Annonce
Livsstil

Klumme: Damn good coffee - and hot too!

Klar til en ny omgang: Mädchen Amick (Shelly tv) and Peggy Lipton (Norma) skænker op i dineren Double R i den nye sæson Twin Peaks, som har dansk premiere på mandag. Foto: Suzanne Tenner/SHOWTIME

I næste uge skal vi til det igen - Twin Peaks-aftener med kirsebærtærter, pandekager og hvad der ellers hører til kultserien, der vender tilbage efter 26 års pause

Annonce

Hvem husker det ikke fra de glade år i begyndelsen af 90erne?

Dengang ophørte amerikanske tv-serier med et trylleslag fra at være trash som Dallas og Dollars for i stedet at revolutionere tv-mediet med noget vi aldrig havde set magen til før:

Twin Peaks.

Effekten var øredøvende, i alt fald for mit alderssegment som tog de mystiske begivenheder omkring mordet på Laura Palmer og FBI-agent Dale Cooper til os med sjælden ildhu.

On demand tv og DR-arkiv var selvsagt endnu på tegnebrættet dengang, hvor man til nød kunne samle afsnittene op på dårlig VHS-kvalitet, men det var den direkte sending på DR (som ikke var blevet til DR1 endnu), der gjaldt, og hvert et ugentlig afsnit blev markeret med Twin Peaks-aftener, hvor man i ægte kult-tradition mødtes i udvalgte skarer for at se og diskutere seneste afsnit, og naturligvis markerede begivenheden med passende forplejning.

Jeg har aldrig smagt så mange kirsebærtærter (cherry pies), som i 1991/2, og serien blev i det hele taget lidt af et gennembrud for amerikansk madkultur foran danske tv-skærme. Super Bowl og Thanksgiving var fortsat perifere begivenheder uden folkelig gennemslagskraft herhjemme.

Og her er det, historien bliver relevant for en madklumme-skribent. For mandag genopstår Twin Peaks fra tv-seriernes kirkegård, når sæson 3 får dansk premiere (den amerikanske aftenen inden).

18 nye afsnit instrueret af David Lynch med de fleste af skuespillerne fra dengang tilbage på rollelisten suppleret med en perlekæde af nye navne - det bliver kæmpestort. Vel er det ikke DR, men streamingtjenesten HBO Nordic, som står for formidlingen denne gang, og vel når seertallet ikke i nærheden af dengang, hvor vi kun havde to kanaler at vælge imellem. Men Twin Peaks grupperne venter bare på at genopstå, og personligt ser jeg ekstra frem til den kulinariske del af festen, for selvfølgelig kommer mad ligesom dengang til at spille en væsentlig rolle for totaloplevelsen.

Assorterede tærter er en obligatorisk følgesvend i Twin Peaks. Foto: Patrick Wymore/SHOWTIME
Annonce

Ægte diner-stemning

I dag kan det virke lidt enfoldigt, men for et kvart århundrede siden var Diner-stemningen på Double R bjergtagende, og den i kulinarisk sammenhæng stilsikre agent Cooper leverede den ene udødelige klassiker efter den anden, hvad enten han sad på café eller indtog sin morgenmad på restauranten på Great Northern Hotel.

Den mest berømte: Damn good coffee - and hot too! har noget paradoksalt over sig, for når man har gennemtrævlet amerikanske Dinere og morgenmadsrestauranter er det godt nok svært at tænke tilbage på ret mange gode kaffeoplevelser, og mange gange har den berygtede kaffemaskine-institution haft morderlig svært ved at holde anstændig temperatur.

Men skidt med det: Agent Cooper spiser sig gennem ikke blot cherry pie, men også huckleberry/blueberry pie med overvældende succes, og når han bestiller sin bacon så hårdt stegt, at den omtrent er kremeret, mens juicen naturligvis skal stamme fra friskpressede grapefrugter, var der ikke et øje tørt. Det samme gælder scenerne, hvor den på samme tid forvirrede og eftertænksomme politisekretær Lucy serverer doughnuts for sine foresatte i et omfang, som ville få stopmadspild-bevægelsen til at gispe.

Maden er tænkt ind som en psykologisk rekvisit i Twin Peaks med indbyggede, tvetydige signaler, og måske netop derfor virkede madreferencerne så stærkt for et kvart århundrede siden.

Annonce

Chery-pie

Spændende hvordan Twin Peaks gastronomiske islæt håndteres i de nye sæsoner. Til formålet hører under alle omstændigheder en cherrypie:

Begynd med tærtebunden: Kom 250 gram hvedemel i en foodprocessor med 20 gram sukker, en knivspids salt, og 150 gram smør, skåret i tern. Kør sammen til jævn konsistens. Kom to spsk. iskoldt vand i, kør sammen og stop så snart dejen begynder at slippe siderne. Form til en kugle og lad hvile i køleskabet en times tid. Rul dejen ud, så den dækker en tærtebund (30 cm). Smør sidstnævnte, læg den udrullede dej over, den skal dække op til kanterne, fjern overskydende dej.

Det er nemmest at bruge frosne, udstenede kirsebær. Fyld tærten med kirsebær, så de stadig ligger i et lag. Kom 100 gram puddersukker i blenderen med to æg. Kør sammen. Tilsæt 2 dl mælk og 50 gram hvedemel. Kør jævnt. Hæld over kirsebærtærten og bag den 30-40 minutter i en 200 grader varm ovn.

Skal der være fest, så er en syndig creme anglaise den perfekte ledsager til tærte, selv om den er omstændelig:

Varm en kvart liter sødmælk op til kogepunktet med en flækket vaniljestang. Køl lidt af. Pisk tre æggeblommer med 150 gram sukker og pisk så mælken i lidt efter lidt. Varm forsigtigt op under omrøring med grydeske, indtil cremet konsistens, men inden æggeblommerne koagulerer. Tag af varmen, rør en strimmel husblas i og stil på køl indtil brug. Server til den lune pie. Mums.

Annonce

Apple pie

Skal jeg være helt ærlig, kan jeg bedre lide blåbærtærte, men den kan tilberedes efter samme opskrift med udskiftning af bærrene. Agent Cooper taler også med Harry Trumann, den lokale sherif og følgesvend, om apple pie på et tidspunkt - "Harry, vi befinder os på stedet, hvor pies går hen for at dø", og en sådan er heller ikke tosset til indtagelse foran skærmen med spandevis af stærk kaffe.

Æbletærten kan laves med samme bund som kirsebærtærten. Beklæd formen som beskrevet. Læg stanniol over dejen, og fyld med tørrede bønner. Bag ved 200 grader i en halv time. Fjern folien og kasser bønnerne. Befri et halv kilo æbler or kernehuse og skær dem i tynde skiver. Vend dem med lidt citronsaft og kernerne fra en flækket vaniljestang. Smelt 50 gram smør på en pande og sauter æbleskiverne her i et minut eller to ved jævn varme. Kom dem i tærten, strø rigelige mængder puddersukker over og stil under ovngrillen tre-fire minutter indtil overfladen er gylden og smuk. Server med flødeskum eller 38 procent cremefraiche. Begge dele smagt til med sukker - vi forholder os vel til en amerikansk tv-begivenhed...

Annonce

Brie-baguette og skinke med sirup

En anden Twin Peaks-klassiker er baguette med smør og brie. Scenen er absurd: den moralsk anløbne hotelejer Benjamin Horn byder sin end tand endnu mere anløbne lillebror Jerry velkommen hjem fra Paris - sidstnævnte har en kulinarisk treat med i bagagen over Atlanten: Baguette med smør og brie! De to brødre nyder delikatessen i store mundfulde, mens de snakker uforståeligt, og vi andre funderer over, hvordan en baguette sandwich har det efter 10-20 timers transport i en kuffert.

Nåh, det er lettere at fremstille et troværdigt eksemplar i Danmark i dag end for 26 år siden, og med eksempelvis en baguette til 10 kroner fra Føtex, som får et par minutter ved høj varme i ovnen inden brug har man den rette vare med god brie, masser af smør og strømme af dijonsennep med en håndfuld bitter salat, frisé eller rucola.

Ellers handler Twin Peaks diæten mest om morgenmad. Shelly, underkuet diner-servitrice gift med onde og psykopatiske Leo og hemmelig kæreste med quarterback Bobby Biggs serverer en amerikansk morgenmadsklassiker for Bobby på Double R - eggs tomatoes & cheese - mens hun erkender, at Leo ikke bryder sig om hendes madlavning.

Opskriften er nem, men sjældent brugt på vore breddegrader: Pisk æg (1 per person) sammen med lidt fløde, salt og peber. Smør portionsforme og fordel lidt tomat befriet for kerner og saft og skåret i små tern i bunden. Hæld lidt æggeblanding over. Fordel reven ost på, lidt mere tomat, æggeblanding og et lag ost øverst. Sæt i en 190 grader varm ovn i ti minutter og spis med ristet brød skåret i aflange hapser, som man dypper ned i æggeblandingen.

Og til sidst Dale Coopers gudebemærkning om sin favoritmorgenmad:

"Ingenting slår smagsfornemmelsen, når ahornsirup kolliderer med skinke."

FBI-agenten spiser sin skinke og sirup med flapjacks, amerikanske pandekager, skinken er naturligvis den kogte (ikke den lufttørrede), og ret meget bedre bliver det jo heller ikke, hvis man tager sig tid til opgaven.

Pisk tre æg sammen og rør 1,5 dl kærnemælk samt 50 gram smeltet smør i. I en anden skål blandes 175 gram mel med en top tsk. Bagepulver, en knvsp. Salt og 2 gram sukker. Rør blandingen i æggeblandingen - akkurat så den samles, endelig ikke længere, der må gerne være små bobler i dejen. Bag til små tykke pandekager på en pande med lidt smør og server med skinkeskiver og strømme af ahornsirup.

God fornøjelse med tredje sæson af alle tv-seriers moder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

Aarhus

Coronasmitte: Marselisborg Gymnasium sender alle elever hjem resten af ugen

Annonce