlertid blevet ændret. Kommunen skal stadig oprette et selskab, men nu kan den slippe med at lave et enkelt et af slagsen, som så kan dække for alle kommunale solcelleanlæg.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce