Annonce
Aarhus

Klokkespil: Rådhuset får sine klokker igen

Kranfolkene tjekker at møtrikken på den øjeboldt, klokken hænger i, er sikret med en split, så de er helt sikre på, at den tonstunge klokke ikke falder til jorden, når den hejses på plads i rådhustårnet. Foto: Jens Thaysen

Snart ringer rådhusklokkerne igen på byens rådhus. De har været en tur i Holland og kan nu igen ramme kammertonen.

AARHUS: De 43 klokker på byens rådhus har været en tur i Holland for at blive stemt op til 440 hertz, så tonen igen er ren.

Klokkespillet fra 1948 med 43 klokker af klokkemager Sørensen kunne ikke længere ramme kammertonen, og det skulle der gøres noget ved.

- Det er ti år siden, der sidst har været spillet koncerter på klokkerne, fortæller arkitekt ved Aarhus Kommune Henrik Bauer.

De 43 klokker er også blevet til 48, så de kan spille alle de toner man kan ønske sig. Århusianerne kommer først til at nyde dem til Festugen.

Annonce
De 43 klokker på byens rådhus har været en tur i Holland for at blive stemt op til 440 hertz, så tonen igen er ren. Foto: Jens Thaysen

På grund af kulturby 2017 skal rådhuset stå rent og uden inddækning, derfor kan håndværkerne først komme i gang med resten af arbejdet i tårnet, når temperaturen tillader det.

- 24 af klokkerne er nystøbte. De fleste af de små klokker var i for dårlig stand til, at de kunne stemmes om, siger han.

De nye klokker er støbt i samme profil som de gamle, så man skulle gerne kunne genkende klangen på byens klokkespil.

Foto: Jens Thaysen
De 43 klokker er også blevet til 48, så de kan spille alle de toner man kan ønske sig. Foto: Jens Thaysen

Tons tunge klokker

Oppe i det 60 meter høje rådhustårn placeres klokkerne i en nøje udregnet rækkefølge.

- Betondækket kan ikke bære vægten af de største klokker, derfor hejser vi dem op i den rækkefølge, de skal placeres i den klokkestol, der bærer klokkerne. Den hviler på selve muren, forklarer Henriette Nielsen fra firmaet Thubalka, der har stået for opgaven.

Den sidste af klokkerne, der også er den største, hejses efter planen op fredag mellem klokken 10 og 12.

- Den vejer 2.250 kilo uden bom, siger Henrik Bauer.

Det er en såkaldt ringeklokke, der hænger i sin egen klokkestol. Den indgår i klokkespillet, men man kan også ringe med den ved særlige lejligheder, som når dronningen dør eller fjenden kommer - lad os håbe det ikke sker foreløbigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];