Annonce
Debat

Klimamål: Værsgo, der findes faktisk en ny teknologi

"Kommunens katalog over klimainitiativer er fuldt af ønsker om penge fra Klimafonden til forskellige små forslag af svingende effektivitet. Mange af forslagene bruger ordet klima til at begrunde indblanding i landbrug og industri. Det er ikke bare ineffektivt, det er også en totalitær holdning, der ikke er et frit land værdigt", mener Henrik Ræder Clausen. Privatfoto

DEBAT: Det var en blandet fornøjelse at følge det virtuelle byrådsmøde i Aarhus 7. oktober. Klima, energi og grøn omstilling fyldte meget i dagsordenen og i debatten, men ordfører efter ordfører sagde ting i retning af: "Vi håber, der kommer ny teknologi, så vi kan nå vores klimamål".

Den mest fornuftige stemme i debatten var egentlig Jan Ravn Christensen (SF), der stillede spørgsmålstegn ved, om en udgift på 2,1 millioner kroner for, at Northside-festivalen kan spare 88 tons CO2 årligt, er en god investering. Det beskedne udbytte kan nemt gøres til et eksempel på, hvordan grøn omstilling er dyrt uden at være effektivt.

Det er godt at se, at brug af biomasse - læs: andre landes skove - skal reduceres. Det er grinagtigt, at Knud N. Mathiesen (DF) mener , at vi stadig skal bruge energi på at fælde træer, omdanne dem til træpiller, sejle dem til Danmark og brænde dem i kraftværkerne for, at vi kan fange CO2 fra atmosfæren. At brænde andre landes skove i vores kraftværker er hverken naturvenligt, bæredygtigt eller CO2-neutralt.

Annonce


Det er muligt, at en ny energikilde vil vise sig i løbet af de næste fem år. Men for det tilfælde, at det ikke sker, bør Aarhus Kommune bruge en del af Klimapuljen til at fremskynde udviklingen af thoriumenergi. Det eneste eksisterende alternativ er traditionel urankraft, der er 60 gange sikrere end biomasse.


Kommunens katalog over klimainitiativer er fuldt af ønsker om penge fra Klimafonden til forskellige små forslag af svingende effektivitet. Mange af forslagene bruger ordet klima til at begrunde indblanding i landbrug og industri. Det er ikke bare ineffektivt, det er også en totalitær holdning, der ikke er et frit land værdigt.

Det samlede indtryk af mødet er, at Aarhus' grønne omstilling er i krise. Vi er ikke godt placeret i forhold til hverken sol eller vind, og ingen har interesse i, at vi fylder vores smukke natur med energimaskiner. Håbet er lysegrønt, siger man, men håb alene opfylder ikke vores 2030-målsætninger.

Heldigvis findes der faktisk ny teknologi, der kan opfylde vores klimamål uden, at vi skal jagte hvert eneste gammelt oliefyr ude på landet. To danske virksomheder er i verdensklasse, når det gælder udvikling af thorium som energikilde.

Fordelen ved at kunne dække et livs energiforbrug med en mineralkugle på størrelse med en bordtennisbold er indlysende. Og det er langt mere natur- og miljøvenligt end at brænde tusinde tons træ.

Det er muligt, at en ny energikilde vil vise sig i løbet af de næste fem år. Men for det tilfælde, at det ikke sker, bør Aarhus Kommune bruge en del af Klimapuljen til at fremskynde udviklingen af thoriumenergi. Det eneste eksisterende alternativ er traditionel urankraft, der er 60 gange sikrere end biomasse. Men jeg vil med største glæde trykke på start-knappen for Aarhus’ første thoriumkraftværk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Sport

Overvandt chokstart: Bears har guld i sigte efter ny sejr over Horsens

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce