Annonce
Aarhus

Kimen til en rigtig århushistorie: Hvorfor fyldte århusianeren sin kælder op med sand?

Dele af rutebilstationen har gennem snart et år været afspærret, fordi den 65 år gamle p-kælder nedenunder er i fare for at kollapse. Foto: Jesper Bech Pedersen
Byrådet har nødtvungent besluttet at bruge 20 millioner kroner på at fylde en parkeringskælder op med sand.
Annonce

AARHUS: Hvorfor fyldte århusianeren sin parkeringskælder op med sand?

Det gjorde han, fordi ingen havde tænkt på, at det hele var tæt på at brase sammen.

Den er ikke sjov - men den er sand.

Onsdag aften fik byrådet en stinker af en sag at tage stilling til. En sag som nærmest er umulig at lande elegant, og som derfor har alle ingredienser i sig til at blive udnævnt til en rigtig århushistorie - vel at mærke af den pinlige slags.

Annonce

Sand må der til

Sagens kerne er byens centrale rutebilstation, der bogstavelig talt befinder sig på smuldrede grund.

Under den ligger nemlig en gammel p-kælder, hvis loft er så mørt, at det er i fare for at styrte sammen.

Den forsømte p-kælder under rutebilstationen skal nu fyldes op med sand og grus for at forhindre sammenstyrtning. Foto: Jesper Bech Pedersen

Skiftende ejere har forsømt at gøre noget ved problemet, der ellers har været kendt i mere end tre årtier. Og nu hænger kommunen på aben.

Mange idéer er blevet vendt i afdelingen for Teknik og Miljø, men kun en har vist sig gangbar. Fyld hullet op med sand.

Foreløbigt prisoverslag på dén manøvre: 20 millioner kroner.

- Der er nok ikke ret mange, der synes, det er ideelt at bruge 20 millioner kroner på en midlertidig løsning, der kunne have været undgået. Og endnu mindre, hvis en fremtidig byudvikler graver hele redeligheden op igen med henblik på etablering af en ny p-kælder. Men vi forstår, at der ikke er andre muligheder, sammenfattede byrådsmedlem for Radikale Venstre, Eva Borchorst Mejnertz, der nødtvungent tiltrådte planerne.

Annonce

Den samlede pris

Det samme gjorde resten af byrådet. Hændervridende. Sukkende. Beklagende.

Og man forstår dem. 20 millioner kroner er mange penge at hælde i lokummet. Og faktisk ser projektet samlet set ud til at blive endnu dyrere.

Der er nemlig allerede brugt 3,8 millioner kroner på undersøgelser og afværgeforanstaltninger. Og oveni kommer der tillægsudgifter til ny vejbelysning, lyssignaler og skilte på knap fire millioner kroner.


Om end det er en bekostelig affære, så har vi nok ikke råd til at lade være.

Almaz Mengesha, byrådsmedlem for Venstre


Dermed kan den endelige pris for redningsaktionen snige sig op på omkring 28 millioner kroner.

Eftersom der er tale om et kollektivt trafikknudepunkt, så er det svært at se andre løsninger end at punge ud, mente Venstres Almaz Mengesha.

- Vi har haft sagen i Teknisk Udvalg, hvor jeg synes, den har fået en grundig behandling. Der har været mange konstruktive forslag oppe at vende, som dog har været vanskelige at realisere, blandt andet på grund af de trafikale forhold i området. Om end det er en bekostelig affære, så har vi nok ikke råd til at lade være, mente Almaz Mengesha.

Annonce

Ni måneders arbejde

Det kommer til at kræve 400-600 lastbiler med sand/stabilgrus for at få parkeringskælderen fyldt op, og arbejdet ventes at stå på i ni måneder.

I den forbindelse vil dele af det omkringliggende vejnet blive afspærret, og der bliver også restriktioner for fodgængere og cyklister, fordi det er for farligt at have dem tæt på byggepladsen og den tunge trafik, som skal til og fra pladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-slutfløjts-podcast: Var der rødt kort? Gu VAR der ej

Coronavirus

Live:  Hver fjerde med corona er ikkevestlig indvandrer eller efterkommer

AGF

Lynudvisning blev dyr for AGF: Taber for anden gang til FC Nordsjælland

Annonce