Annonce
Kultur

Kliché-musikers nye band måtte selv punge ud for album

No God er Jacob Leth, Jens Valo og Carl Chr. Tofte. Pressefoto

Jens Valo, der spillede keyboard i den første udgave af det banebrydende rockorkester 'Kliché', er aktuel med nyt album med sit seneste projekt "No God". Bandet har selv finansieret udgivelsen.

AARHUS: I slutningen af 1970'erne var Jens Valo med til at give dansk rock et kærligt, men også i manges øjne meget tiltrængt skub i en ny og friskere retning. Som keyboardmand i det banebrydende band 'Kliché' har Valo - sammen med Hug, Voss og Brill - en stor del af æren for at den danske rockmusik kom flot ind i 1980'erne.

Pladeselskabet Medley løb som bekendt med 'Kliché'. Albummet "Supertanker" blev indspillet, udgivet og siden hen optaget i Kulturministeriets kulturkanon over de 12 vigtigste danske musikalske udgivelser.

Her små 40 år senere er Jens Valo aktuel med nyt album med sit band 'No God'. Men hvor mindst et par pladeselskaber tilbage i 1979 stod på tæerne for at skrive kontrakt med 'Kliché', var det så som så med interessen denne gang, og 'No God' måtte tage et par omveje, før det lykkedes at få albummet på gaden.

Udover det tidligere 'Kliche'-medlem, der nu spiller guitar og synger, tæller 'No God' også Jacob Leth, der tilbage i 80'erne spillede i århusianske 'De må være Belgiere', der måske ikke opnåede den store berømmelse, men dog en pæn portion kult-status. Carl Chr. Tofte er med på trommer og vokal.

Annonce

No God

Jens Valo guitar og vokal

Carl Chr Tofte trommer og vokal

Jacob Leth bas og vokal

Kliché, som bandet så ud i 1979. Fra venstre er det Valo, Brill, Hug og Voss. Arkivfoto: Scanpix

Crowdfunding mislykkedes

Men trods kultstatus og en plads i rockhistorien var der ikke udsigt til at noget pladeselskab ville skyde penge i 'No God'-projektet.

- Da vi besluttede at lave et 'No God'-album, var ideen, at det skulle være et vinylalbum og derfor 100 procent analogt og at det skulle udgives på Black Pilot, fortæller Jacob Leth, der selv driver selskabet Black Pilot.

- Vi ville ikke bruge tid på at finde et selskab der måske/måske ikke kunne tænkes at finansiere en 'No God'-produktion, forklarer Jacob Leth.

- Det havde vi prøvet før med, og der ville vi ikke hen igen, da vi regnede det for at være spild af tid.

Bandet forsøgte sig derfor med en omgang crowdfunding.

- Vi prøvede simpelthen på at få solgt pladerne, før de var trykt. Smart, men vi fik kun en tredjedel af trykkeomkostningerne dækket via crowdfundingen.

Derfor endte det med at bandet selv finansierede udgivelsen, mens pladen, der udkommer 30. april i år distribueres af rillbar.dk.

No God har spillet en del rundt i Danmark og i Tyskland og bliver generelt godt modtaget.

- Med måben, glæde, ekstase, intellektuel anerkendelse, ja både forløsning og raseri, siger Jacob Leth.

- Vi spiller til PærePunk40, og i København i forbindelse med udgivelsen, men vi planlægger ikke andre koncerter i den sammenhæng. Vi synes, at albummet fremstår som et skarpt musikalsk og kunstnerisk statement i sig selv: Minimalisme, avantgarde, kaos, fest.

No wave

'No God' startede oprindeligt som et projekt, der gik ud på at lære kunsten at spille No Wave, som den blev spillet i New York i 1978-80. No Wave var - selv i en tid hvor punken svingede taktstokken - aldeles støjende, voldsom og aggressiv. På en og samme tid eksperimenterende og simpel.

New York-bandene 'Teenage Jesus and the Jerks', 'DNA' og 'Mars' førte an.

'No God' tillærte sig samtlige numre fra No Waves compilation "No New York" fra 1978. Et album Brian Eno tog initiativ til for at dokumentere New Yorks No Wave-scene. No God formåede efter eget udsagn at få 'Teenage Jesus and the Jerks', 'Mars' og 'DNA til at lyde som et og samme band: No God.

Med denne erfaring som grundlag etablerede 'No God' sin egen musikgenre: Direct Action Music. Filosofien var at alle nye selvkomponerede numre skulle spilles live, den allerførste gang de blev spillet. Kompositionerne var aftalt, men ikke øvet på forhånd.

Det har så i dag resulteret i et album, og har du lyst til at stifte bekendtskab med 'No God' kan du høre et nummer her mens albummet fra 30. april kan købes på blackpilot.dk.

Har du efter lyttet stadig mod på mere, kan 'No God' opleves i Aarhus til september i forbindelse med 40-års jubilæet for Pære Punk-festivalen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce