Annonce
Sport

Optakt til Århus Stiftstidende Jydsk Derby: Klappet og klart til et topresultat

I fjor vandt Sir Churchill storløbet Futurity Stakes for Oliver Wilson på Klampenborg Galopbane. Ved hovedet ses træner Marc Stott og hestens ejer Karin Salling. Søndag eftermiddag er hesten storfavorit i Århus Stiftstidende Jydsk Derby. Foto: Burt Seeger

- Forberedelserne er gået lige efter bogen, siger Marc Stott angående den lokale forhåndsfavorit i Århus Stiftstidende Jydsk Derby, Sir Churchill.

Når en hest bliver udråbt til favorit i en grad som tilfældet er med hjemmebanehesten Sir Churchill inden søndagens Århus Stiftstidende Jydsk Derby, er det værd at erindre, at alle løb skal rides først.

Større favoritter end Sir Churchill har lidt nederlag, og skønt nærmest alle eksperter spår favoritsejr, bliver det at vinde et løb i derby-kategorien aldrig nogen ekspeditionssag.

Hos hestens træner Marc Stott går forventningerne imidlertid klart i retning af en sejr til Sir Churchill. Han finder det berettiget at hesten er udpeget som storfavorit til sejren og 175.000 kroner.

- Forberedelserne er gået lige efter bogen. Hele setuppet har været fint og jeg er kæmpe-optimist, siger Marc Stott i kølvandet på et finslibende træningsarbejde i onsdags

- Hesten gik strålende. Banen var endda noget blød efter vi havde fået meget regn. En sådan bane er ikke til Sir Churchills fordel, så det var rigtig positivt.

Ønskekonditionerne søndag er en god fast bane så hesten kan få lov at bruge sin gode speed, siger Marc Stott.

Annonce

Vinder i et regulært løb

Træneren frygter ikke at blive ramt af nemesis i anledning af sine sejrsforhåbninger.

- Blot Sir Churchill ikke har uheld, snyder sig selv eller er uheldig at få et dårligt løb, så tror jeg den vinder. I et regulært løb så tror jeg ikke konkurrenterne kan slå hesten, siger Marc og tilføjer:

- Jeg bryder mig ikke om sige sådan, men jeg bliver skuffet hvis ikke Sir Churchill vinder.

Baggrunden for Sir Churchills klare favoritskab i forhold til søndagens otte konkurrenter skal ses i hestens hidtidige meritter.

- For det første kan man bare se på forskellen i hestenes handicaptal, og hvad Sir Churchill præsterede som toåring. Det var ganske godt. Hesten skuffede ganske vist lidt i sæsonens sidste start i Stockholm, men da fik Sir Churchill et dårligt løb, endte ude i sporene og blev trukket langt tilbage, forklarer Marc Stott.

Samtidig vurderer han, at ingen af konkurrenterne ville kunne matche den præstation Sir Churchill i september leverede på Maison-Lafitte-banen i Frankrig.

En sejr til Sir Churchill på søndag vil gøre træneren og jockey Oliver Wilson historisk ved som de første at vinde derbyløbet tre år på stribe.

Har ambitoner om mere

Med 39 heste driver Marc Stott den uden sammenligning største stald ved Jydsk Væddeløbsbane. Succeskurven har været ubrudt stigende siden han nedsatte sig som professionel træner i kølvandet på en succesfuld karriere som jockey.

Foruden det store hesteantal er kvaliteten på hestene konstant højnet i løbet af årene som træner, ikke mindst takket være en af staldens hesteejere Karin Sallings vilje til at investere i topheste, herunder Sir Churchill.

- Jeg havde måske ikke regnet med, at det ville gå så hurtigt, men jeg havde forestillet mig, at vi skulle nå dette niveau på et tidspunkt, og få stadigt bedre heste, så vi kan være med både herhjemme og udenlands, siger Marc Stott og tilføjer om sine ambitioner:

- Kvaliteten er hele tiden blevet større, og jeg tror også at den kan blive endnu bedre, så vi foruden at vinde de store skandinaviske løb også kan tage ud i Europa og vinde et stort løb. Konkurrencen er hård ude i Europa, men med den rigtige hest så kan det godt lade sig gøre.

Århus Stiftstidende Jydsk Derby rides cirka søndag klokken 14.45 som det sjette af i alt ni løb med første start kl. 12.45.

Artiklen er bragt i samarbejde med JVB.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce