Annonce
Debat

Klimakamp: De store globale udfordringer er også lokale

"Lad os investere i fremtiden og få sat turbo på forskningen og teknologien, således vi både kan levere grøn energi, et grønt og bæredygtigt landbrug, finde metoder til kommuner og private haveejere, så de ikke behøver at anvende sprøjtegifte, således vi kan få rent vand nu og også i fremtiden", skriver Aase Pedersen og Lise Jørgensen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: Danmark kan blive førende indenfor grøn energi med beslutningen om at etablere en energiø i Nordsøen og opsætning af havvindmøller derudover at etablere Power-to-X-anlæg, der kan forsyne skibe, fly og tunge lastbiler med grøn energi. Det er da fantastisk.

Indenfor klima- og miljøvenlig landbrugs- og fødevareproduktion kan danske landbrug også være med i den globale fortrop. Der udledes stadig for store mængder klimagasser, og biodiversiteten er under pres, derfor er det vigtigt, at der bliver foretaget en grøn omstilling indenfor landbrugssektoren.

Dansk forskning i jordbrug og fødevareproduktion er blandt verdens førende, og vi har forsøgsmarker i international topklasse bl.a. i Foulum i Midtjylland, Flakkebjerg på Sjælland og Årslev på Fyn. Aarhus Universitet er kommet med et forslag om at etablere et nationalt center for bæredygtig omstilling af landbruget. Og med den ekspertise, universiteterne i Danmark og erhvervslivet allerede har, vil et sådan center hurtigt kunne komme i gang.


Danmark gør det rigtig godt indenfor disse områder, når vi sammenligner og med andre lande, men lad os gøre det endnu bedre. Og så vil det i øvrigt også skabe både vækst og arbejdspladser.


De overordnede mål er reduktion af landbrugets klimagas-udledning, omlægning af arealer til natur med høj biodiversitet og samtidig med at øge produktiviteten og værdien af landbrugsproduktionen.

Et sådant nationalt center vil også kunne udvikle og koordinere ny forskning og teknologi. Som der i højeste grad er brug for, når det drejer sig om rent drikkevand. Vi skal tage initiativ til at kunne levere rent drikkevand. Vand er livsvigtigt.

Desværre er der fundet sprøjtegifte i mange vandboringer. De nyeste målinger viste, at der i 27 procent af de prøver, der blev taget, var sprøjtegiften over det tilladte. Det vil give en positiv forskel for grundvandet, hvis kommuner og private undlader at sprøjte med pesticider i byområderne.

Mange kommuner har heldigvis stoppet med at bruge sprøjtegift, men der er stadig mange kommuner, der ikke har taget dette tiltag. Derudover er det vigtigt, at private haveejere også stopper brugen af sprøjtegifte. Udover at vandboringerne skal beskyttes mod sprøjtegifte, så skal der også tages initiativ til at beskytte de områder, hvor grundvandet dannes.

Forureningen af drikkevandet skyldes også den sprøjtegift, der bruges i dele af landbruget. Sprøjtegift er mistænkt for at have forbindelse til fosterskader, nedsat sædkvalitet, kroniske og alvorlige sygdomme som kræft og diabetes.

Lad os investere i fremtiden og få sat turbo på forskningen og teknologien, således vi både kan levere grøn energi, et grønt og bæredygtigt landbrug, finde metoder til kommuner og private haveejere, så de ikke behøver at anvende sprøjtegifte, således vi kan få rent vand nu og også i fremtiden.

Danmark gør det rigtig godt indenfor disse områder, når vi sammenligner og med andre lande, men lad os gøre det endnu bedre. Og så vil det i øvrigt også skabe både vækst og arbejdspladser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce