Annonce
Østjylland

Klar til julemarked på Det Grønne Museum

Hvert år besøger 5–6.000 mennesker Gl. Estrup og Det Grønne Museum, når der holdes julemarked. PR-foto
Det Grønne Museum på Gl. Estrup bliver fyldt med jul, når der første weekend i advent holdes det traditionelle julemarked.

Auning: Julemarkedet på Det Grønne Museum er traditionen tro startskuddet på julemåneden for mange, og som i de sidste 28 år fyldes hele museet med jul.

Mere end 60 boder giver mulighed for at gøre nogle af julens første handler og måske allerede sætte flueben ved nogle af julegaverne.

En vigtig hjørnesten i Det Grønne Museum er de mange frivillige laug, og julemarkedet er én af årets gode muligheder for at opleve mange af dem i aktion med deres historiske håndværk.

Eksempelvis serverer bryggerlauget deres juleøl, slagterne laver julemedister, og i Madens Hus er der ekstra godter til ganen. Her holdes der nemlig jul som under krigen, og i det julepyntede krigskøkken arbejdes der med erstatningsmarcipan og servers småkager bagt efter historiske opskrifter fra perioden.

Annonce
Mere end 60 boder meldes klar til julemarked på Det Grønne Museum. PR-foto

Mange besøgende

Trænger de røde kinder til at blive frisket op med lidt luft, står museets gamle danske husdyr i stalden – og de skal jo også mærke, at det er jul. Hvert år besøger 5–6.000 mennesker Gl. Estrup og Det Grønne Museum, når der holdes julemarked, oplyser museet i en pressemeddelelse.

Julemarked på Det Grønne Museum, Gl. Estrup, lørdag 30. november og søndag den 1. december kl. 10-16

Billetten til julemarkedet giver også adgang til Gammel Estrup–Danmarks Herregårdsmuseum, som holder Jul på slottet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce