Annonce
Østjylland

Klar til julemarked på Det Grønne Museum

Hvert år besøger 5–6.000 mennesker Gl. Estrup og Det Grønne Museum, når der holdes julemarked. PR-foto
Det Grønne Museum på Gl. Estrup bliver fyldt med jul, når der første weekend i advent holdes det traditionelle julemarked.

Auning: Julemarkedet på Det Grønne Museum er traditionen tro startskuddet på julemåneden for mange, og som i de sidste 28 år fyldes hele museet med jul.

Mere end 60 boder giver mulighed for at gøre nogle af julens første handler og måske allerede sætte flueben ved nogle af julegaverne.

En vigtig hjørnesten i Det Grønne Museum er de mange frivillige laug, og julemarkedet er én af årets gode muligheder for at opleve mange af dem i aktion med deres historiske håndværk.

Eksempelvis serverer bryggerlauget deres juleøl, slagterne laver julemedister, og i Madens Hus er der ekstra godter til ganen. Her holdes der nemlig jul som under krigen, og i det julepyntede krigskøkken arbejdes der med erstatningsmarcipan og servers småkager bagt efter historiske opskrifter fra perioden.

Annonce
Mere end 60 boder meldes klar til julemarked på Det Grønne Museum. PR-foto

Mange besøgende

Trænger de røde kinder til at blive frisket op med lidt luft, står museets gamle danske husdyr i stalden – og de skal jo også mærke, at det er jul. Hvert år besøger 5–6.000 mennesker Gl. Estrup og Det Grønne Museum, når der holdes julemarked, oplyser museet i en pressemeddelelse.

Julemarked på Det Grønne Museum, Gl. Estrup, lørdag 30. november og søndag den 1. december kl. 10-16

Billetten til julemarkedet giver også adgang til Gammel Estrup–Danmarks Herregårdsmuseum, som holder Jul på slottet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Annonce