Annonce
Østjylland

Koldt skovarbejde, lune træsysler og varm kakao

Museumsformidler Rasmus Amtkjær står i Historisk Værksted og eksperimenter med de genbrugsmaterialer, man kan lave papir med i vinterferien. Pressebillede

Det Grønne Museum ved Gl. Estrup rykker skoven helt tæt på museet og indbyder i vinterferien til flere forskellige aktiviteter med træ både ude og inde.

Auning: Det er vinter, og i skovene står træerne uden blade, og skovbunden er dækket af frost og sne. Men skovbruget står aldrig stille - opgaverne veksler blot med årstiden.

Det er nu, der fældes og saves i skovene, og indendørs i varmen er der tid til at forarbejde træet til en lang række forskellige produkter. Derfor inviterer Det Grønne Museum ved Gl. Estrup og museets frivillige i vinterferien til oplevelser med udgangspunkt i træ både ude og inde.

Ved indgangen til museet arbejdes med langsave, barkhøvle og snittebænke. Det gamle skovkomfur er tændt op, så man kan varme sig på en kop varm kakao i skovarbejdernes skurvogn, der er indrettet med skovarbejdernes værktøj.

Man kan opleve glæden ved at arbejde med træ og papir i Historisk Værksted, hvor der er gjort parat til produktion af hjemmelavet papir og fremstilling af lokkeænder i træ.

Museet har eksperimenteret med fremstilling af papir lavet af genbrugsmaterialer såsom savsmuld, aviser, bøger og makuleret papir fra museets kontorer, og der er gjort klar til eksperimenter, så det hjemmelavede papir både får nyt liv og sit helt eget udtryk.

Museumsformidler, Rasmus Amtkjær, har udvalgt en krikand i museets samling, og på museets tømrerværksted har man kopieret modellen og savet krop og vinger ud, så man kan gå lige til arbejdet med at samle, slibe og male fuglen. Museets udstillinger er åbne, og i særudstillingen "Flytningen" er samlet det bedste fra jagt- og skovsamlingerne.

/EXP

Annonce
Museumsformidlerne Karen Schacht og Rasmus Amtkjær afprøver langsaven, som er et af de værktøjer man kan arbejde med i vinterferien. ?Hårdt og sjovt? var vurderingen. Pressebillede
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce