Annonce
Østjylland

Kinesere vil lære af børneteater i Odder

På værkstedet eksperimenterer Madam Bach med nogle af de ting, der skal bruges i fremtiden. forrest er det bakken med solsikkefrø. Foto: Morten Pape

Teaterværkstedet Madam Bach havde besøg af en delegation og skal senere på året lave en workshop for børn i Shanghai. Interessen for teatrets arbejde er stor i Asien.

Odder: En rund bakke med solsikkefrø, lige til at lade små børnefingre glide nysgerrigt igennem. Eller med sand, som man kan tegne i med de samme fingre. Det var et par af de ting, en delegation af lærere og dramapædagoger fra Kina fik fremvist, da de torsdag formiddag besøgte Teaterværkstedet Madam Bach.

- Danmark er langt fremme med at lave teater for børn. Christian (Schrøder, red.) er en person, vi beundrer meget, og vi har været i kontakt med ham i to år, fortalte William Yip.

Han er creative director i Artspace for Kids i Shanghai og arbejder selv med at lave børneteater. Og William Yip mener, der er noget at lære hos Christian Schrøder og hans kone Pernille Bach, der på 21. år står bag børneteateret Madam Bach.

- Når vi får børn til at lære at være kreative og samarbejde og kommunikere, bliver de mere selvsikre. Når jeg ser på, hvordan Christian arbejder med børns sanser, så skal jeg måske selv til at arbejde mere med materialer og sanser, tilføjede den kinesiske teatermand.

Annonce

Små børn fortæller abrupt og skifter meget hurtigt. Det arbejder vi også med, og vi gør det helt bevidst.

Pernille Bach, Teaterværkstedet Madam Bach
Gæsterne sugede indtryk til sig. Foto: Morten Pape

Med på stor teaterfestival

Gæsterne er bl.a. i Danmark for at deltage i den kæmpestore børneteaterfestival Aprilfestival, men torsdag besøgte de Odder. Først for at se en dansk skole, hvor man ikke giver karakterer, Odder Lille Friskole. Og siden for at se det værksted, hvor Madam Bach laver sine forestillinger.

Mens Christian Schrøder står for lyde og musik, så arbejder Pernille Bach med andre sanselige elementer.

- Hvis børn oplever gennem sanserne, så er det tosset, hvis vi ikke bruger det mere. Det er enormt interessant at arbejde med som kunstner. Vi arbejder i rum og fortællinger. Små børn fortæller selv meget abrupt og skifter hurtigt fra det ene til det andet, og det arbejder vi også helt bevist med at gøre, forklarede Pernille Bach, den ene halvdel af teaterværkstedet.

Madam Bach har spillet i over 40 lande, og i Kina er det for længst blevet til flere end 100 forestillinger. I juli laver teatret en to ugers sommercamp for børn i Shanghai, derefter tager Madam Bach videre til Seoul i Sydkorea, og i oktober skal teateret livestreame workshops fra Odder til Shanghai.

Christian Schrøder (i midten) fik også tid til at diskutere den kommende workshop i Shanghai med William Yip (t.h.) Foto: Morten Pape

Asien er stort for Madam Bach

- Asien er kæmpestort for os. Jeg kan fornemme, at kineserne har forsømt deres kultur. De, vi arbejder med, giver udtryk for det, og middelklassen og den øvre middelklasse tager til Europa hvert år på dannelsesrejse. De er interesserede i den måde, vi arbejder på og mener, vi gør børn læringsparate, sagde Christian Schrøder.

- I første omgang skal vi give dem inspiration til, hvordan de kan arbejde med teater. Forskellen er så stor, at de aldrig kan gå ud og kopiere, hvordan vi gør det. Det skal tilpasses, så de må tage, det de kan, tilføjede Christian Schrøder.

Undervisning i Kina er meget struktureret, og derfor kom gæsterne også en tur ud på Odder Lille Friskole.

- Vi tog dem med på en skole, hvor glade børn lærer mest, og der ikke er nogen eksamen. Mange af de steder, vi er, køber de læringssystemer, og Rudolf Steiner er ved at være hot i Kina igen, fortalte Christian Schrøder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce