Annonce
Østjylland

Politiet har ekstra fokus på svage trafikanter: Knallertrazzia afslørede bunke af ulovligheder

Politiet har ekstra fokus på trafikanter på knallert i denne uge. Foto: Rigspolitiet
Færdselskontrol mod knallertkørere afslørede 12 tunede knallerter. Derudover blev en række bilister taget for en bred vifte af ulovligheder.

DJURSLAND: Politiet over hele landet holder i denne uge et ekstra øje med cyklister og knallertførere. Østjyllands Politi holdt derfor en færdselsindsats på Djursland tirsdag, og den afslørede, at mange af områdets knallerter kører langt hurtigere end loven tillader.

12 gange måtte betjentene have bødeblokken frem, da de fik fat i unge mænd, som kørte rundt på tunede knallerter. I 11 tilfælde kostede det en betinget frakendelse af førerretten til knallert, mens det i et enkelt tilfælde kostede en ubetinget frakendelse og en beslaglæggelse af knallerten.

I alt noterede politiet følgende sager mod knallertførere under indsatsen på Djursland:

 • Konstruktivt ændret knallert (tunet) 12 sager.
 • Manglende forsikring: 3 sager.
 • Manglende anvendelse af styrthjelm: 1 sag.
 • Fejl og mangler ved knallerten: 4 sager.
 • Manglende registrering: 2 sager.
Annonce

Bilisterne slap heller ikke

Da betjentene alligevel var på vejene, skrev de også de forseelser begået af bilister i området. Blandt andet fik betjentene standset to formodede spritbilister, og fem fik klip for at køre bil med mobilen i hånden.

I alt noterede politiet følgende sager mod biler og varebiler under indsatsen på Djursland:

 • Spirituskørsel: 2 sager.
 • Narko- eller medicinkørsel: 1 sag.
 • Kørsel uden førerret: 6 sager.
 • Overladelse af føringen til en, der ikke lovligt kunne føre køretøjet: 1 sag.
 • Fejl og mangler ved køretøj: 1 sag.
 • Manglende anvendelse af sikkerhedssele: 4 sager.
 • Anvendelse af håndholdt mobiltelefon: 5 sager.
 • Manglende tegngivning: 2 sager.
 • Kørsel venstre om helleanlæg: 1 sag.
 • Hastighedsovertrædelse: 2 sager – 1 sag til klip og 1 sag til betinget frakendelse af kørekortet.
 • Manglende agtpågivenhed, jf. færdselslovens § 3: 1 sag.
 • For tæt kørsel til forankørende: 1 sag.
 • Overtrædelse af godsloven: 1 sag

Derudover blev en enkelt motorcyklist taget for at køre uden uden førerret.

Risikobetonet adfærd hos cyklister og knallertkørere

Som skrevet ovenover har politiet ekstra fokus på cykler og knallerter i denne uge. Bløde trafikanter udgør en betydelig del af de dræbte og tilskadekomne i trafikken, og de er mere udsat for alvorlige skader, når de er involveret i trafikulykker.

I 2018 blev 28 cyklister og 10 knallertførere dræbt i trafikken, hvor yderligere 921 cyklister og 269 knallertførere kom til skade. I en del af ulykkerne var risikobetonet adfærd hos cyklister og knallertkørere en medvirkende årsag, forklarer Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Hvis knallerter kører for stærkt, udgør det en væsentlig risiko for føreren selv og for medtrafikanterne. Samtidig skaber høj hastighed ofte utryghed for cyklister og gående på cykelstier og gangstier, hvor støjgener også er en faktor, som er til irritation for omkringboende, forklarer Rigspolitiet.

Derfor laver politiet indsats mod cyklister og knallerter:

 • Bløde trafikanter er mere udsat for alvorlige skader eller død i ulykker.
 • Nogle cyklister og knallertkørere kører over for rødt lys, kører på fortove i fodgængerfelter og tager ikke hensyn til andre trafikanter.
 • Ulovlige knallerter udgør en væsentlig risiko for føreren selv og andre.
 • Ulovlige knallerter skaber utryghed på gangstier i boligområder, hvor beboerne også generes af støj.

Den målrettede indsats mod cyklister og knallertkørere forgår i perioden 20. januar til 26. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Påbud til kommunens sygepleje-indsats i en del af Aarhus: - Kritikken hører til noget af det værste, jeg har set

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce