Annonce
Byudvikling

Klimaregnskab: Her er CO2-gevinst svarende til 1.369 millioner mobilopladninger

Ved at genbruge og renovere den eksisterende bygning i stedt for at rive den gamle postterminal i Ankersgade ned og bygge nyt, bliver klimaet over en 50-årig periode sparet for en CO2-udledning svarende til 2.447 privatbilers kørsel i et år. Foto: Morten Svith
Den gamle postterminal i Ankersgade er et mønstereksempel på bæredygtighed: Her nedbringer man CO2-udledningen med en tredjedel ved at bevare og renovere i stedet for at rive ned og bygge nyt.

AARHUS: Ja, der er kæmpestore CO2-gevinster ved at renovere og genbruge en ældre bygning i stedet for at rive den ned og bygge nyt.

Firmaet Transition har regnet på eksemplet Postterminalen i Ankersgade, som Ejendomsselskab Olav de Linde har købt og er i gang med at renovere og indrette til blandt andet kontorlejemål, fitnesscenter og café.

- Projektet med postterminalen er kulminationen på noget, vi har arbejdet med i mange år. Vi har jo i lang tid postuleret, at der er god fornuft i at bevare i stedet for at rive ned og bygge nyt, siger direktør i Transition, Rasmus Martens Jakobsen.

Annonce

Og han fortsætter:

- Det er første gang, jeg oplever en bygherre, der ikke bare lytter, men som også retter til efter det. Det betyder, at vi har fået lov til alt muligt spændende på postterminalen.

Stor CO2-gevist på Postterminalen

Det er ikke bevaring og genbrug af den eksisterende bygning alene, der giver en CO2-gevinst.

Det er i høj grad også et spørgsmål om, hvilke byggematerialer, der bliver brugt til renoveringen. I stål er der for eksempel indlejret langt mere CO2, end der er i træ.

Og kan man så oven i købet genbruge byggematerialer fra nedrivninger - som for eksempel vinduer og døre fra Psykiatrisk Hospital i armeret glas i bagfacaden på Postterminalen - så er der yderligere gevinster.af arme


Højhusprojektet på Mindet 6 er også et godt eksempel på, hvad kombinationen af genbrug, materialevalg og energieffektivitet betyder i forhold til at nedbringe CO2-udslippet

Rasmus Martens Jakobsen, direktør, Transition


Endelig har bygningens energieffektivitet i en levetid på 50 år betydning for, hvor meget CO2 den udleder.

I tilfældet med den 10.000 kvadratmeter store postterminal har Transition regnet sig frem til, at mens et nybyggeri over 50 år vil betyde en samlet CO2-udledning på 6.600 tons, bliver udledningen i den bevarede bygning kun 4.400 tons. Udledningen begrænses altså med en tredjedel.

Annonce

Ikke bare højt men også bæredygtigt

-Højhusprojektet på Mindet 6 er også et godt eksempel på, hvad kombinationen af genbrug, materialevalg og energieffektivitet betyder i forhold til at nedbringe CO2-udslippet, siger Rasmus Martens Jakobsen og fortsætter:

- Jeg synes, det er påfaldende og ærgerligt, at diskussionen om Mindet 6 alene går på højden, mens det slet ikke bliver nævnt, at det er et bæredygtigt byggeri.

de Lindes planer om et næsten 150 meter højt kontorhus på Mindet 6 bliver som regel vurderet alene på højden. Og det er ærgerligt, mener Transition-direktør Rasmus Martens Jakobsen. Han savner fokus på de bæredygtige elementer i projektet lige fra genbrug af hele bygningsdele, over valg af byggematerialer og energioptimering. Illustration: C F Møller

Alene ved materialevalget og gennem energioptimering – herunder jordvarme, solpaneler og små vindmøller blandt andet – vil der over 50 år være en samlet CO2-besparelse på 11.250 tons CO2, har Transition regnet sig frem til.

Annonce

Mindre pænt, mere bæredygtigt

Og hvad betyder det så?

Tja, besparelsen svarer til CO2-udledningen ved 2.447 privatbilers kørsel i et år. Eller til 1.355 husstandes energiforbrug i et år.

Og med en lidt anden målestok: CO2-besparelsen på kontorhøjhuset på Mindet svarer til den mængde CO2, der udledes, hvis du oplader din mobiltelefon 1.369 millioner gange.

- Det er bæredygtighed, der batter noget, siger Rasmus Martens Jakobsen og fortsætter:

- Med postterminalen kan du sige, at man tager noget grimt og gør det til noget herligt. Jeg tror, vi skal til at vænne os til ting, der er mindre pæne men til gengæld mere bæredygtige.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Opposition i Aarhus Byråd presser borgmesteren: Flertal vil finde flere penge til idrætsfaciliteter

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Forældregruppe i appel før budgetforhandling: Mangler syv millioner til ny idrætshal

Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Debat For abonnenter

Nytter det at sige fra over for byggeplaner i Aarhus? Nej, er svaret lige nu - og det er et kæmpe problem

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

AGF

David Nielsen skal gøre drenge til mænd i AGF: - Den her klub spiser lidt af din sjæl, hver gang du taber

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Annonce