Annonce
Aarhus

Avisens valgmøde: Klima, Kattegat og integration tog stikket

Ved Århus Stiftstidendes valgmøde på Savværket onsdag aften medvirkede (fra venstre): Mona Juul (K), Morten Østergaard (R), Britt Bager (V), Kim Christiansen (DF), Søren Egge Rasmussen (EL) og Nicolai Wammen (S). Stående avisens chefredaktør Jan Schouby som ordstyrer. Foto: Jens Thaysen
Klima, Kattegatforbindelse og integration. Det var hovedspørgsmål fra læserne ved avisens valgmøde arrangeret i samarbejde med Erhverv Aarhus og FO Aarhus.

AARHUS: Med blot en uge tilbage til folketingsvalget var det et panel af tændte toppolitikere, der tirsdag aften dystede på argumenter og forsøgte at kapre nye stemmer blandt de omkring 100 tilhørere ved det valgmøde, Stiftstidende havde arrangeret i samarbejde med Erhverv Aarhus og FO Aarhus på 'Savværket' i Højbjerg.

Ikke at man ikke kunne øjne en vis træthed i geledderne blandt politikerne i denne maratonvalgkamp på fire uger. De fleste havde forud også debatteret to timer i P4Østjylland, men en stor spørgelyst smittede af på panelet.

Ordstyrer, chefredaktør Jan Schouby, sprang nærmere præsentation over og gik lige til makronerne med spørgsmål til hver enkelt politiker, som dette til Britt Bager (V):

Hvorfor kan vi ikke få at vide, hvem, der har givet dig valgbidrag?

- Det er lovligt at få bidrag fra flere virksomheder, uanset om de ejes af samme ejer. Vi kan sagtens tale om, at der skal være mere gennemsigtighed. Men ifølge loven er den måde, jeg har modtaget bidrag på, tilladt, svarede hun.

- Vi vil have flere havvindmøller, 500.000 grønne biler, plante langt mere skov og tage en samtale med landbruget om mere hensyn til miljøet.

Nicolai Wammen

Væsentligste forskel

Og Kim Christiansen (DF) blev spurgt: Hvad er den væsentligste forskel på jer, Nye Borgerlige og Stram Kurs?

- Den væsentlige forskel er, at Nye Borgerlige ikke kommer i Folketinget. Det gør vi, lød svaret.

Nicolai Wammen (S) blev spurgt: Hvorfor stemte I ikke for minimumsnormeringer i daginstitutionerne?

- Vi vil meget gerne være med til at få flere pædagoger og medhjælpere ud, men vi vil ikke være bundet af en metode med fast normering. Det kan nemlig meget hurtigt blive en maksimumnormering, så kommunerne så siger, at de ikke behøver at lægge noget ovenpå, svarede han.

Annonce

Klimamærkning af kød?

Ellers var debatten præget af klimaet. Skal vi indføre klimamærkning på kød, spurgte chefredaktøren med et spørgsmål fra en læser?

- Det vil være rigtigt godt at kunne læse klimabelastningen på fødevarer. Men en tomat fra en avler er tidligt på sæsonen ret klimabelastende, mens den senere på sæsonen ikke er ret klimabelastende. Hvordan gør man så det op? Sagde Søren Egge (EL).

Mona Juul (K) var imod flere mærker på fødevarer:

- Det giver endnu mere spild af tid ude i virksomhederne. Vi skal i stedet sørge for at efterlade meget mere natur uberørt og lave en bindende klimalov, mente hun.

Morten Østergaard (R) mente at politikernes ansvar er at tage store strukturelle beslutninger mod bæredygtighed, som den skat på flyenes CO2-udledning, partiet har foreslået.

Kim Christiansen (DF) var lodret imod klimamærkning af fødevarer, for vi skal ikke detailregulere alt og folk må i øvrigt ryge og spise det kød, de har lyst til uden at andre skal blande sig, mente han.

Lisa fra tilhørerrækkerne ville vide, hvad partierne ville gøre på klimaområdet som det første. hvis de havde absolut flertal.

- Vi vil have flere havvindmøller, 500.000 grønne biler, plante langt mere skov og tage en samtale med landbruget om mere hensyn til miljøet, sagde Nicolai Wammen.

Søren Egge (EL) vil omlægge fordelingen af EU's landbrugsstøtte, så mere går til skov og græs end til korn, fordi det vil frigøre mange flere penge til andre ting.

Morten Østergaard (R) mente, at man skulle tage langt mere sårbar landbrugsjord ud af drift, fordi det kan forbedre biodiversiteten. Og Britt Bager (V) ville satse på handleplaner mod plastik i verdenshavene.

Blandt tilhørerne var søskendeparret Anna og Jakob Nissen på 17 og 16 år. De kan ikke stemme, men er meget interesserede i politik og begge medlem af hver sin politiske ungdomsorganisation. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Kattegat og integration

Fem partier i panelet: S, V, DF, R og K var positive over for en Kattegatforbindelse, som en bedre måde at binde landet sammen på. Kun Enhedslisten ville vente og satse på at få togfonden på plads og udbygge den kollektive trafik i Østjylland.

Mere forskel var der svar om integration. Hvad skal vi gøre med danske børn, der sidder i syriske flygtningelejr?

- Det er et reelt dilemma. Det er nogle forældre, der har været islamkrigere og dermed har villet bekæmpe Danmark. Dem har vi ikke noget stort behov for hjælpe tilbage. Men i forhold til børnene har vi ikke taget stilling til endnu, sagde Nicolai Wammen.

Briit Bager (V) var enig i, at det er forældrenes ansvar. Og Morten Østergaard (R) mente, at hvis man på midlertidigt ophold i Danmark er taget i hellig krig er det ens eget ansvar.

- Men er man dansk statsborger skal vi hjælpe, sagde han.

Kim Christiansen (DF) ville hellere tage sig af "børn udenfor hjemmet end ekstremisters børn." Og Mona Juul høstede et vist bifald for at sige:

- Det er aldrig børnene skyld. Har ens forældre været landsforrædere er det utroligt dumt. Men er børnene på asylcentre eller udenfor Danmark skal vi tage os af dem.

Stemningen var god både i panlet og på tilhørerrækkerne. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Bedre boligmiks

Debatten fortsatte om ghettoer, som pt er højaktuelt i Aarhus med byrådets vedtagelse samme aften af en ny udviklingsplan og flere nedrivninger i Gellerup. Nicolai Wammen mente, at åbningen af Gellerup væver et fællesskab i byen og er noget af det bedste, der er sket.

- Jeg var selv med til at sætte det i gang som borgmester. Tænk hvis vi ikke havde taget den beslutning og først skulle i gang nu. Vi besluttede også, at der skulle være et bedre miks af boliger på Aarhus Ø. Det gav ballade, men nu kommer der 20 procent almene boliger, og det er måden at udvikle byen på.

Morten Østergaard mente også, at de forandringer, der er på vej i Gellerup er enormt positive.

- Men hvorfor skal vi ikke have de mennesker i arbejde frem for at rive deres huse ned?

Og så blev der igen diskuteret klima samt Marselistunnel, kulturstøtte, sundhedsvæsen og skat. Debatten nåede langt omkring i de to timer, den varede.

Omkring 100 tilhørere deltog i avisens valgmøde, som kom omkring mange emner. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce