Annonce
Kultur

TV-klumme: Vilde hippie-haver breder sig - Er det dovenskab, modebevidsthed eller ægte omsorg for bænkebidere?

Biolog og havearkitekt Katrine Turner er en vidende og god formidler af nyttig vide om vilde haver. Foto: Bjarke Monrad

Programmet "Vilde haver - gør det selv" hedder en fremragende dansk serie på 10 afsnit, der kan streames fra DRTV. Hvert afsnit er på mellem 7 og 12 minutter, og de er med biolog og havearkitekt Katrine Turner foran kameraet.

Det er så fremragende tv, at der burde være drysset seks stjerner ud over serien, da den blev lanceret i vinter - hvis ellers vi havde opdaget den. Det er dog først sket nu, men til gengæld bliver det et seksfoldigt hurra for engagerende, positivt, opbyggeligt, handlingsanvisende, let fatteligt og ikke mindst kortfattet tv.

Programmet er dertil topmoderne, for flower-poweren breder sig i de danske haver. Flere og flere steder holder plæneklipperen på langtidsparkering, kantklipperen og hakkejernet er givet væk, og trailer-turen til genbrugspladsen med kvas og hækaffald er blevet lige så umoderne som lastbiler i storbyer. For kvas og grene holder man naturligvis inden-have, hvor det skal arrangeres i bunker og hjemmekonstruerede kvashegn til gavn for havens dyr.

Annonce


Flower-poweren breder sig i de danske haver. Flere og flere steder holder plæneklipperen på langtidsparkering, kantklipperen og hakkejernet er givet væk, og trailer-turen til genbrugspladsen med kvas og hækaffald er blevet lige så umoderne som lastbiler i storbyer

Uddrag af klummen


Det skyldes, at vi er mange haveejere, som er blevet uordentlige og vilde. Vilde med det vilde.  Vi flipper ud i haverne, hvor græsset får lov at gro til hippielængder. Hvis altså ikke vi fjerner græsset helt for at udpine den jord, der ellers med stor omhu er blevet gødet så rigeligt gennem årene. Nu tilfører vi i stedet grus, sand og kalk, inden vi sår frø ud over det hele. Vilde frø naturligvis, som gror bedst i mager jord.

Oh hil dig forglemmigej og kornblomst. Gåseurt og hundetunge. Natlys og torskemund. Mange af jer ved vi slet ikke, hvordan ser ud. Men I har flotte navne trykt på frøposer. Og nok er I fra gamle dage, men I er samtidig topmoderne i den nutidige - og vilde - have.

Turen fra pertentlighed til vildnis i vores haver er gået lige så stærkt, som en afblomstret mælkebøtte spreder sig i vinden. Sådan føles det. Det ene år gik vi og pillede i eksotiske stauder og roser og frydede os over skakkede græskanter. Det følgende slog vi stier i langhåret og bølgende græs. Hvor får man i øvrigt fat i en le - og hvordan bruger man den? Nye spørgsmål trænger sig på. Ligesom ukrudt også er blevet et flydende begreb. (Serviceoplysning: Ordet kommer af tyske Unkraut, der betyder "ikke-urt", og i gamle dage kaldte vi det for ugræs.)

Hvad er det dog, der er sket for flere og flere af os haveejere? 

Med tv-briller på har Bonderøven og hans projekt med at hjælpe naturen tilbage i Boligselskabet Nordjylland "Giv os naturen tilbage" - været en af kukkassens øjenåbnerne.

Vi har lært, at er man en sommerfugl eller en vild dansk bi, et pindsvin eller en bænkebider (endnu en bonusinfo: En bænkebider har gæller og er en krebs, der er blevet på land), er en ryddelig parcel med sten i forhaven, tætbarberet græsplæne og eksotiske buske et slags goldt Sibirien.

Men nu er det jo ikke tv, der dikterer vores interesser - det snarere reflekterer dem.

Et af svarene er måske, at yngre have-generationer ikke orker samme ordentlighed i haven som tidligere generationer. Måske handler det også om at være med på moden - de vilde blomster gør sig godt på Instagram. Eller måske handler det om, at her er noget, vi rent faktisk selv kan og oprigtigt gerne vil gøre for den natur, som coronanedlukningerne har været med til at åbne vores øjne for. En natur, vi ved er under pres. Klimaproblemerne trykker og påvirker os danskere så meget, at de var med til at afgøre folketingsvalget i 2019.

Det er en stor lykke, når den vilde have begynder at summe af liv. Det lyder og lugter af ubekymret barndom i evigt solskin med skidt mellem tæerne og saftevand i rigelige mængder. Vi, der har eller prøver at få en vild have, kan for en stund også føle, at vi gør en forskel. At vi bidrager til et bedre miljø og en stærkere natur, og så glemmer vi lidt, at der holder en dieselbil i indkørslen, og at vinkøleskabet måske ikke var strengt nødvendigt. 

Om programmet:

"Vilde haver - gør det selv", 10 programmer, som kan streames på DRTV. Derudover genudsendes udsendelserne i denne tid på DR i dagtimerne.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce