Annonce
Livsstil

Klimatosserier

For en uges tid siden blev der i dansk politik indført et nyt begreb. Formanden for Folketinget, Pia Kjærsgaard, skulle forsøge at forklare, hvorfor hendes parti, Dansk Folkeparti, var gået fra fire til et mandat ved valget til Europaparlamentet. Det kunne godt være alle "Klimatossernes" skyld, mente hun. Klimatosserne havde jo også lige været på gaderne i anledning af klimamarchen, der få dage forinden var arrangeret i lidt over en halv snes byer landet rundt. Men hvad skal der egentlig til for at være en klimatosse?

Skal man have været ude og marchere med de grønne faner? Skal man gå i genbrugstøj eller tøj, der er designet og syet af stof, der oprindelig har været plastikflasker? Skal man have bygget sit hus af genbrugsmaterialer eller bestræbt sig på kun at bruge genbrugsmaterialer, når man renoverer sit køkken? Skal man droppe alle flyrejser og slukke for vandet, mens man børster tænder?

Kræver det en køkkenhave eller minimum ét højbed med kartofler og krydderurter at være en klimatosse? Eller hvad med et lille drivhus med hjemmedyrkede tomater? Eller er det nok, hvis ens barn eller barnebarn er med i projektet "Haver til maver", der har kørt siden 2003, og nu tæller 110 skolehaver over hele landet? Er stifteren af "Haver til maver", Søren Ejlersen, en klimatosse, når han i sin nye bog "Dyrk livet" vil introducere børn til klimaforandringer ved, at de får lov at opleve, hvad der sker, når jorden bliver dyrket om foråret og sommeren, og afgrøderne høstes om efteråret?

Handler "klimatosserier" om at gøre noget frem for at skælde ud over verdens gang, der altid er lig med forandringer? Kunne det virkelig være så simpelt?
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce