Annonce
Debat

Klumme: Den forunderlige og guddommelige pause

Tegning: Gert Ejton

Vi kender det alle sammen. Man har været en tur i haven med hækkesaksen og har været i gang i et par timer. Sveden pibler frem på panden. Pulsen pumper, som var man midt i en mild workout. Man er lidt over halvvejs med hækken og har gjort sig fortjent til en pause.

I ved: Sidde ned, sætte fødderne op og lave ingenting. Måske endda forkæle sig selv med en kop kaffe, en kold pilsner eller et køligt glas hvidvin.

Det er det her, man har arbejdet frem imod. Når man er færdig med hækken, er man færdig. Så har man sikkert en række andre gøremål, som skal ordnes: Vasketøj, der skal hænges op, gulve, der skal støvsuges eller klummer, der skal skrives. Men lige nu, hvor man sidder med sin kaffe, øl eller sit glas hvidvin, skal man ingenting. Bare lade pulsen sænke sig og åndedrættet falde til ro. Læne sig tilbage og nyde frugten af det arbejde, der ligger bag en. Nyde nuet, hvor muligheder får lov at fylde frem for forpligtelser.

Annonce

Men tro ikke, det er nemt. Lige om lidt skal man i gang igen. Hækken klipper jo ikke sig selv, og indkøbssedlen forvandler sig ikke på magisk vis til et fyldt køleskab. Hjernen er ikke skabt til at holde pause. Den er hele tiden i gang med at se frem og planlægge. Det kræver disciplin at holde tankemylderet på afstand og nyde pausen i fulde drag.

Det er derfor, jeg misunder rygerne. Jeg har selv røget både cigaretter og pibe. Som ryger var pausen altid tidsindstillet. Den varede, så længe man holdt ild i cigaretten eller piben. Man havde sågar en undskyldning for at holde inde med det, man nu var i gang med:

- Jeg går lige ud og holder en rygepause, sagde man.

Og var pausen ikke lang nok, kunne man altid tænde en cigaret mere.

Jeg har aldrig været særlig god til bare at sidde ned og gøre ingenting. Jeg har ellers øvet mig en del. Du ved, med mindfulness og meditation - kært barn har mange navne. Det varer dog sjældent længe, inden rastløsheden indfinder sig, og tankerne om alt det, man skal nå eller skulle have nået, overtager styringen af frontallappen.

Derfor er det vigtigt med en kop kaffe, eller en kold pilsner, eller et glas vin. Et glas vand, for den sags skyld. Noget, der kan definere, hvornår pausen er forbi.

Pausen er dog langt mere en blot dette fristed mellem gøremål. Der er også dårlige og nedbrydende pauser, som dem i et forhold, hvor man er på den forkerte side af opsigelsen. Der er nødvendige pauser, der får musikken til at løfte sig og komikken til at folde sig ud. Der er de irriterende pauser - som dem, der er forårsaget af VAR: De dræbende kedsommelige og samtidig nervepirrende sekunder eller minutter, der går, mellem man har jublet over et mål, til det rent faktisk bliver anerkendt, og man rigtig kan fejre scoringen, men aldrig med samme ægte udtryk, som da bolden ramte netmaskerne.

Der er pauser forklædt som arbejdsopgaver - dem vi kalder overspringshandlinger. Og der er arbejdsopgaver forklædt som pauser - dem kender alle, der har siddet som den sidste i en præsentationsrunde. Endelig er der de helt naturlige pauser, som opstår, fordi man skal vente på noget. Som at stå i kø eller vente på taxi.

Det var netop sådan en pause, der fik mig til at tænke over det forunderlige ved pausen. Jeg var lige landet i Odense efter en lang dag i København. Faktisk havde jeg overnattet, så jeg havde en lille kuffert med. På vej hjem skulle jeg forbi Trævarefabrikkernes Udsalg i Asylgade for at hente en pakke. Den var for stor, og jeg var for træt til bøvlet med at bære den hjem sammen med kufferten, så jeg bestilte en taxi.

Ventetiden brugte jeg på at smalltalke med ekspedienten, og jeg nævnte den dejlige duft af træ, der indhyllede butikken. Hvortil hun svarede:

- Den lægger jeg ikke mærke til længere. Kun hvis jeg har været på ferie i et stykke tid.

Mit første indfald var, at det var synd for hende. Tænk, at hun ikke længere kunne lugte den skønne duft af træ. Min anden indskydelse var, at hun nok ville værdsætte kroppens evne til at bortcensurere velkendte og vedvarende dufte, hvis hun nu arbejdede på en svinefarm. Min tredje tanke var, at duften kom igen, når hun havde holdt en pause fra den.

Man kender det godt selv. Duften af forældrenes hjem, når man lige træder ind ad døren, men som forsvinder efter et stykke tid. Suset fra den første cigaret efter en lang pause fra det slemme stads.

Og jeg kom til at tænke på den pause, som egentlig ikke er en tænkepause, men hvor hjernen alligevel arbejder på højtryk. Som når jeg i lang tid har øvet mig på et svært musikstykke, som jeg ikke har kunnet knække, men som løser sig, når jeg har ladet det ligge i et par dage. Eller sætningen, der falder på plads, mens man er ude at gå en tur eller tager opvasken. Eller idéen til en klumme, der åbenbarer sig, mens man sidder og venter på en taxi.

Der er nødvendige pauser, der får musikken til at løfte sig og komikken til at folde sig ud.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce