Annonce
Debat

Klimasyndere: Lad os give landbruget lidt fred

"Regeringen har en klimaplan liggende i skufferne, som de holder lidt igen med, for de vil ikke risikere en åben konflikt mellem landbrugserhvervet og resten af landet. Regeringen vil hellere have dialog frem for tvang og krav - til stor utilfredshed for regeringens støttepartier. Og det er vel ganske klogt. Der er ingen grund til at puste mere til ilden i en eventuel konflikt mellem land og by. Lad os få en snak om tingene", skriver Tonny Hansen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: Der er rigtig godt gang i den med at finde de største klimasyndere herhjemme. Og her kommer vores landbrug åbenbart ind som en klar nummer et. Og det skal nok passe.

Vi får fortalt, at køer prutter og bøvser, når de tykker drøv, at der fra lavbundsjorde udledes utrolig meget CO2, at der smides alt for store mængder pesticider på markerne. I det hele taget fylder landbruget alt for meget i Danmark, der bør være mere skov og vild natur.

Meget af det vidste vi byboere ikke så forfærdelig meget om; men det er helt sikkert rigtigt, så nu får den ikke for lidt med kritikken af landbrugserhvervet. Regeringen har en klimaplan liggende i skufferne, som de holder lidt igen med, for de vil ikke risikere en åben konflikt mellem landbrugserhvervet og resten af landet. Regeringen vil hellere have dialog frem for tvang og krav - til stor utilfredshed for regeringens støttepartier.


Nej, lad os håbe på en respektfuld dialog, som vi kan være bekendt. CO2-målene når vi jo ikke alligevel, og selv om vi gør, blæser der stadig varme vinde og storme ind over Danmark med CO2, metangas og andre ting og sager.


Og det er vel ganske klogt. Der er ingen grund til at puste mere til ilden i en eventuel konflikt mellem land og by. Lad os få en snak om tingene. Danmarks Naturfredningsforening og landbrugets organisationer er jo nået til enighed om, at der skal gøres noget ved lavbundsjordene. Og den enighed er jo i sig selv helt exceptionel.

Vi kan jo ikke undvære landbruget, som sammen med leverandører og bibeskæftigelse tæller rigtig mange arbejdspladser og tjener årligt 51 milliarder kroner hjem til Danmark.

Og så er CO2-udslippet jo et globalt problem. Det er ikke sådan, at slipper vi for landbrugets udledninger over lille Danmark, så er vi reddet fra CO2 og andet udslip. Vinde og storme blæser stadig ind over Danmark med mængder af CO2 og andet udslip. Får vi (venstrefløjspartierne) uheld med at nedlægge landbruget, så vil det kun medføre øget landbrugsproduktion i andre lande, som er endnu større CO2-syndere, end vore dygtige landmænd var det. Tilmed skal vi til at importere mælk og oksekød.

Nej, lad os håbe på en respektfuld dialog, som vi kan være bekendt. CO2-målene når vi jo ikke alligevel, og selv om vi gør, blæser der stadig varme vinde og storme ind over Danmark med CO2, metangas og andre ting og sager.

Og så er der masser af andre tiltag, vi også kunne kere os om. I stedet for at fable om en kattegatforbindelse henover Samsø eller hærvejsmotorvejen, som begge vil ødelægge meget skøn natur (jævnfør landbruget), kunne man bestræbe sig på, at al godstransport skal foregå på jernbane. Så slipper vi af med lastbilerne på motor- og landevej, som vil gøre både en kattegatforbindelse og en hærvejsmotorvej overflødige, og vi nedsætter mængden af store udslip fra dieselmotorerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce