Annonce
Livsstil

Klimatosserier

For en uges tid siden blev der i dansk politik indført et nyt begreb. Formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard, skulle forsøge at forklare, hvorfor hendes parti, Dansk Folkeparti, var gået fra fire til et mandat ved valget til Europaparlamentet. Det kunne godt være alle "Klimatossernes" skyld, mente hun. Klimatosserne havde jo også lige været på gaderne i anledning af klimamarchen, der få dage forinden var arrangeret i lidt over en halv snes byer landet rundt. Men hvad skal der egentlig til for at være en klimatosse?

Skal man have været ude og marchere med de grønne faner? Skal man gå i genbrugstøj eller tøj, der er designet og syet af stof, der oprindelig har været plastikflasker? Skal man have bygget sit hus af genbrugsmaterialer eller bestræbt sig på kun at bruge genbrugsmaterialer, når man renoverer sit køkken? Skal man droppe alle flyrejser og slukke for vandet, mens man børster tænder?

Kræver det en køkkenhave eller minimum ét højbed med kartofler og krydderurter at være en klimatosse? Eller hvad med et lille drivhus med hjemmedyrkede tomater? Eller er det nok, hvis ens barn eller barnebarn er med i projektet "Haver til maver", der har kørt siden 2003, og nu tæller 110 skolehaver over hele landet? Er stifteren af "Haver til maver", Søren Ejlersen, en klimatosse, når han i sin nye bog "Dyrk livet" vil introducere børn til klimaforandringer ved, at de får lov at opleve, hvad der sker, når jorden bliver dyrket om foråret og sommeren, og afgrøderne høstes om efteråret?

Handler "klimatosserier" om at gøre noget frem for at skælde ud over verdens gang, der altid er lig med forandringer? Kunne det virkelig være så simpelt?
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce