Annonce
Kultur

Kløvedal og Andreas Mogensens rumkapsel får folk til at strømme til Uniparken

Dern danske astronaut Andreas Mogensens Rumkapsel udstillet indtil 28. april på Steno Museet i Aarhus. Foto: Flemming Krogh

På både Steno Museet og Naturhistorisk Museum er der lige nu to udstillinger, der trækker ekstra meget opmærksomhed midt i juletravlheden.

Kære Troels. Tak for dig. God tur på din sidste sejltur. Hilsen Henrik og Lisbet/ Valby.

I log- og gæstebogen er der side efter side skrevet hilsner fra gæster, der har besøgt Kløvedal-udstillingen "Frihedens Værksted", som åbnede 1. november på Naturhistorisk Museum.

Museumsdirektør, Bo Skaarup er ofte forbi logbogen, der ligger fremme i udstillingen.

- Flere har skrevet, at de er taknemmelige for at se udstillingen og tydeligt kan se, at den afspejler den litteratur, de har læst gennem årene. Når jeg har spurgt gæsterne, er en stor del optagede af de værdier, som frihed, fællesskab, kærlighed og længsel, der er at finde i udstillingen, fortæller Bo Skaarup, der synes, det er dejligt, at både voksne og børn tager sig tid til at skrive i bogen og refererer til en 10-årig piges hilsen.

Jeg synes, dit skib er flot, og det er sejt, at du har sejlet jorden rundt. Hilsen Liv.

Annonce

Værd at vide...

Naturhistorisk Museum:


  • Fra 1. november 2018 til 8. september 2019 kan man i udstillingen "Frihedens Værksted" opleve Troels Kløvedals eventyrlige sejlerliv og møde med verdens kulturer.
  • Naturhistorisk Museum Aarhus har åbent alle ugens dage fra kl. 10-16.
  • Som noget nyt holder de også åbent på torsdage fra kl. 10 til 21.
  • Lukket: 24., 25. og 31. december samt 1. januar.

Steno Museet:


  • Fra 15. november til 28. april kan man opleve Andreas Mogensens rumkapsel, som er landet på Steno Museet.
  • Weekendformidling om Rumkapslen er 12., 13., 19., 20., 26. og 27. januar 2019.
  • Steno Museet i Aarhus har åbent tirsdag til fredag kl. 9-16.
  • Lørdag, søndag og helligdage kl. 11-16.
  • Mandag er der lukket.
I rumkapslen er der mindre end to kubikmeter plads. Her sad Andreas Mogensen sammen med to styrmænd, da de i 2015 blev sendt ud i rummet. Foto: Flemming Krogh

Langt flere besøgende

Antallet af gæster, der har besøgt museet i december måned, er næsten tredoblet, og det mener museumsdirektøren skyldes netop den udstilling.

- Kløvedal-udstillingen er utrolig populær. Det er en udstilling, som rigtig mange har lyst til at se. Det voksne publikum er både nogen, der har interesse for sejlads men også folk, der udelukkende har læst hans bøger og set hans udsendelser, siger Bo Skaarup, museumsdirektør.

En model af Nordkaperen er sejlet ind midt i udstillingen i et størrelsesforhold, der er 1:1. Her er der mulighed for at gå ombord og stå bag roret på Nordkaperen.

- Børnene kravler rundt på skibet, som de gør på en legeplads. Derfor er udstillingen god, da den både rummer børn og voksne, siger direktøren.

Derudover har de bemærket, at gæsterne bruger utrolig lang tid på at kigge udstillingen igennem.

- Folk sluger størstedelen af teksterne. Det er meget sjovt som museumsmand, at man kan lave noget, hvor tingene bliver læst. Normalt vil man helst undgå for meget tekst, men her sættes der pris på plancherne, siger Bo Skaarup, museumsdirektør.

På naturhistorisk Museum oplever de stor begejstring for Troels Kløvedal-udstillingen. Her er poul Henrik Nielsen gået ombord på Nordkaperen med sønnen Marius. Foto: Flemming Krogh

Rumkapslen er landet

Mens Nordkaperen er sejlet til Naturhistorisk Museum, er Rumkapslen fra raketten, der sendte astronaut Andreas Mogensen ud i rummet i 2015, landet på Steno Museet. Her kan de også mærke, at parkeringspladsen er lidt mere fyldt end normalt, hvor museet har dobbelt så mange besøgende.

Rumkapslen på Steno Museet er ikke en kopi, der skal ligne den, som astronaut Andreas Mogensen blev sendt ud i rummet med. Det er lige præcis den rumkapsel, som har rejst 100 millioner kilometer og fløjet Andreas Mogensen, som den første dansker, ud i rummet og op på den internationale rumstation ISS.

Kamma Lauridsen fortæller og forklarer gæsterne om rumkapslen og rejsen ud i rummet, mens flere mennesker samles omkring kapslen og lytter interesseret med.

- Der er ikke mere end to kubikmeter inde i rumkapslen, og der har de været tre mennesker, hvor de har siddet med bøjede ben. Når man tager af sted fra Jorden kan man komme op på rumstationen på mellem seks og otte timer, hvis det går godt. For Andreas Mogensen tog det 51, fortæller Kamma Lauridsen, der er udstillingsformidler på museet.

Hun fortæller også, hvordan rumkapslen kom tilbage på jorden, hvor et vis antal faldskærme og seks raketter bremsede kapslen kort før landing.

Det er noget nyt på Steno Museet, at de har lavet weekendfortællinger, hvor de i specifikke weekender fortæller om rumkapslen til de fremmødte gæster, der kan være interesserede i at komme helt tæt på turen til rummet og tilbage igen.

"Vi er super glade for, hvordan folk har taget imod udstilingen. Vi har haft torsdage med åbent til 21, fordi vi ved, at folk har travlt i hverdagen. Det er tydeligt, at mange benytter sig af det. Det er blevet til 'a good night out'. I stedet for at tage i biografen tager man nu på Naturhistorisk Museum," siger Bo Skaarup, Museumsdirektør. Foto: Flemming Krogh
Nordkaperen er lavet i et størelsesforhold, der er 1:1. Dog er masten ikke med, da den er alt for høj til museumsbygningen. Foto: Flemming Krogh
Det havde egentlig været planen for familien fra Allingåbro at tage et smut forbi den Gamle By. med for mange mennesker blev planerne ændret til Naturhistorisk Museum. Her kigger forældrene Thomas og Heidi på Troels Kløvedals hjembragte malerier sammen med sønnen marcus. Foto: Flemming Krogh
På Steno Museet er også faldskærmen, som blev brugt til rumkapslens landing, udstillet. Kapslens hovedfaldskærm er 1.000 kvadratmeter, er fremstillet i silke og vejer omkring 80 kilo. Foto: Flemming Krogh
Udstillingsformidler Kamma Lauridsen på Steno Museet fortæller detaljeret om rumkapslen og om, hvordan rejsen for Andreas Mogensen har været. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

112

Glohed skorsten startede brand i byhus i Aarhus: Beboerne opdagede selv flammerne i kælderen

Annonce