Annonce
Debat

Klar opfordring til byrødderne: I skal gøre vores børn og unge til verdens bedste læsere

"Hvis vi som samfund sørger for, at der er dygtige undervisere, adgang til litteratur og ikke mindst tid til at læse, når eleverne er i skole, opnår eleverne et godt og lige udgangspunkt for at blive gode læsere. Og det koster selvsagt penge", skriver Lasse Nyrup. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

DEBAT: Danskerne har sat deres kryds, og rundt om i landet samles nye byråd. En ny politisk periode er i gang, og de valgte politikere skal i gang med arbejdet for at skabe gode samfund i den kommune, de er valgt i. Men det kan betyde noget forskelligt alt afhængig af, hvilken kommune man bor i - mere specifikt, hvilken kommune man går i skole i.

Næsten halvdelen af landets kommuner har i 2021 skåret i bevillingerne til skolebørn, men nu er vi snart på vej ind i et nyt år, og derfor vil jeg komme med en opfordring til Østjyllands ny- og genvalgte kommunalpolitikere: Prioritér børn og unge i grundskolen.

Jeres kolleger på Christiansborg har med den nyligt indgåede aftale på skoleområdet gjort det obligatorisk kun at teste i læsning og matematik og dermed sat en tyk streg under, at læsning er en af de mest centrale færdigheder i danske elevers skolegang.

Annonce

Der er også tidligere blevet peget på, at danske børn skal blive bedre til at læse, og vi vil, som Lars Løkke har sagt, gerne have verdens bedste folkeskole. Men det kan desværre ikke ses hos en stor del af de østjyske kommuner.

Så nu er det op til jer, kære kommunalpolitikere. Vi ser frem til, at I også anerkender vigtigheden af læsning og nødvendigheden af at investere i det.

Blandt dem, der satte færre penge af til skolerne i 2021, er Aarhus, Samsø, Skanderborg, Norddjurs og Syddjurs Kommuner. Det viser en opgørelse, Altinget Kommunal har lavet.

Men det er ikke kun i tallene, at det kan ses og mærkes. Det kan jeg også, når jeg taler med skolebibliotekarer, lærere og læsevejledere.

De ønsker alle at støtte, motivere og hjælpe deres elever til at blive gode til og glade for at læse. Hvis det skal lykkes, og vi gerne vil nå målet om at gøre danske skoleelever til gode læsere, kræver det, at de kan øve sig. For at kunne øve sig må eleverne for det første have adgang til litteratur, så de har noget at øve sig på. Det koster penge.

For det andet må eleverne undervises af dygtige lærere, som kan motivere og lære dem, hvordan man læser, og hvordan man forstår det, der står i bogen. Det koster penge.

For det tredje må eleverne – naturligt nok – have tiden til at øve sig. Den tid kan og må til en vis grad foregå derhjemme efter skoletid. Men der må også være tid til at øve sig i at læse i skolen. Og det koster penge.

Hvis vi som samfund derimod sørger for, at der er dygtige undervisere, adgang til litteratur og ikke mindst tid til at læse, når eleverne er i skole, opnår eleverne et godt og lige udgangspunkt for at blive gode læsere. Og det koster selvsagt penge.

Så nu er det op til jer, kære kommunalpolitikere. Vi ser frem til, at I også anerkender vigtigheden af læsning og nødvendigheden af at investere i det.Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Debat

Vi genbruger CO2 i landbruget: Det er ikke fair at gøre os til klimasyndere

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce