Annonce
Østjylland

Klaus fik ikke hjælp hos Falck: Regionen vil have redegørelse

Foto: Per Øxenholt/Ritzau Scanpix

Lastbilchauffør kørte direkte til Falck-stationen, da han så et motorcykeluheld. Her blev han afvist og fik at vide, han skulle ringe 112 for at få hjælp.

Ørsted: Tirsdag den 29. august kl. 12.30 i landsbyen Ørsted på Djursland: 52-årige Klaus Bach fra Hammel er på vej ud af bageren med sin frokost. Pludselig kommer en motorcykel drønende forbi. Klaus Bach har netop sat sig op i sin parkerede lastbil, da han hører et højt drøn. Nogen, har nok tabt noget tungt, tænker han. Men da han langsomt kører ned gennem byen, går det op for ham, at noget er helt galt. - Folk kommer løbende ud af husene på begge sider af vejen. De modkørende kører lidt forvirret, fortæller han til TV2 Østjylland.

Annonce

Bragede ind i mur

Cirka 100 meter længere fremme ad Rougsøvej fra Klaus Bachs lastbil står pensionist Elsa Andersen chokeret med sin cykel og forsøger at samle tankerne. Hun har netop set en motorcyklist kommer susende i høj fart, slingre og brage direkte ind i gavlen på hendes nabos hus. Selv var hun på vej på cykel ud af indkørslen mellem sit eget hus og nabohuset. - Hvis jeg havde været en meter længere fremme, så havde han ramt mig, fortæller hun. - Nu lå han der med hovedet ned og bevægede sig ikke. En stor blodpøl kom fra ham. Jeg stod, hvad der føltes som længe før jeg kunne røre mig. Umiddelbart efter braget kom naboen løbende ud til uheldsstedet. Hans søn fik straks ringet 112, mens hjælpere myldrede til.

Ingen hjælp hos Falck

Tilbage i lastbilen er Klaus Bach også nået frem til ulykkesstedet. Han kører selv motorcykel i fritiden og har efter 30 år som lastbilchauffør selv været første mand på stedet ved flere uheld. - Det så ikke godt ud, husker han at han tænkte om motorcykeluheldet. Klaus Bach kører næsten dagligt med lastbilen omkring Ørsted, så han vidste, at der godt en kilometer fra ulykkesstedet lå en Falck-station. Der kørte han efter hjælp.

- Da jeg kommer ind, sidder der en fyr og spiser. En anden kommer ud fra baglokalet. Jeg siger, at der er sket et uheld med en motorcykel og vi skal bruge en ambulance. De siger til mig, at jeg skal gå ud i bilen og ringe 112, fortæller han. - De foretager sig ikke noget, før de har fået besked fra alarmcentralen. De interesserer sig overhovedet ikke for uheldet. De er fuldstændig afvisende.

Helt grotesk

Chokeret og ophidset vender Klaus Bach tilbage til sin lastbil. - Jeg er dybt chokeret over, at man kan være så ligeglade. De minutter, vi brugte på at diskutere, hvad de skulle være, kunne være vigtige, siger han. - Det er helt grotesk med sådan en mangel på effektivitet og ansvarlighed. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt som redder.

Falck bekræfter hændelsen over for TV2 Østjylland. - Det er korrekt, at vores reddere bad borgeren om at ringe 112, da alle henvendelser om ambulancer i udgangspunktet skal gå via vagtcentralen, men vi er rigtig kede af, at borgeren ikke har følt sig bedre modtaget i situationen, siger områdeleder i Falck Jan Kjær Madsen til TV2 Østjylland. - Vi skal følge de retningslinjer, som er angivet for regionen, oplyser kommunikationschef for Falck Anne Rydell.

Retningslinjerne mener Klaus Bach imidlertid godt, kunne have været tilsidesat i den akutte situation. - Når man kommer rendende ind helt chokeret på den måde, er det ikke fordi, jeg skal låne deres toilet. Det er fordi, der er noget galt, siger han. - Der er regler for alting. Men de må da have noget elektronik i bilen, som gør, at de selv ville kunne ringe til alarmcentralen.

Regionen ønsker redegørelse

Det er Region Midtjylland som udstikker retningslinjerne for Falck-redderne i hele regionen og her forholder det sig ganske rigtigt sådan, at borgerne efter bogen bør kontakte Falck gennem alarmcentralen, bekræfter Thomas Balle Kristensen, der er præhospitalsdirektør i Region Midtjylland. - Men, siger han umiddelbart efter: - Vi har selvfølgelig en forventning om, at når borgere henvender sig for at få hjælp, så skal de ikke have oplevelsen af, at personalet på Falck-stationen ikke vil hjælpe. Hvis en borger kommer ind på en Falck-station og er meget påvirket af, at der er sket noget alvorligt, så har vi en forventning om, at personalet hjælper, så hurtigt de kan. Så kan det godt være, at de også skal kontakte vagtcentralen for at være sikre på, at hjælpen bliver den rigtige, men borgeren må ikke få oplevelsen af at være gået forgæves. Det er forventningen, at de reagerer. Derfor har Thomas Balle Kristensen også bedt Falck om at redegøre for, hvad der er foregået i forbindelse med den konkrete ulykke i Ørsted. - Hvis en borger har haft denne oplevelse, har vi noget, vi skal gøre bedre, siger han og understreger samtidig, at det er en meget usædvanlig sag og at regionen generelt oplever, at Falck personalet handler professionelt og hjælpsomt.

Mistede livet

Ifølge pensionist Elsa Andersen, som så ulykken ske fra sin cykel, ankom en ambulance til stedet, da der var gået omkring fem minutter. Efter et kvarter lander en helikopter på byens busholdeplads. Motorcyklisten blev straks bragt til Skejby Sygehus. Her døde han samme dag af sine kvæstelser.

Manden blev 45 år og kom fra Norddjurs Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hvor kan borgerne få indflydelse på Kongelunden?

Med Aarhus Kommunes accept af en generøs donation fra Henrik Lind Invest og Salling Fondene har den forud for en borgerinddragelsesproces stoppet diskussionerne om, hvorvidt Stadion og Væddeløbsbanen fortsat skal have de nuværende placeringer. Det skal de. Punktum. Stor tak til velhavere og fonde, som gerne vil gøre noget godt for Aarhus. Det er især virksomhederne AGF-fodbold og Væddeløbsbanen, glade for – og det er borgerne i Aarhus også. Driften af de to store arealer og bygninger skal hænge sammen: Det skal der også styr på, som Henrik Lind understregede i mandags. Gad vide, hvordan det påvirker resten af projektet? Hvad er der så tilbage for den almindelige borger i Aarhus at blive borgerinddraget om? Og hvordan? Vi peger på følgende: Trafik og parkering: Lad os tænke langsigtet og klimastrategisk. • Lad være med at udvide vejnet og parkeringskapacitet: Vi ved, at antallet af biler øges, og lynhurtigt er vi lige vidt. Luft- og støjforureningen øges også. • Lav shuttlebus-transport. Forbedr den offentlige bustrafik. Lav gode cykelparkeringsforhold. Bynaturen: Lad os passe på den og være varsom med byfortætning. • Vi skal passe meget på, at området ikke bliver en stor forretning for event- og naturunderholdning, hvor tilrettelagte oplevelser er blevet tegnet og fortalt i stykker. • Vi har brug for det ufriserede landskab med mere eller mindre fremkommelige stier, hvor vi kan finde ro – tæt på byen. Kort vej til grønne områder har stor betydning for sundheden. • Borgmesteren har lovet at undgå boligbyggeri, men boligbyggeri er bare én måde at byfortætte på: Det gør man også ved at lave parkeringshuse, bygge hoteller, erhverv m.m. Vi skal nøje overveje placering og omfang af den form for byfortætning, og om vi ønsker den? Idræt og kultur: Lad os få det til at hænge godt sammen med bynaturen. • Det er et puslespil at få plads til alle nuværende sportsaktører, og vi håber, at der vil blive taget hensyn til naboerne og de grønne områder. Ikke alt bynatur og ikke alle idrætsgrene har rige onkler – vi håber, at når det regner på præsten, kommer det også til at dryppe på degnen, så vi får en helhedsløsning for området. • Vi foreslår, at klimatemaet skal være en underliggende tråd i udviklingen af området. Herunder at der for fondsmidler bygges et Klimacentrum; et oplevelses- og formidlingsmuseum, som vil være relevant for brede borgergrupper. Borgerinddragelse: Hvordan kan den foregå? • Vi foreslår, at der bl.a. etableres et borgerpanel. Blandt en gruppe borgere fra hele byen, som har meldt sig til at deltage, udtrækkes en større gruppe ved lodtrækning under hensyntagen til køn, alder m.m. Panelet holder møder, styres af en moderator og får hjælp fra et sekretariat, som skriver, finder fagpersoner og materiale. Alle borgere kan følge med i arbejdet og har adgang til referater, materiale m.m. på kommunens hjemmeside og inviteres til et offentligt borgermøde. Konklusionen videregives til byrådet som en del af et beslutningsgrundlag.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Annonce