Annonce
Debat

Kilebo er kørt ned: Omsorg er forvandlet til en giftig cocktail

"Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland har år efter år efter budgetfremlæggelsen fortalt økonomiudvalget, at besparelser koster livskvalitet for både borgere og personale. Men ingen har turdet lytte og tage ansvar, og alle er dermed medskyldige i denne sommers begivenheder på Kilebo", skriver Marianne Banner. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Sagen om bostedet Kilebo i Tilst er et lærestykke i, hvad der sker, når Aarhus Byråd gentagende gange skærer i budgettet på socialområdet.

Lige fra Kilebos start har man misrøgtet stedet. Aarhus Kommune havde en alenlang venteliste af borgere med autisme, derfor byggede man Kilebo - og så fyldte man stedet op fra en kant uden hensyntagen til deres øvrige diagnoser og funktionsniveauer.

Nogle af borgerne kom fra allerede etablerede bosteder, nemlig Tingagergården og Skovbo. Nu havde man en rigtig giftig cocktail - personaler med to forskellige kulturer samt en masse vikarer - og dertil en masse borgere med meget forskellige problemstillinger, der ikke altid var lige gode naboer for hinanden, og uden mulighed for at skifte bolig, da der i forvejen er for få bosteder. Dette - lagt sammen med et stramt budget, som man siden da år efter år har skåret i fra byrådets side - gav det resultat, vi så i sommer.

Annonce


Byråd, tag jer sammen og gør det rigtige! Det her er sårbare mennesker med alvorlige handicap.


Det gav hyppige ledelsesskift, da lederne ikke kunne få enderne til at hænge sammen på forsvarlig vis. Personalet blev slidt ned af umulige opgaver, og borgerene stod frustrerede tilbage med uuddannede vikarer og private vagtværn.

Byrådet skal være bevidst om, at politikerne bærer hovedparten af skylden for dette ulykkelige forløb.

Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland har år efter år efter budgetfremlæggelsen fortalt økonomiudvalget, at besparelser koster livskvalitet for både borgere og personale. Men ingen har turdet lytte og tage ansvar, og alle er dermed medskyldige i denne sommers begivenheder på Kilebo.

Vi beder derfor Aarhus Byråd om nu at udvise mod og handlekraft på samme måde, som man har gjort på ældreområdet. Det er os ufatteligt, at man tror, en opnormering på 2,5 millioner kroner kan hjælpe et bosted, der er lagt ned, som Kilebo er. Det rækker kun til fem personaler ekstra til syv huse, hvor man har døgnbemanding - det er helt til grin.

Byråd, tag jer sammen og gør det rigtige! Det her er sårbare mennesker med alvorlige handicap og for nogles vedkommende også med alvorlige psykiatriske overbygninger grundet mistrivsel, der er kommet til, mens de har boet på Kilebo. Disse mennesker fortjener et meget bedre liv og en meget bedre trivsel. Den kan de kun få, hvis byrådet vil anerkende sit ansvar for dem og yde den fornødne økonomi.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Dansk Folkeparti mener: Vi er på vej fra slemt til værre i Skanderborg

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Sport

Video: Sara Slott løber sig i OL-semifinalen

Annonce