AARHUS: Kirkerne i Aarhus Stift gør meget for, at så mange som muligt kan komme i kirke til og omkring jul, vel at mærke mens der samtidig bliver taget hensyn til, at deltagerne ikke bliver smittet med covid-19.
- Der bliver arrangeret gudstjenester i idrætshaller og telte, og præsterne går ud og møder børn og voksne i det fri, fortæller biskop Henrik Wigh Poulsen.
Han har holdt møde med en præst fra hvert provsti, for at de sammen kunne overveje, hvordan folkekirken bedst vis kan være nærværende med håb og trøst, ikke mindst hvis samfundet lukker yderligere ned.
Krydspres
- Jeg tror, vi er mange, der er bekymrede for, hvad begrænsningerne gør ved folkets forhold til kirken. Manglende salmesang eller altergang, som jeg har oplevet det et par gange, amputerer gudstjenesten, som vi holder af den. Og begrænsningerne på antallet af deltagere ved begravelser og bisættelser er anledning til mange frustrationer, siger Henrik Wigh Poulsen.
Henrik Wigh PoulsenJeg er vildt imponeret over, hvad der bliver gjort. Der er virkelig tænkt ud af boksen.
Han synes, at præsterne står i et krydspres. De skal både følge reglerne og være der for deres menighed.
- Giv dem og betjeningen tid, plads og opbakning til at udføre deres arbejde, der er vigtigt som sjældent før, siger biskoppen.
Tænkt ud af boksen
Han blev mødt af mange gode ideer fra præsterne.
- Jeg er vildt imponeret over, hvad der bliver gjort. Der er virkelig tænkt ud af boksen, siger biskoppen.
- Flere steder bliver idrætshaller brugt, for eksempel i Voldum, Skovby, Låsby og Gjern, og i Hinnerup er slået et stort telt op. Andre flytter de kirkelige handlinger til andre steder uden for kirken. Nogle får besøg af præsten på en legeplads, der bliver vist krybbespil, og andre laver gåture med børn. På plejehjem er der gudstjenester udenfor, siger biskoppen og gør opmærksom på, at mange har ekstra brug for ikirken i denne tid.
- Vi møder flere ensomme og angste, siger han, der også oplever, at nogle laver altergang i hjemmet, og at skolebørn skriver julekort til folk på plejehjem, siger Henrik Wigh Poulsen.