Annonce
Aarhus

Knastørt efter længere tids varme: Glem alt om at tænde op for grillen - det kan være livsfarligt

Det kan nemt ende med, at du skal have hjælp fra Østjyllands Brandvæsen, hvis du ikke passer på. Adskillige dage uden regn betyder, at der er meget tørt nu - og der er tidligst udsigt til regn en gang i løbet af søndagen. Akrivfoto: Martin Ravn
Efter 10-12 varme dage uden regn er naturen tør og der kommer tidligst regn i løbet af søndagen. Så pas lige på med grillen.

AARHUS/ØSTJYLLAND: Der er lige nu udsigt til flere tørre og til dels solrige dage i Aarhus og resten af Østjylland. Men selvom det helt sikkert giver mange lyst til at tilberede bøffen på grillen i haven eller i parker og ved stranden, så er det måske ikke den bedste idé.

For efter 10-12 dage med masser af sol og varme er det meste af Aarhus og Østjylland nu så tørt, at det er forbundet med direkte livsfare at tænde op for grillen.

- Vi har haft en lang periode med både tørt og varmt vejr, hvor solen har braget ned. Selvom det måske har taget lidt af, så har vi fået vind i stedet for og stadig ikke noget regn som for alvor batter - så knastørt er det stadigvæk, forklarer Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber, der minder om, at vind tørrer lige så godt som solen gør.

Annonce

Lige nu er brandfaren i det århusianske og østjyske i den grad til stede. På brandfare.dk lyder vurderingen onsdag eftermiddag, at brandfaren lige nu er moderat, men går i løbet af en dag eller to i høj.

- Brandfaren er stigende i forhold til, at der stadig ikke kommer vand. Så vegetationen er tør, siger Bjarne Nigaard.

Steg bøfferne på panden

Han påpeger derfor på, at det er en rigtig god idé at stege bøffer og pølser på panden over komfuret i stedet for på kulgrillen ude i haven.

- Og hvis ukrudtet skal fjernes fra indkørslen er det klogest at gøre det på den gammeldags facon - ned på knæ fremfor at bruge en ukrudtsbrænder, siger Bjarne Nigaard.


Inden du overvejer, om du skal tænde grillen, så kigger du dig lige omkring og ser på, om det er meget tørt, og tager bestik af om det blæser. Hvis de to ting er tilfældet, så drop det.

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber


Hvis først ilden har fået fat, er det oftest for sent at reagere, når der er så tørt, som der er lige nu.

- Inden du overvejer, om du skal tænde grillen, så kigger du dig lige omkring og ser på, om det er meget tørt, og tager bestik af om det blæser. Hvis de to ting er tilfældet, så drop det. De to er nemlig de værste katalysatorer for, om vi kan få et rigtig stort uheld som følge af en enkelt gnist, forklarer sekretariatschefen.

Fredag ventes billedet at se sådan her ud i Østjylland, og der kommer tidligst regn en gang i løbet af søndagen. Illustration: Brandfare.dk

Det er ikke kun græsplænen, det risikerer at gå ud over. I værste fald kan det ende i, at der går ild i din carport eller naboens tag.

- Man kan altså komme til at sende en gnist ganske betragtelig lang på rejse, når det blæser kraftigt, siger Bjarne Nigaard.

Vurderer man, at det ikke er for tørt eller blæsende til, at man kan grille, så tager man vandslangen eller en spand vand frem og stiller ved siden af grillen.

- For hvis det går galt, nytter det ikke noget, at man først skal bruge halve eller hele minutter på at finde en spand og fylde den med vand. For så er græsplænen væk. Det går morderlig stærkt og man skal ikke undervurdere det. Når det er så tørt, så breder ilden sig med adskillige kvadratmeter inden for få sekunder, advarer han.

Annonce

Tidligst regn søndag

Ifølge DMI er der ikke udsigt til regn i Aarhus og resten af Østjylland de næste dage.

- I weekenden får vi lidt varmere luft skubbet op over Østjylland, men der kommer i samme forbindelse også enkelte byger i løbet af søndagen, siger vagtchef hos DMI Erik Hansen, der understreger, at prognoserne for søndag og fremefter stadig er meget usikre.

Det ser dog ud til, at der også kommer byger flere dage i næste uge.

- Brandfaren vil være moderat til høj, og det gør at man selvfølgelig skal tænke sig lidt om, men det er ikke noget, vi varsler på, siger DMI-vagchefen.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter tredje sejr i træk: - Det var absolut sidste udkald for os at vi kom i gang

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat

Vi skal ikke presse familierne ind i et planøkonomisk regneark: Lad os give børn og forældre det frie valg mellem privatskole og folkeskole

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

AGF

Tre på stribe: AGF nærmer sig top seks efter sejr over Sønderjyske

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Annonce