Annonce
Udland

Kina desinficerer lufthavne og indkøbscentre i kamp mod virus

Darley Shen/Reuters
Dødstal i kinesisk virusudbrud stiger til ni personer. Sundhedsmyndighed advarer om, at virusset kan mutere.

Dødstallet som følge af et nyt lungevirus i Kina er steget til ni personer.

Det oplyser Kinas Nationale Sundhedskommission onsdag.

430 personer er desuden bekræftet smittet med det ukendte og sarslignende virus, som der ikke findes en vaccine imod. Næsten halvdelen af de smittede har været i kontakt med andre smittede.

Sundhedsmyndigheden advarer om, at virusset kan mutere og sprede sig yderligere.

Virusset, der menes at stamme fra millionbyen Wuhan, har allerede spredt sig til andre byer i Kina - deriblandt hovedstaden Beijing og storbyen Shanghai.

Sundhedskommissionen mener, at kampen mod at inddæmme virusset er i en afgørende fase, siger en talsmand.

- Kommissionen har allerede truffet foranstaltninger for at sikre kontrol over situationen og forhindre udbruddet i at sprede sig, tilføjer talsmanden.

Lufthavne, indkøbscentre og togstationer bliver desinficeret som et af tiltagene.

Wuhans borgmester opfordrer indbyggerne til ikke at forlade byen og besøgende til at holde sig væk. Det sker for at mindske risikoen for yderligere spredning. Der bor omkring 11 millioner i Wuhan.

En række begivenheder i anledning af det kinesiske nytår er også aflyst i byen. Et populært tempel, som i 2019 tiltrak 700.000 turister, er desuden lukket, skriver nyhedsbureauet AFP.

Natten til onsdag dansk tid blev det første sygdomstilfælde i spillebyen Macau, der ligger tæt på Hongkong, desuden bekræftet.

Virusset har også spredt sig til Thailand, Sydkorea, USA og Taiwan. I Australien bliver en mand desuden holdt i isolation i sit hjem på mistanke om, at han er smittet.

De fleste af de smittede personer har opholdt sig i Wuhan inden for de seneste uger.

I Thailand er en fjerde person - en 73-årig kvinde - diagnosticeret med virusset. Hun rejste for nylig til Wuhan og begyndte at få feber efter hjemkomsten til Thailand.

Kvinden er placeret på en eneafdeling på et hospital uden for Bangkok, oplyser Thailands sundhedsminister onsdag.

- Vi kan kontrollere situationen. Der har ikke været tilfælde af overførsel af smitte mellem personer i Thailand, fordi vi spotter patienter, så snart de ankommer, siger sundhedsminister Anutin Charnviraku.

I flere lufthavne i Thailand er screeningen af passagerer, som ankommer fra Kina, skærpet. Forhøjet kropstemperatur, åndedrætsbesvær og hoste er blandt de symptomer, som der bliver holdt øje med.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ser med så stor alvor på virusudbruddet, at den holder et hastemøde om det onsdag.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce