Annonce
Udland

Kinas præsident besøger Nordkorea for første gang i 14 år

Kcna/Reuters
For første gang siden 2005 får Nordkorea besøg af en kinesisk leder. Xi Jinping besøger Nordkorea i to dage.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, tager torsdag og fredag på besøg hos den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Det oplyser den kinesiske statslige tv-station CCTV.

Besøget bliver det første fra en kinesisk leder i Nordkorea i 14 år. Senest var præsident Hu Jintao på besøg i Nordkorea i 2005.

Xi Jinping er blevet inviteret til Nordkorea af Kim Jong-un. Den kinesiske præsident har ikke besøgt Nordkorea, siden han i 2012 overtog præsidentposten. Han besøgte dog landet som vicepræsident i 2008.

Nordkoreas leder har fire gange været den anden vej på besøg i Kina siden maj 2018.

Kina er Nordkoreas eneste store allierede. Forholdet mellem de to lande er dog blevet kompliceret af, at Kina har bakket op om en række sanktioner mod Nordkorea som følge af nordkoreanernes atomaktiviteter.

Denne uges møde kommer kort tid før et G20-topmøde i Japan sidst i juni.

Her ventes USA's præsident, Donald Trump, at skulle diskutere den verserende handelsstrid mellem USA og Kina med Xi Jinping.

Xi Jinpings tur til Nordkorea er en påmindelse til Trump om ,at Kina stadig spiller en central rolle i Nordkorea.

Det mener Jingdong Yuan, der er professor ved University of Sydney med speciale i kinesisk sikkerhedspolitik samt sikkerhed i Asien og området omkring Stillehavet.

- Man kan ikke bare ignorere Kina, og Kina kan spille en rigtig vigtig rolle, siger han og kalder mødet for en "brik i forhandlingerne".

Trump har to gange mødtes med Kim Jong-un. Primært for at diskutere atomnedrustning på Den Koreanske Halvø.

Første gang var i juni 2017 i Singapore. Dengang kom de to ledere frem til en svagt formuleret erklæring, der kortfattet omhandlede, at Den Koreanske Halvø skulle være atomvåbenfri.

Det seneste møde mellem Trump og Kim var i februar i Hanoi i Vietnam. Det endte helt uden aftale.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce