Annonce
Debat

Klemt i byggeplaner: Det hele er rent teaterdemokrati

"Efterfølgende har rådmanden så besluttet, at sagen kører videre med 110 i bebyggelsesprocent! Og ja, vi taler stadig om byggeri i et villakvarter i en forstad til Aarhus. Og ja, vi taler stadig om samme rådmand", skriver debattørerne. Tegning: Jens Nex


Annonce

DEBAT: Langt væk fra Aarhus centrum, uden for både Ringgaden og Ringvejen, ligger et gammelt villakvarter fra 1920'erne. Kvarteret består af klassiske gamle murermestervillaer, der i sin tid blev opført for at huse arbejdere og funktionærer til FDB's margarinefabrik, som i dag er Viby Udviklingspark. I dette dejlige kvarter trives beboerne, og der er et fantastisk godt sammenhold.

I slutningen af 2018 opsnappede en lille gruppe af beboerne tilfældigt en skitse af et forslag til massivt etagebyggeri INDE i omtalte kvarter. Det krævede blot, at de otte matrikler, der indgår i bygherres planer, blev ryddet for historiske murermestervillaer, hvoraf en er bevaringsværdig.

Dette fik beboerne op på barrikaderne, og rigtig mange skrev indsigelser til kommunen og læserbreve til medierne, da de var forfærdede over at finde ud af, at sagen allerede blev behandlet af kommunen på trods af, at planerne var stik imod gældende lokalplan, kommuneplan og byggereglement. De største bekymringer går på voldsomme indkigsgener, kraftigt øget trafik, parkeringsproblemer og ikke mindst, at kvarterets dna vil tage varig skade.

En lille gruppe af beboere havde besøg af flere byrådspolitikere, blandt andre rådmand Bünyamin Simsek (V), som opfordrede til, at man skulle tage det roligt, og garanterede, at byrådet aldrig ville tillade et byggeri, der ville forringe situationen for dette velfungerende kvarter.

For at svare på de mange spørgsmål fra beboere i kvarteret var kommunen til sidst nødt til at holde et borgermøde. Fremmødet var overvældende. Der måtte hentes ekstra stole for at skabe siddepladser til de mange bekymrede borgere. Kommunen undskyldte den sene borgerinddragelse og lovede, at nu blev der startet forfra med en følgegruppe fra beboere i kvarteret. Processen skulle være transparent. Right ...


Hvem er det reelt, der sidder bag rorpinden i Aarhus? Er det de borgervalgte politikere? Hvordan kan dette udspille sig i et demokratisk land som Danmark? Hvem forsvarer den almindelige borgers ejendomsret?


Følgegruppen fra kvarteret har oplevet, hvordan dette teaterdemokrati udspiller sig. Man bliver præsenteret for en transparent proces, der har til formål at sikre, at borgernes stemme når frem til beslutningstagerne, men i praksis bliver denne stemme afbrudt. Alle de mange kommentarer og skrivelser, der var lavet af følgegruppen, er ikke nået frem til rådmanden i forbindelse med præsentation af bygherrens projekt. Kun informationer fra bygherre er fremvist.

Efterfølgende har rådmanden så besluttet, at sagen kører videre med 110 i bebyggelsesprocent! Og ja, vi taler stadig om byggeri i et villakvarter i en forstad til Aarhus. Og ja, vi taler stadig om samme rådmand.

Til borgermøder har man ydermere kunnet iagttage, hvordan embedsmænd og bygherrers arkitekter giver hinanden krammere og er meget venskabelige. Og så bliver tingene først for alvor krystalklare.

Borgerinddragelses-processen er spil for galleriet. Et flueben ud for kravet om demokrati og retfærdighed kan vinges af.

Når man tænker nærmere over det meget betændte setup, er tingene vel ikke så underlige. Typisk har embedsmændene i byudviklingsafdelingen samme baggrund som de privatansatte arkitekter. De deler samme faglige værdisæt. Og som den kommunalt ansatte projektleder på det konkrete projekt i Viby sagde: Det er jo udviklerne, der holder hjulene i gang i Aarhus.

Samme projektleder har også udtalt sin bekymring over at skulle reducere den tilladte højde på bygherres projekt: Har I tænkt på, hvor mange millioner det koster at skrælle en etage af byggeriet? Ja, det er sørme synd for bygherre ...

Hvem er det reelt, der sidder bag rorpinden i Aarhus? Er det de borgervalgte politikere? Hvordan kan dette udspille sig i et demokratisk land som Danmark? Hvem forsvarer den almindelige borgers ejendomsret?

Heldigvis har vi i kvarteret sat vores lid til andre byrådspolitikere end Bünyamin Simsek. Der har været samtaler med ialt 15 af dem, og langt hovedparten tilkendegiver deres sympati og opbakning. Særligt to af dem er der særlig tiltro til. Det er de lokale byrådspolitikere Ango Winther (Socialdemokratiet) og Peter Sporleder (Det Konservative Folkeparti), der begge bor nær området og ikke er bange for at sige deres mening.

Der er mange borgere i kvarteret, der regner med, at de kan hjælpe med at få fornuften og demokratiet tilbage til Aarhus. Og så er der jo kommunalvalg til næste år …

Indlægget er underskrevet af en række beboere i kvarteret omkring Bernstorffsvej i Viby: Angelika Bakkegaard, Anne-Mette Kristoffersen, Anton Kristoffersen, Aviaja Lynge, Benjamin Bakkegaard, Bent Laursen, Bente Helweg, Bente Korsgaard, Berit Jørgensen, Bettina Arknaes, Bo Laursen, Brian Mogensen, Camilla Rathje Hansen, Carl Erik Leth, Charlotte Madsen, Charlotte Mogensen, Christian Hedegaard, Claude Chichon, Claus Helweg, Dorte Bach, Elin Sosa, Ella Fisker, Finn Bisgaard, Gerry Gramm Sørensen, Gitte Rasmussen, Gitte Seerup Plöen, Gorm Branderup, Henning Iversen, Henriette Plougmand, Inger Falstrøm, Irena Hellesøe, Jacob Galili, Jakob Hanelius, Jan Selmer Buhl, Jane Tiedemann, Jannie Nielsen, Jens Kristian Rasmussen, Jette Rasmussen, John Engholt, John Nielsen, Jon Brøcker, Judith Ugelow Blak, Karsten Sloth, Keld Højgaard, Kent Mattesen, Kent Winther, Kim Andersen, Kirsten Sehested Korsgaard, Klaus jørgensen, Krestine Nøddesbo, Kristian Langballe, Laila Pedersen, Lars Arknaes, Lars Skibdahl, Lena Andersen, Lene Brøcker, Lene Nørgaard Christensen, Leni Forsberg Jørgensen, Linette Gramm Sørensen, Lisbeth Vestergaard Holm, Lise Christensen, Lise Frost Høyer, Liselotte Pedersen, Luis Sosa, Mads Stobberup, Magnus Nørgaard Plöen, Marie Fjordside, Marit Laursen, Marlene Orris, Mette Hardis Jakobsen, Michael Kristensen, Mogens Christensen, Morten Jørgensen, Nicolaj Rathje Hansen, Niels Smed, Olav Betten, Ole Willumsen Krog, Ove Hellesøe, Pia Ask, Pia Bisgaard, Simon Hardis, Stefan Thimm, Stine Galili, Susanne Andreasen, Suzanne Poulsen, Tenna Hinzel, Thorsten Andersen, Tine Senft, Torben Rasmussen og Ulla Bagger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce