Annonce
Aarhus

Klumme: DR og TV 2 har betændelse i balancenerven

Jeg eeeelsker København og københavnere. Men jeg haaaader københavneri.

Annonce

Ingen som en københavner kan få gang i en flad fødselsdag eller et dødt party. Lad os bare erkende det. Vi jyder hænger, når det gælder de rappe og sjove bemærkninger.

En oplevelse i hovedstaden giver også nyt livsmod, hvis man er kørt træt. Intet er mere befriende end en tur rundt i Vesterbros mangfoldighed eller et smut ind på en af Nørrebros utallige cafeer.

Jeg eeeelsker København og københavnere. Men jeg haaaader københavneri.

Brækspanden til journalistisk enfoldighed er derfor lige så vigtig som kaffekoppen i min hverdag som nyhedsnymfoman foran fladskærmen. Hver dag, når jeg er færdig med min timelange jagt på nyheder, er spanden fyldt til randen med københavner-journalistik til flere milliarder kroner om året.

Hele provinsen bliver dagligt til grin for åben skærm for egne licenspenge. TV2s Go' Morgen og Aften sendes fra Københavns Hovedbanegård. Ja, undskyld, når programmet virkelig rykker ud i landet, bygges studiet op et par hundrede meter væk. I Tivoli, forstås, og som regel ved juletid.

Kulissen for DRs Aftenshowet er Rådhuspladsen. I København, selvfølgelig. Baggrundstæppet er egentlig et meget godt valg, al den stund historierne sjældent rækker uden for Københavns Kommune.

Hvis det ikke lige var fordi, alle kilderne stort set alle er københavnske »eksperter« eller »cases«, som det hedder, ville studiets beliggenhed være ligegyldig. Problemet er, at alle professionelle nyhedskriterier om at ramme bredere end blot hovedstaden efterhånden er blevet en karikatur på københavneriet - sendt live.

Helt ude på Amager, du, holder TV Avisen, DR2 Morgen og Deadline til. Den benhårde hverdag for de godt 1000 journalister, der gør det ud for en tredjedel af den statsejede virksomheds ansatte, er, at de skal bevæge sig så langt væk fra Københavns indre.

»Nyt taxiselskab kommer til byen«, lød det forleden på DRs tekst TV. Okay, hvilken by kommer selskabet Uber til? Hvis det ikke var for det totalt indgroede københavneri, som åbenbart er helt legalt hos TV 2 og statsradiofonien, kunne en enkelt eller to i Thorsminde og for den sags skyld i Hinnerup spekulere over, hvilken by det handler om.

På billedsiden kunne de ivrige nyhedsværter fra TV2 News og DR 2 Morgen knap vente med at stille om til deres reportere ude i »byen«. Nå, ja, så fik udfarende reportere den morgen til at gå med taxaboner i baglommen og Christiansborg i bagruden. Det var altså København, der fik nye taxier, konstaterede vi åndsamøber i provinsen

»Mega rekord skybrud.« BREAKING rulletekster på TV 2 News sidst i august fortalte heller ikke, hvor skybruddet fandt sted. Til gengæld var der tale om mega rekord, hvilket i øvrigt ikke findes i det danske sprog. En rekord kan hverken være ny eller mega. En rekord er en rekord. Men NU taler vi om København, så journalisterne kaster om sig med dobbeltkonfekt. Mindre kan ikke gøre det.

Den københavnske nattehimmel havde ganske rigtig udløst et voldsomt skybrud: 100 millimeter blev det til i nattetimerne. DR Morgen, TV 2 News, Go' Morgen hidkaldte alle forhåndenværende TV-meteorologer, mens sendevognene fra de forskellige stationer havde svært ved at komme frem for hinanden. Det var i morgentimerne, inden regnen helt var stoppet. Live-billederne væltede ind over os.

Anderledes stod det til en uge senere i landsbyen Borris - 12 kilometer øst for Skjern - hvor regnen ellers for alvor stod ned i rekordstænger. Selv om der var masser af levende billeder i skybruddet, da de vestjyske veje regnede væk denne lørdag eftermiddag, kom TV Avisen først på banen dagen efter. Om aftenen. Med et stillfoto. Ja, sådan ét du har hjemme i fotoalbummet.

Borris slog også København klart med sit skybrud. På 10 minutter faldt 26,7 millimeter regn i byen. Det er den største mængde nedbør målt i Danmark i år inden for dette tidsinterval. Vi skal tilbage til juli 2008, da København senest kom tæt på disse mængder med 25,4 millimeter.

Københavnerne har overtaget det danske nyhedsbillede. Københavneriet giver et forkert unuanceret billede af Danmark: Hvis de for penge statskontrollerede TV-stationer endelig bevæger sig uden for hovedstaden og for den sags skyld Christiansborg, slår de kun sporadisk ned på enkeltbegivenheder. Brønderslev? Nå, ja, det er vist en by fyldt med børnemishandlere og pædofile. Aarhus? Har byen ikke en festuge?

I denne uge søger DR3 så singlekvinder og -mænd til et nyt program. Er du også træt af datingjunglen? spørger DR 3. Jeg har ikke forstand på den slags, men det er der sandsyndligvis nogle mænd og kvinder i Brovst, der er. De er bare blacklistet. For du skal bo i Storkøbenhavn, fortæller annoncen!

Nyhedsdiskrimination er ikke for stærkt et ord for mig. Andre kalder det forvrængede billede en fare for demokratiet.

Det gjorde forsker i mediesprog, Jonas Nygaard Blom, Syddansk Universitet, i denne uge i Politiken. I stedet for at inddrage regionalsprog og dialekter, som udgør dansk, søger DR i sine nyhedsudsendelser »det sikre og lettere konforme« standarddansk - som det tales i den veluddannede københavnske middelklasse. Underforstået: Min gode kollega her på avisen, der er fra Fjand i Vestjylland og gerne skilter med det i sin udtale, er allerede bortcensureret som nyhedsoplæser.

»Jeg mangler stadig at høre en nyhedsvært i TV Avisen læse op på stødløst sydfynsk eller syngende bornholmsk. Man tror tilsyneladende, at seerne besvimer, hvis de hører den form for dansk. Men det er noget vås,« sagde sprogforskeren til Politiken.

Nogle af mine bedste, dygtigste og sjoveste kolleger er fra DR og TV 2. De skal nok komme efter mig. Fair nok. Kald mig bare en gumpetung århusianer. Til gengæld har jeg ved et kig i min brækspand og mit fagblad, Journalisten, set, hvor DR og TV 2 hælder hen.

Fagbladet Journalisten ligger på Gammel Strand. I København, forstås. En læser roste egentlig bladet. Han kunne dog ikke forstå, at bladet var så navlebeskuende københavnsk. Eller, som han skrev:

Københavnertungt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaen har stadig godt fat i Aarhus: Ny stor stigning i antal smittede

Aarhus

Kæmpe smitteudbrud på populær bar: Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce