x
Annonce
Udland

Knap hvert tiende næsehorn i Botswana er dræbt siden april

Siphiwe Sibeko/Reuters
Krybskytter har siden april slået en stor del af Botswanas næsehorn ihjel. Bekymrende, mener landets regering.

En stor andel af Botswanas næsehorn er blevet slået ihjel de seneste ti måneder. Det oplyser en talsperson for regeringen mandag.

Annonce

- Jeg kan bekræfte, at 46 næsehorn er blevet dræbt af velorganiserede krybskytter mellem april sidste år og til i dag, siger Moemi Batshabang, vicedirektør i departementet for vilde dyr.

Den internationale organisation Save The Rhino har tidligere estimeret, at der lever 500 næsehorn i det afrikanske land, og de dræbte dyr svarer derfor til næsten ti procent af landets samlede bestand af næsehorn.

Dyrene er blevet slået ihjel i Moremi Vildtreservat, der ligger i den nordlige del af landet.

- Krybskytteri er steget med en alarmerende hastighed i dette område. Stigningen i krybskytteri af både sorte og hvide næsehorn er bekymrende og usædvanligt, siger Moemi Batshabang.

Næsehorn er fredede i Botswana.

Dyrene slås typisk ihjel for deres horn, der især er en efterspurgt vare i Asien, hvor hornene kan sælges for op mod 60.000 dollar per kilo. Det svarer til omkring 413.000 danske kroner.

Hornene bruges blandt andet i medicin og som afrodisiakum til at øge sexlyst og -evner.

Botswana grænser op til Sydafrika, der er hjemstavn for 80 procent af verdens næsehorn og samtidig et yndet sted for krybskytter.

Alene sidste år blev 594 næsehorn slået ihjel der, hvilket dog er et fald på 23 procent i forhold til året forinden.

Der er mindre end 25.000 næsehorn tilbage i den afrikanske natur på grund af krybskytteri. 5000 af dem er sorte næsehorn.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Annonce