Annonce
Aarhus

Klokkespil: Rådhuset får sine klokker igen

Kranfolkene tjekker at møtrikken på den øjeboldt, klokken hænger i, er sikret med en split, så de er helt sikre på, at den tonstunge klokke ikke falder til jorden, når den hejses på plads i rådhustårnet. Foto: Jens Thaysen

Snart ringer rådhusklokkerne igen på byens rådhus. De har været en tur i Holland og kan nu igen ramme kammertonen.

AARHUS: De 43 klokker på byens rådhus har været en tur i Holland for at blive stemt op til 440 hertz, så tonen igen er ren.

Klokkespillet fra 1948 med 43 klokker af klokkemager Sørensen kunne ikke længere ramme kammertonen, og det skulle der gøres noget ved.

- Det er ti år siden, der sidst har været spillet koncerter på klokkerne, fortæller arkitekt ved Aarhus Kommune Henrik Bauer.

De 43 klokker er også blevet til 48, så de kan spille alle de toner man kan ønske sig. Århusianerne kommer først til at nyde dem til Festugen.

Annonce
De 43 klokker på byens rådhus har været en tur i Holland for at blive stemt op til 440 hertz, så tonen igen er ren. Foto: Jens Thaysen

På grund af kulturby 2017 skal rådhuset stå rent og uden inddækning, derfor kan håndværkerne først komme i gang med resten af arbejdet i tårnet, når temperaturen tillader det.

- 24 af klokkerne er nystøbte. De fleste af de små klokker var i for dårlig stand til, at de kunne stemmes om, siger han.

De nye klokker er støbt i samme profil som de gamle, så man skulle gerne kunne genkende klangen på byens klokkespil.

Foto: Jens Thaysen
De 43 klokker er også blevet til 48, så de kan spille alle de toner man kan ønske sig. Foto: Jens Thaysen

Tons tunge klokker

Oppe i det 60 meter høje rådhustårn placeres klokkerne i en nøje udregnet rækkefølge.

- Betondækket kan ikke bære vægten af de største klokker, derfor hejser vi dem op i den rækkefølge, de skal placeres i den klokkestol, der bærer klokkerne. Den hviler på selve muren, forklarer Henriette Nielsen fra firmaet Thubalka, der har stået for opgaven.

Den sidste af klokkerne, der også er den største, hejses efter planen op fredag mellem klokken 10 og 12.

- Den vejer 2.250 kilo uden bom, siger Henrik Bauer.

Det er en såkaldt ringeklokke, der hænger i sin egen klokkestol. Den indgår i klokkespillet, men man kan også ringe med den ved særlige lejligheder, som når dronningen dør eller fjenden kommer - lad os håbe det ikke sker foreløbigt.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce