Annonce
Erhverv

Klager kan forsinke svinefarm i årevis

- Skanderborg Kommune venter, at den nye godkendelse vil være klar i september eller oktober. Men indklages den så igen af naboerne, som jeg forventer, går der endnu engang ventetid i Miljø- og Naturklagenævnet, selv om jeg telefonisk har fået oplyst, at de nok skal fremme sagen, siger landmand Karl Ole Jokumsen. Her med hustruen, planteavlskonsulent Bente Andersen. Foto: Bollerup

Miljø- og Naturklagenævnet underkendte for nylig en miljøgodkendelse, Skanderborg Kommune havde givet til en moderne svinestald nær Svejstrup. Derfor risikerer godkendelsessagen at tage mere end fire år.

SVEJSTRUP: Da kommunen for nylig tabte en klagesag i Miljø- og Naturklagenævnet, var det ikke bare kommunen, der var taber. Det var landmand Karl Ole Jokumsen fra Svejstrup også, da det var en miljøgodkendelse for hans svinefarm på adressen Østermarksvej 11, der dermed ikke faldt på plads.

Nu er kommunen ved at lave en ny godkendelse forfra, der tager højde for de ting, Miljø- og Naturklagenævnet ikke var tilfreds med i den første. Dermed skulle tingene være i orden.

Men Skanderborg kommunes miljøchef, Hans Brok-Brandi, er allerede nu bange for, at nogle af de naboer til farmen, der klagede over den første godkendelse - og som fik ret - nu vil klage igen.

Hans Brok-Brandi er ikke bange for, at de igen vil kunne vinde og få godkendelsen underkendt. For denne gang vil alt være i orden og alle miljø- og lovkrav være opfyldt. Men kommer der en klage, vil den forsinke godkendelsen med op til yderligere to år. Så lang er sagsbehandlingstiden nemlig i klagenævnet.

Men hvad siger Karl Ole Jokumsen og hans hustru, Bente Andersen, til, at der måske ender med at gå mere end fire år, fra de søgte om en tilladelse til at udvide svinebedriften på Østermarksvej 11, til de står med en godkendelse. Vi gentager: Fire år.

"Vi er i gang med en langsigtet strategi, så vi kan nedlægge produktionen i nogle gamle stalde og flytte den ud i nogle nye, moderne stalde, hvor påvirkningerne af miljøet er langt mindre. Nu tvinges vi til at fortsætte produktionen i de gamle produktionsanlæg. Det er det, der ske."

Bente Andersen, ægtefælle til landmand Karl Ole Jokumsen.
Karl Ole Jokumsen vil lukke for den svineproduktion, han driver sammen med hustruen Bente Andersen på gården Svejstrupvej 8 i Svejstrup. Men lige nu er han bremset af den miljøgodkendelse til en mere moderne produktion på en af parrets andre gårde, der blev underkendt af Miljø- og Naturklagenævnet. Foto: Bollerup

Rigtig ærgerlig situation

Da Karl Ole Jokumsen har travlt i marken med forårsarbejde, er det Bente Andersen, redaktionen først får kontakt med.

- Vi havde sagt til kommunen, at tingene skulle være 110 procent i orden, så vi ikke endte i den her situation. Vi ville være helt sikre på, at det holdt vand, siger hun.

Derfor ærgrer parret sig meget over den tabte sag.

- Vi er i gang med en langsigtet strategi, så vi kan nedlægge produktionen i nogle gamle stalde og flytte den ud i nogle nye, moderne stalde, hvor påvirkningerne af miljøet er langt mindre. Nu tvinges vi til at fortsætte produktionen i de gamle produktionsanlæg. Det er det, der sker, siger hun.

Annonce

Ønske: Mere smidig klageinstans

Hun ærgrer sig over, at Miljø- og Naturklagenævnet er tynget af så lange sagsbehandlingetider. Tider, der er blevet forøget af, at regeringen har valgt at flytte nævnet til Viborg, hvor mange af de erfarne medarbejdere ikke ønskede at flytte med.

- Men nævnet kunne også vælge at arbejde på en anden måde. De kunne fortælle os og kommunen, at der er de og de mangler, så vi havde mulighed for at rette tingene ind, så vi kunne få en godkendelse. Nævnet er for eksempel utilfreds med, at der et sted er benyttet en forkert faktor. Men havde kommunen skrevet den korrekte, havde vi blot skullet lave yderligere tekniske tiltag. Så ville det være opfyldt, siger hun.

- I min optik ser det ikke ud til, at nævnet gør noget for at lette bureaukratiet. Men måske bliver det bedre med tiden.

Bente Andersen så gerne, at nævnet tog rollen på sig med at rådgive, og dermed fremme sagsbehandlingen. Og ikke blot give afslag, der tvinger ansøger og kommune til at starte helt forfra.

Annonce

De vil flytte produktion

Parret søger om ret til at udvide antallet af svin på Østermarksvej 11. Målt i 'dyreenheder' fra 505,24 til 977, altså cirka til det dobbelte.

- Men det er ikke ret stor udvidelse samlet set, vi er i gang med, for vi producerer svin på fire adresser, og vores mål er at nedlægge produktionen på to af de gamle adresser og flytte den over i det nye. På en gård har der også været en produktion med 680 søer. Den er nedlagt. Samlet set er nybyggeriet således ingen forøgelse, men miljøbelastningen betydelig lavere, siger hun.

Hun forstår derfor ikke helt modstanden fra naboer, der har klaget til Natur- og Miljøklagenævnet, til det nye staldanlæg.

Annonce

Det er et landbrugsområde

Det nye produktionsanlæg ligger i et område, som er udpeget til landbrugsområde.

- Det er velegnet til svineproduktion. Det er også myndighedernes holdning. Men vi er samtidig presset af, at vi ligger i et område, hvor der tages landbrugsjord ud af produktion til golfbane, og der er drikkevandsinteresser, og til den anden side er der Natura 2000 beskyttede arealer, siger Bente Andersen.

- Østermarksvej 11 er Karl Oles fødehjem. Men vi bor i Svejstrup, hvor vi også har en svineproduktion, men den stoppede vi med at udvide i 1996, da vi vurderede, at den lå for tæt på anden bebyggelse. Og nu vil vi flytte den til Østermarksvej 11, siger hun.

Men hvorfor har I egentlig udvidet og udvidet - og nu gået i gang med endnu en investering?

- Fordi vi ønsker at vedligeholde og fremtidssikre vores produktion i stedet for at nedslide og stoppe. Karl Ole tror på, at fødevareerhvervet er godt for Danmark, og at vi er i stand til at lave nogle gode fødevarer, siger hun.

Karl Ole Jokumsen, der nu er blevet færdig med markarbejdet, tilføjer:

- Og så er det en betingelse for at overleve som landmand. Hvis man kigger på, hvad et kilo svinekød koster i dag, og hvad det kostede for år siden, så er priserne ikke steget. Under de vilkår er man tvunget til at producere noget mere, og være god til det. Vi har jo også et nybygget slagteri i Horsens, som helst skal have danske råvarer, siger han.

- Vores specialproduktion af svin går ud af landet. Det er det bedste kød, der eksporteres, og vi er certificeret til det engelske marked. 40-60 procent af det svinekød, der ligger i forretningerne i Danmark, er fra udlandet, påpeger Bente Andersen, der selv er planteavlsekspert og har sit eget arbejde at passe.

Er I bange for konsekvenserne af Brexit?

- Nej, for kan vi ikke sælge til England, kan vi sælge til Japan og Kina.

Annonce

Værdifulde østeuropæere

Ægteparret ærgrer sig over, at avisen ikke fik fat i dem, da vi skrev om, at Skanderborg Kommune havde tabt sagen i Miljø- og Naturklagenævnet. Men i stedet skrev, at vi på gården Østermarksvej ikke fandt nogen hjemme - og at alle navne på adressen klingede østeuropæiske.

- Jeg blev gal over den måde, det var skrevet, for André, der er vores driftschef, er fra Ukraine, og han har været her i mere end 10 år, fordi han er dygtig. Inden længe får både han og hans kone dansk statsborgerskab efter 10 års ansættelse i Danmark. Parrets to børn er som forældrene velintegrerede, den ældste går lige nu i gymnasiet, og vi har også danske medarbejdere, siger Bente Andersen.

I det hele taget mener hun og ægtefællen, at vi skal være glade for den arbejdskraft fra Østeuropa, der er kommet til Danmark.

- De har stor betydning for dansk landbrug og dermed for de 150 mia. kr., som erhvervet skaffer samfundet i valutaindtjening. Når der mangler kvalificeret dansk arbejdskraft, priser vi os lykkelige for, at andre er parate - til gavn for samfundet, siger Karl Ole Jokumsen.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Kopi-dom skaber glæde hos kunsthåndværkere: Glaspuster oplever selv problemet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Gift-skandale i Aarhus tager en ny drejning: Nu er jagten på ekstrem gift i mælk fra køer ved brandskole forbi

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Alarm 112

77-årig kvinde med blå sko efterlyses: Lider af alzheimer og kan ikke selv finde hjem

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Annonce