Annonce
Østjylland

Klimastrejke: Alle - også bedsteforældre - råber på klimahandling

Det omskiftelige danske vejr skræmte ikke klimademonstranter væk fra Store Torv. Foto: Axel Schütt
Det er ikke kun børn, voksne, firmaer, organisationer og politikere, som er optaget af klimaudfordringerne. Ved fredagens klimastrejke mødte en gruppe bedsteforældre op for at sprede ønsket om omgående klimahandling.
Annonce

AARHUS: Tolv klokkeslag ved Store Torv lyder.

Vi er alle en del af løsningen! lyder det fra konferencier Birgitte Saviera.

Et opstemt "hørt!" er svaret fra mængden af klimademonstranterne.

Birgitte Saviera kunne herefter fortsætte sin velkomsttale, som havde et klart budskab: Politikerne skal tage ansvar og ikke kun tænke på vækst, vækst og vækst.

Ved fredagens klimastrejke på Store Torv i Aarhus nævnte hun konkrete klimaforslag til politikerne på Christiansborg: drop Nordsøolien, væk med plastikposer i supermarkederne, fordobl priserne på cigaretter og kun bruge plastik, der kan genanvendes.

Og til politikerne på Aarhus Rådhus var der også klare ord: landstrøm til alle krydstogtsskibe på havnen fra 2020, bilerne skal ud ad byen og ind med flere cykler, byg parkeringspladser udenfor byen med dertilhørende shuttlebusser ind til centrum samt en optimal udnyttelse af den nyligt oprettede klimafond, hvor borgere kan komme med forslag til klimatiltag.

- Hvad vil vi ha? råbte hun herefter ud til de fremmødte i alle aldre, som prompte svarede "Klimahandling!"

- Hvornår vil vi have det?

- NU!

- Hvad vil vi ha?

- Klimahandling!

- Hvornår vil vi have det?

- NU!

Marianne Christesen (bærer af banneret) har været vinterbader i to år, og hun mener, at der også skal være plads til humor og glimt i øjet for at få folks opmærksomhed rettet mod klimaudfordringerne. Foto: Axel Schütt
Annonce

Alle kan bidrage

Taktfast klappen, hujen og råb afsluttede velkomsttalen, og hermed kunne demonstrationens program gå i gang med taler, sange, menneskekæde op gennem Strøget og to minutters stilhed for klimaet. Hvor mange der deltog, findes der ikke noget tal for. Stiftens udsendte anslår - med alle mulige forbehold - at vi taler om nogle hundrede.

Én af de fremmødte var Marianne Christesen på 65 år. Hun er efterlønsmodtager og medlem af organisationen Bedsteforældrenes Klimaaktion.

- Da jeg gik på efterløn fik jeg ekstra tid, og jeg har stadig masser af energi, så var nærliggende for mig at lægge mine kræfter i bekæmpelsen af klimaudfordringerne, siger Marianne Christesen til Århus Stiftstidende.

Efter hun begyndte sin "klimarejse" for halvandet år siden, har Marianne Christesen ikke været ude at flyve, spiser mindre kød, prøver at undgå madspild og bruger cyklen som transportmiddel. Og om fjorten dage skal hun på senior-interrail, da togrejser er bedre for klimaet. Hun prøver at fremstå som en inspirationskilde for nære og bekendte, der gerne vil være mere klimabevidste, ligesom organisationen Bedsteforældrenes Klimaaktion gør det.

- Vi prøver at oplyse folk - men især ældre - om hvilke små klimatiltag, man kan lave i hverdagen. Helt konkret vil vi udlevere små løbesedler med mulige tiltag hver torsdag mellem 14-15 ved Den Grønne Ambassade ved Sankt Clemens Torv, siger bedsteforælderen til to børnebørn.

Marianne Christesen håber på, at fredagens klimastrejke kan sætte ekstra skub i den tendens, hun føler, spreder sig i samfundet.

- Jeg skal tro på, at vi kan løse klimaudfordringerne. Jeg føler, at der en en del positive strømninger på området, hvor store firmaer ønsker at blive CO2-neutrale, politikerne begynder at vise initiativ på området, og privatpersoner bliver mere klimabevidste. Vi kan ikke gøre det hele på én gang, men alle kan gøre lidt, fortæller hun.

Dagens klimastrejke ved navn Break for Climate er efterløber efter sidste fredags strejke, hvor børn klimastrejkede foran Rådhuset. Foto: Axel Schütt
Klimastrejken ved Store Torv tiltrak både børn, voksne og ældre. Foto: Axel Schütt
Mellem de mange taler var der meget hujen og råben fra de fremmødte til klimastrejken. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Måtte springe for livet: Nøgen kvinde forsøgte at køre betjente ned

Annonce