Annonce
Horsens

Klumme: Generation X Factor skal tage orlov fra glansbillede-kulturen

Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce

I februar fyldte jeg 26. Puha... Et skridt tættere på de 30 og officielt over halvvejs gennem 20’erne. Det klinger bare ikke lige så friskt og ungdommeligt, som når en 21-årig ungersvend præsenterer sig og ubekymret kan fortælle, at han endnu ikke har fundet ud af, hvor han gerne vil lande i livet med hensyn til karriere, kærlighed, interesser og økonomi.

Midt i min sporadiske ”midtvejskrise” kunne jeg pludselig mærke en flig af pres på mine skuldre. En voksende følelse af, at jeg, som langt størstedelen af mine jævnaldrende, snart burde have køreplanen klar.

Men hvem er det egentlig, der siger, man skal skemalægge sig til det gode liv og uden svinkeærinder træffe de valg, der bringer en tættere på landet med mælk og honning?

Egentlig ikke nogen - og alligevel os alle sammen.

Det er i hvert fald dén historie, min generation af "millennials" fortæller hinanden om og om igen. Med minutiøst redigerede LinkedIn-profiler, kunstige selfiesmil på Instagram og sirligt indøvede salgstaler om, hvor målrettede, kvalificerede og ikke mindst glade vi er - over for Gud og hver mand, det kan betale sig at imponere.

Præstationskulturen levner efterhånden ikke meget plads til gennemsnitlighed, og som børn af velstandssamfundet på sit højeste har generation X Factor fået "realiser dig selv"-doktrinet direkte ind med modermælken.

Og hvorfor ikke gøre det? Træde speederen i bund uden at se sig tilbage. Aldrig har mulighederne været flere og valgfriheden større.

Problemet er bare, at friheden til at vælge selv ofte forplanter sig i en forestilling om, at vi også død og pine skal optage jagten på succes. Helst med bravur, uden slinger i valsen og gerne til offentligt skue.

Det ligger næsten i kortene, at det gode liv er noget, man vælger til. Og mens nogle følger formularen, knækker andre halsen i forsøget. Spørg bare de unge mennesker, der selvmedicinerer, SoMe-detoxer eller søger ro i den spirituelle verden.

Måske min generation af unge mennesker, der spæner afsted i livet, og alligevel føler, de halser bagefter, fra tid til anden burde tage orlov fra forventningspresset, give slip på glansbillede-utopien og med fordel begynde at vælge fra - for at kunne vælge til.

Jeg ved stadig ikke, hvor jeg gerne vil lande i livet. Det vælger jeg at se som en gave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Ældre kræver handling: Aarhus Kommunes eget tilsyn fandt ikke de alvorlige svigt på tre plejehjem

Aarhus

Med hovedet under armen ...

Aarhus

Trusler, verbale overfald og spytklatter:  Konflikter mellem pårørende og ansatte på udskældte plejehjem

Aarhus For abonnenter

Ny kulegravning af plejehjem i Aarhus: Fællestræk i sager om plejesvigt skal undersøges

Annonce