Annonce
Aarhus

Kirker i Aarhus tilbyder drop in-dåb: Kom ind fra gaden og bliv døbt

Erfaringer med drop in-dåb i København viser, at det ofte er voksne, som benytter sig af tilbuddet om at blive døbt på mere uformel vis. Det bliver nu også en mulighed i Aarhus, hvor tre gange er fastsat i begyndelsen af 2019. Genrefoto: Nanna Kreutzmann/Scanpix

Flere af landets kirker har gode erfaringer med drop in-dåb, hvor man kan komme direkte ind fra gaden og blive døbt. Nu afprøver Folkekirken i Aarhus konceptet.

AARHUS: For et års tid siden begyndte Kristkirken på Vesterbro i København, efter norsk forbillede, at give folk muligheden for at komme ind direkte fra gaden og blive døbt. Tilbuddet om drop in-dåb blev taget godt imod, og 34 mennesker blev døbt.

Siden har tiltaget spredt sig og i løbet af 2018, valgte knap 600 personer at blive døbt ved tilsvarende arrangementer i landets kirker.

Nu tilbyder Folkekirken i Aarhus også drop in-dåb på en række fastsatte dage i 2019.

- Vi kan se at dåbstallet er svagt faldende. Samtidig har vi en fornemmelse af, at noget af det, der hæmmer manges dåb, er, at de forbinder dåben med at holde stor fest og invitere mange mennesker til gudstjeneste i kirken. Et kodeks, som man tænker, at man skal leve op til, og så får man det måske ikke gjort, forklarer Poul Henning Bartholin, domprovst ved Aarhus Domprovsti, om baggrunden for initiativet.

- Drop in-dåb prøver at nedbryde nogle af de hindringer, så mennesker lettere kan blive døbt. Her kan vi også have nogle samtaler om dåben og få ryddet nogle af de upræcise opfattelser af, hvad dåb er og kræver af forudsætning, af vejen, siger han.

Drop in-dåb i Aarhus


  • Folkekirken i Aarhus har fastlagt tre datoer for drop in-dåb i 2019:
  • 2. februar kl. 11-16, Skt. Johannes Kirke, Peter Sabroes Gade 20, Aarhus C.
  • 29. marts kl. 16-19: Fredenskirken, Rosenvangs Allé 51, Viby.
  • 6. april kl. 14-17: Tranebjerg Kirke, Tingvej 2, Tranebjerg, Samsø.
  • Se mere på Facebook

Uformel stemning

Ved drop in-dåb kan alle blive døbt på stedet uden tilmelding. Både børn og voksne er velkomne, også selv om de ikke bor i byen, eller i det område, hvor kirken ligger. Det er også helt op til én selv, om man vil have gæster med. Vælger man at komme alene, sørger kirken for at stille de nødvendige dåbsvidner til rådighed.

- Den eneste forudsætning for at blive døbt er, at man ønsker at blive det og ikke er medlem af et andet trossamfund eller kirke, forklarer Poul Henning Bartholin.

Han fortæller, at det fortrinsvis er voksne, som vælger at blive døbt på denne måde. Men der kommer også småbørnsfamilier, som har det svært økonomisk og derfor ikke har råd til en stor barnedåb.

- Det betyder temmelig meget, at det bliver lidt mere uformelt. Erfaringen er, at det for mange voksne, som ikke blev døbt, da de var børn, kræver overvindelse at gå til en præst og bede om at blive døbt ved en gudstjeneste. Ved drop in-dåb er det meget højtideligt i situationen men også en smule uformelt, fordi man går ind fra gaden. Der er en vis spontanitet i det, siger domprovsten.

Annonce

Tre kirker er med

Vælger man at møde op til dåbsarrangementerne, får man først en kort samtale med en præst, og herefter bliver man døbt i kirken. Dåben foregår helt som på normal vis, blot uden tilmelding, og ledsages af stille musik i kirkerummet. Efter dåben bydes der på en forfriskning og en dåbsgave, som kan variere fra kirke til kirke.

I øjeblikket er der fastlagt tre muligheder for drop in-dåb i Aarhus og omegn, men Folkekirken i Aarhus regner med at afholde otte til ti tilsvarende arrangementer i løbet af hele 2019.

- Jeg ved, at de andre provstier også arbejder med det samme koncept, så de kommer også med på et tidspunkt, siger Poul Henning Bartholin, der forventer, at omkring 20-30 århusianere vil benytte sig af tilbuddet om drop in-dåb.

Første gang, man kan komme ind fra gaden og blive døbt, bliver 2. februar i Skt. Johannes Kirke. I marts foregår drop in-dåb i Fredenskirken i Viby og i april er turen kommet til Samsø.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3.000-4.000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er du klar til kaos på Oddervej? Bilisterne må regne med store forsinkelser - men mange kan faktisk helt undgå bilkøerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor gør Mustapha Bundu AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Se video og billeder: Så flot er havnens nye slæbebåd

Sport

Stor donation skal hjælpe atleter til OL: - Det giver mulighed for en mere professionel tilværelse

Byudvikling

Der skal mere gang i de mindre byer: Rådmand vil have endnu mere byliv i oplandsbyerne

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Debat

Når hjemløse har brug for at komme på fode igen: Her har vi fundet et himmerige

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Aflyst, forsinket, tom og alt for dyr: Letbanen sætter sindene i kog, men er påstandene korrekte?

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Dyr skudt med pil i Dyrehaven: - Det kunne godt ligne en 'mørkets gerning'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

AGF

Efter voldsom ulykke i træningscenter: Spillerforening forventer, at AGF strammer op på sikkerheden

Annonce