Annonce
Aarhus

Knastørt efter længere tids varme: Glem alt om at tænde op for grillen - det kan være livsfarligt

Det kan nemt ende med, at du skal have hjælp fra Østjyllands Brandvæsen, hvis du ikke passer på. Adskillige dage uden regn betyder, at der er meget tørt nu - og der er tidligst udsigt til regn en gang i løbet af søndagen. Akrivfoto: Martin Ravn
Efter 10-12 varme dage uden regn er naturen tør og der kommer tidligst regn i løbet af søndagen. Så pas lige på med grillen.

AARHUS/ØSTJYLLAND: Der er lige nu udsigt til flere tørre og til dels solrige dage i Aarhus og resten af Østjylland. Men selvom det helt sikkert giver mange lyst til at tilberede bøffen på grillen i haven eller i parker og ved stranden, så er det måske ikke den bedste idé.

For efter 10-12 dage med masser af sol og varme er det meste af Aarhus og Østjylland nu så tørt, at det er forbundet med direkte livsfare at tænde op for grillen.

- Vi har haft en lang periode med både tørt og varmt vejr, hvor solen har braget ned. Selvom det måske har taget lidt af, så har vi fået vind i stedet for og stadig ikke noget regn som for alvor batter - så knastørt er det stadigvæk, forklarer Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber, der minder om, at vind tørrer lige så godt som solen gør.

Annonce

Lige nu er brandfaren i det århusianske og østjyske i den grad til stede. På brandfare.dk lyder vurderingen onsdag eftermiddag, at brandfaren lige nu er moderat, men går i løbet af en dag eller to i høj.

- Brandfaren er stigende i forhold til, at der stadig ikke kommer vand. Så vegetationen er tør, siger Bjarne Nigaard.

Steg bøfferne på panden

Han påpeger derfor på, at det er en rigtig god idé at stege bøffer og pølser på panden over komfuret i stedet for på kulgrillen ude i haven.

- Og hvis ukrudtet skal fjernes fra indkørslen er det klogest at gøre det på den gammeldags facon - ned på knæ fremfor at bruge en ukrudtsbrænder, siger Bjarne Nigaard.


Inden du overvejer, om du skal tænde grillen, så kigger du dig lige omkring og ser på, om det er meget tørt, og tager bestik af om det blæser. Hvis de to ting er tilfældet, så drop det.

Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber


Hvis først ilden har fået fat, er det oftest for sent at reagere, når der er så tørt, som der er lige nu.

- Inden du overvejer, om du skal tænde grillen, så kigger du dig lige omkring og ser på, om det er meget tørt, og tager bestik af om det blæser. Hvis de to ting er tilfældet, så drop det. De to er nemlig de værste katalysatorer for, om vi kan få et rigtig stort uheld som følge af en enkelt gnist, forklarer sekretariatschefen.

Fredag ventes billedet at se sådan her ud i Østjylland, og der kommer tidligst regn en gang i løbet af søndagen. Illustration: Brandfare.dk

Det er ikke kun græsplænen, det risikerer at gå ud over. I værste fald kan det ende i, at der går ild i din carport eller naboens tag.

- Man kan altså komme til at sende en gnist ganske betragtelig lang på rejse, når det blæser kraftigt, siger Bjarne Nigaard.

Vurderer man, at det ikke er for tørt eller blæsende til, at man kan grille, så tager man vandslangen eller en spand vand frem og stiller ved siden af grillen.

- For hvis det går galt, nytter det ikke noget, at man først skal bruge halve eller hele minutter på at finde en spand og fylde den med vand. For så er græsplænen væk. Det går morderlig stærkt og man skal ikke undervurdere det. Når det er så tørt, så breder ilden sig med adskillige kvadratmeter inden for få sekunder, advarer han.

Annonce

Tidligst regn søndag

Ifølge DMI er der ikke udsigt til regn i Aarhus og resten af Østjylland de næste dage.

- I weekenden får vi lidt varmere luft skubbet op over Østjylland, men der kommer i samme forbindelse også enkelte byger i løbet af søndagen, siger vagtchef hos DMI Erik Hansen, der understreger, at prognoserne for søndag og fremefter stadig er meget usikre.

Det ser dog ud til, at der også kommer byger flere dage i næste uge.

- Brandfaren vil være moderat til høj, og det gør at man selvfølgelig skal tænke sig lidt om, men det er ikke noget, vi varsler på, siger DMI-vagchefen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce