x
Annonce
Østjylland

Klimaudvalg er gået på jagt efter unge medlemmer

Den radikale Kresten Bjerre er formand for kommunens klimaudvalg. Han og resten af udvalgets voksne gerne vil have tre unge med. Foto: Odder Kommune
Odder Kommunes nye klimaudvalg er næsten klar til at holde sit første møde - men ønsker mere input fra unge

Odder: Ambitionerne er høje, og entusiasmen er stor hos Kresten Bjerre (R), formand for Odder Kommunes nye klimaudvalg, som skal arbejde for, at Odder Kommune med tiden kommer til at leve op til Klimalovens målsætning og sikre en bæredygtig og grøn omstilling. - Nu trækker Odder Kommune i den grønne førertrøje. Klimaudvalget skal arbejde for, at Odder Kommune lever op til Klimaloven, hvor vi skal reducere udledningen af CO2 med 70 procent. Samtidig skal vi leve op til Paris-aftalen om, at vi ikke skal have en større temperaturstigning end 1,5 grader, siger Kresten Bjerre.

I en tid, hvor de unge er meget aktive i klimadebatten, savner klimaudvalget dog stadig at få besat de tre pladser i udvalget, der er afsat til unge.

- Vi har bemærket de unges engagement i klimasagen blandt andet med Fridays For Future. Derfor vil vi meget gerne have nogle unge mennesker med i udvalget, så vi også sikrer, at fremtidens stemmer bliver hørt, siger Kresten Bjerre.

Annonce

Klimaudvalgets opgaver

Klimaudvalget skal understøtte miljø-, teknik- og klimaudvalgets arbejde med at sikre udmøntningen af de indsatser, der er angivet under overskriften "Grøn og klimavenlig kommune" i "Politik for det gode liv" i Odder Kommunes udviklingsplan 2018 - 2022, herunder:
Udarbejde strategi for grøn omstilling
Definere og opstille mål for en grøn kommune
Understøtte bæredygtigt forbrug og ressourceudnyttelse
Sikre kommunens biodiversitet
Sikre det rene drikkevand i kommunen
Klimaudvalget er politisk forankret i Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget.

Klimaudvalget skal tillige komme med forslag til, hvordan Byrådet kan arbejde med FN's verdensmål, med særligt fokus på:
Mål 11 "Bæredygtige byer og lokalsamfund"
Mål 12 "Ansvarlig forbrug og produktion"
Mål 13 "Klimaindsats"

Ikke kun politikere

Så er du er mellem 13 og 18 år, bor i Odder Kommune og har lyst til at være med, kan du sende en ansøgning til Inger.Rasmussen@odder.dk senest 20. februar. Derefter udvælger klimaudvalget tre ansøgere.

Udover Kresten Bjerre er også byrådsmedlemmerne Martin Mikkelsen (K) og Ditte-Marie Thejsen (EL) med i udvalget. I øjeblikket er de ved at finde resten af medlemmerne til udvalget, der bliver bredt repræsenteret af erhvervslivet, forsyningsselskaberne, RenoSyd, de grønne organisationer, skolerne med flere. Dertil kommer så de tre unge, som udvalget er gået på jagt efter. Klimaudvalget er et såkaldt § 17,4 udvalg, der blev nedsat i forbindelse med budgettet for 2020. Udvalget er forankret i miljø-, teknik- og klimaudvalget og holder sit første møde 12. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce