Annonce
Aarhus

Klar, parat skolestart: Nu kan eleverne endelig begynde på ungdomsuddannelserne

Fransk, matematik og religion. Nicolai Dutoit får nye skolebøger i tasken. Han gælder sig til at komme i skole igen. Foto: Jens Thaysen
De unge århusianere, der var ved at blive tossede over at sidde alene hjemme foran computerne og modtage virtuel undervisning, begynder i skole igen onsdag.

AARHUS: - Det er rart at komme fysisk på skolen igen, siger Nicolai Dutoit, der går i 2.V på Egå Gymnasium.

Gymnasiet har tyvstartet lidt. Så tirsdag kunne eleverne i små hold på skift komme forbi kantinen for at afhente deres nye skolebøger.

- Det er bare ikke det samme at sidde derhjemme bag skærmen. Det kan være svært at holde motivationen, når interaktionen med lærerne og den andre elever mangler. En stor del af det at gå i gymnasiet er det sociale. Det er det, der får folk igennem uddannelsen, fortæller han.

Annonce

Plads til halvdelen

På Egå Gymnasium har de pudset planerne for afstand, rengøring  og hygiejne af. Og så skal der regnes på, hvordan eleverne kan møde til undervisning uden at smitte hinanden.

- Alt det praktiske og sikkerhedsmæssige var vi jo forberedt på, men skemalæggerne ligger vandret lige nu, fortæller rektor Martin Ingemann.

Han er ikke den eneste rektor, der har travlt. De fleste århusianske uddannelsesinstitutioner brugte tirsdagen på planlægge, hvordan eleverne kunne begynde i skole igen.

Det sociale er den lim, der holder sammen på en gymnasieklasse. Foto: Jens Thaysen

Udfordringen er, at kun halvdelen af gymnasiets cirka 800 elever må opholde sig på skolen samtidigt. Gymnasierne har fået besked på, at prioritere 1.G eleverne i opstarten.

- 1.G'erne har vi inde to dage i denne uge og tre i næste. Mens 2. og 3.G'erne får en dag i denne uge og to i den efterfølgende, siger Martin Ingemann.

Annonce

Ensretning på gangen

På Viby Gymnasium ved de godt, at der på et eller andet tidspunkt, vil være en elev der bliver smittet med corona.

- Alle skoler vil komme til at opleve coronasmittede elever. Det handler om at få lavet en logistik, så smitten hurtigt kan inddæmmes, uden at skulle sende en hel årgang hjem, siger rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

Onsdag kan eleverne på den århusianske ungdomsuddannelser endelig begynde i skole. Foto: Jens Thaysen

Det betyder, at eleverne - så vidt det er muligt - kun er sammen med dem, de går i klasse med.

Pedellen været nede på alle fire for at klæbe pile på gulvet. Der er nemlig indført ensrettet færdsel på gangene, så eleverne ikke skal passere hinanden.

- I kantinen har vi droppet buffeten, så eleverne ikke selv skal røre ved maden. Vi har også lavet et kø-system, der skal sikre, at man holder afstand, siger rektor.


Alle skoler vil komme til at opleve coronasmittede elever. Det handler om at få lavet en logistik, så smitten hurtigt kan inddæmmes, uden at skulle sende en hel årgang hjem

Lone Sandholdt Jacobsen


Vandautomaterne har fået fodpedaler og sodavandsmaskinen er lukket.

- Vi kigger på alle de steder, man naturligt ville røre ved noget, og spørger, hvordan kan man undgå det, siger Lone Sandholdt Jacobsen.

Gymnasieeleverne i Viby får først deres bøger når de møder onsdag. Der vil være selvbetjening.

- Vi har på forhånd pakket dem i plastikposer, så der ikke som normalt vil være en lærer til at udlevere dem, fortæller hun.

Gymnasiets 650 elever får hele skoledage. Det har været under overvejelse at undervise i flere hold i løbet af den samme dag.

- Skoledagen bliver for lang, når der også skal være tid til transport, virtuel undervisning og lektier, siger Lone Sandholdt Jacobsen.

Annonce

Virtuelle blomster

Det er ikke kun gymnasieeleverne, der har måtte tage til takke med hjemmeundervisning. Alle ungdomsuddannelserne har gennemført virtuel undervisning.

- Vi uddanner nogle af de allerdygtigste blomsterbindere i hele landet. Nu har de haft botanik, markedsføring og økonomi, så nu har de brug for at komme tilbage på skolen og få nogle blomster i hænderne, for det er den måde, man bliver dygtig på, siger Gitte Nørgaaard - direktør for AABC - Aarhus Business College.

Tirsdag kunne eleverne på Egå Gymnasium hente skolebøger i kantinen. Foto: Jens Thaysen

Samlet set har hun ansvaret for undervisningen på fem forskellige lokationer med 400 ansatte og 2.500 fultidselever: Handelsgymnasierne på Vejlby Centervej i Risskov og på Viemosevej i Viby. Erhvervsuddannelse Campus Sønderhøj. Og på to hovedforløbsafdelinger i Skåde og i Odder.

- Eleverne bliver delt op i familiegrupper, så de ikke allesammen har kontakt med hinanden. Det bliver meldt ud, hvilke indgange og toiletter de skal benytte, og hvordan de skal gebærde sig i pauserne, siger hun.

I foråret gik de unge fri, men nu er de i højere grad ramt af corona.

Er der større risiko for at blive smittet på uddannelsesstederne nu?

- Skolerne er et spejl af det samfund, vi er en del af, så når smittetrykket stiger omkring os, så stiger det også på skolerne. Jeg tror vi ser ind i et efterår, hvor vi kommer til at sende klasser hjem, og hvor vi kommer til at åbne og lukke dele af undervisningsafdelingerne ned. Det skal vi kunne håndtere. Det vigtigste er, at eleverne nu får lov til at komme i skole, siger Gitte Nørgaard.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Stiften mener: Derfor spiller kvinde-sporten fallit i øjeblikket

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Annonce