x
Annonce
Udland

Kofod vil spille med EU-musklerne for at få strandede hjem

En taskforce skal koordinere, så man samler EU-borgere i tredjelande og organiserer flyrejser til EU-lande.

Lufthavne er lukket og forbud indført mod at bevæge sig rundt som følge af coronavirus i lande verden over, og EU skal lægge pres på disse lande, så danskere og andre EU-borgere kan komme hjem.

På et videomøde mandag er EU's udenrigsministre enige om, at en taskforce skal hjælpe med at koordinere. Den skal hjælpe rejsende EU-borgere - turister og forretningsrejsende - hurtigt hjem.

- Vi står i en helt ekstraordinær situation, der aldrig er set før i verden, og vi skal arbejde sammen og sikre, at vores borgere kan komme trygt og sikkert hjem, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Ministeren mener, at EU skal spille med musklerne, når man kræver hjælp til at få borgere ud af tredjelande, som er lukket ned for at undgå spredning af virus.

- EU skal bruge sine muskler. I mange af de lande, som vi taler om, er EU en vigtig spiller og en af de største handelspartnere.

- Derfor er det vigtigt for dem med en god relation, og det er vigtigt for os at sige, at de skal hjælpe os med at få borgere hjem, siger Kofod.

EU-landene har allerede hjulpet hinanden på kryds og tværs for at få borgere hjem. Danmark har været involveret i at arrangere flere af disse flyture.

Udfordringen er nogle steder, at der ikke findes rutefly eller anden kommerciel transport.

- Derfor bliver det en helt anden logistisk og diplomatisk opgave at samarbejde med lande, der har lukket luftrum og lufthavne, siger Kofod.

EU skal forsøge at koordinere, hvor EU-borgere befinder sig, og hvordan man via myndigheder i disse lande kan få hjulpet dem videre til en lufthavn, hvorfra man kan organisere fly til hjemrejsen.

Man skønner, at omkring 250.000 EU-borgere befinder sig i udlandet som rejsende.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Aarhus

Få overblikket: Genbrugspladser åbner igen efter coronalukning - men med adgangsbegrænsning og en løftet pegefinger

Annonce