Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Debat

Klumme: Wild West på parkeringspladsen - Hvem efterlod en lang ridse i min bildør?

For pokker da! Det kan boble med frustrationer og irritation, når bilen får ridser eller buler på en parkeringsplads. Det mærkede journalist Henrik Ask fra Stiften, da han fornylig stod i den kedelige situation. Skadevolderen var pist væk, og sådan er det ofte ved parkeringsskader. God moral og ordentlighed har tilsyneladende svære vilkår på en parkeringsplads. Foto: Henrik Ask 

Af og til bliver man bare pisseirriteret.

Og for nylig skete det for mig.

Dagen begyndte egentlig ret godt. Det var lørdag, og jeg gned søvn ud af øjnene til en skøn morgen med klar sol og fuglesang. Vinden kunne hverken høres eller ses, så lysten til at springe på mountainbiken meldte sig næsten øjeblikkeligt.

Annonce

Hurtigt i cykeltøjet og afsted mod skovstierne. En skøn tur under blå himmel - og en time senere var jeg tilbage i indkørslen med sved på panden og et åndedræt i krydsfeltet mellem heftigt og humpende.

Jeg skulle lige til at rose mig selv for præstationen, da blikket snublede over venstre fordør på min bil. Det tog rundt regnet et sekund at registrere en lang ridse, som jeg ikke havde set før.

Luftcirkulationen i mine pressede lunger gik midlertidigt i stå, og så blev jeg - ja, rent ud sagt pisseirriteret.

Ikke på mig selv. For jeg er 110 procent sikker på, at ridsen og den lille bule på den sorte Citroen C3 med sølle 72 hestekræfter ikke er opstået under egen kørsel.

Nej, skaderne på bilen lugter umiskendeligt af at være lavet af en indkøbsvogn, en barnevogn, en trailer eller et andet køretøj med ridse-højde på knap en meter.

Nej, skaderne på bilen lugter umiskendeligt af at være lavet af en indkøbsvogn, en barnevogn, en trailer eller et andet køretøj med ridse-højde på knap en meter.

Jeg ved godt, at der sker forfærdelige ting mange steder i verden.

Den her parkeringsskade er til at få øje på. Men det betyder langt fra, at skadevolderen nødvendigvis melder sig med eksempelvis en seddel under vinduesviskeren. Det viser en undersøgelse lavet af Autobutler. Genrefoto

Med andre ord er det langt fra en stor eller alvorlig sag, når en eller anden kommer til at ridse og bule min bildør i en parkeringskælder i Aarhus eller på Rema 1000's parkeringsplads.

Men alligevel. Med fare for at blive stemplet som åndelig smålig tillader jeg mig at fortsætte med lige dele hverdags-snæversyn og forbløffelse:

Hvorfor er det, at man ikke tager ansvar og efterlader en seddel under vinduesviskeren?

- Jeg kom til at ridse din bildør. Ring til mig så finder vi ud af det.

Sværere behøver det ikke at være. Basta. 

Og så slipper man endda for at luske afsted med dårlig samvittighed eller en træls fornemmelse af at gøre noget forkert.

Desværre er det ikke sjældent, at uheldige danskere "glemmer" at efterlade besked, når de laver skader på en parkeret bil.

Det kniber med mange bilisters ansvarsfølelse, når de kommer til at skramme bilen i parkeringsbåsen ved siden af. Det konstaterer journalist Henrik Ask fra Århus Stiftstidende. Foto: Jens Thaysen

I 2019 lavede Autobutler en undersøgelse. Den viste, at skadevolderen ikke giver sig til kende ved ni ud af 10 Bilka-buler. Det på trods af, at en parkeringsskade på andres biler i henhold til loven betragtes som hærværk. Og det ønsker ingen vel at blive dømt for?

Der er to oplagte forklaringer på de herreløse ridser og buler.

Den ene er, at man kan komme til at lave en ridse eller bule uden at opdage det. Det sker af og til. Fair nok.

Forklaring nummer to er i den mere dystre boldgade. I langt de fleste tilfælde er det nemlig ussel mammon - altså penge - der får bilister til at stikke halen mellem benene og lade ridser være ridser eller buler være buler. Det er jeg slet ikke i tvivl om.

Ganske vist er alle danske bilister dækket af en lovpligtig ansvarsforsikring, der betaler for skader på eksempelvis andre køretøjer. 

Men forsikringen har som regel en selvrisiko på nogle tusinde kroner.

Facit er, at der på danske parkeringspladser hersker en Wild West-virkelighed, hvor enhver står sig selv nærmest, når det kommer til skader på andre biler.

For mange danskere er udsigten til at miste de penge nok til, at pligten til at tage ansvar for egne handlinger går op i røg. Facit er, at der på danske parkeringspladser hersker en Wild West-virkelighed, hvor enhver står sig selv nærmest, når det kommer til skader på biler.

Som regel betyder det, at den uheldige ejer af den bulede eller ridsede bil selv kommer til at stå med regningen. Det gælder også i mit tilfælde.

Jeg er forsikret mod skader på min bil. Men aftalen med Tryg har en selvrisiko på knap 3.000 kroner, som nu skal betales ved Kasse 1 i forbindelse med en reparation.

Selvrisikoen vælter ikke min økonomi.

Og irritationen over ridsen i fordøren på C3'eren kommer heller ikke til at spolere mit forår. Ja, faktisk er ridsen allerede ved at blive så meget hverdag, at jeg overvejer bare at polere den bedst muligt op.

Det må være meget værre for den stakkel, som render rundt med flosset samvittighed efter at have ridset lakken på min venstre bildør.

Eller er det?

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for udlændinge at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Debat

Er der en voksen til stede i Nordea: Eller skal vi røve banken?

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce