Annonce
Aarhus

Kolossalt corona-efterslæb på hospital i Skejby: Arbejdet for at fjerne puklen kan blive ødelagt af en strejke

I over et år har Aarhus Universitetshospital brugt mange kræfter på corona-beredskabet. I den forbindelse er der skruet ned for dele af de normale aktiviteter, og det har skabt en stor pukkel af patienter. Ifølge den nyeste opgørelse fra slutningen af april var der eksempelvis over 12.000 udsatte ambulante besøg. Fotos: Axel Schütt, Jens Thaysen, Regis Duvignau
Aarhus Universitetshospital har i flere omgange skruet ned for de normale aktiviteter for at tage sig af corona-patienter. Facit er et stort efterslæb, som hospitalet nu kæmper for at eliminere. Men en faglig konflikt truer.

AARHUS: Læger og sygeplejersker på hospitalet i Skejby har i den grad nok at tage fat på.

Godt nok er antallet af corona-patienter faldet, men epidemien har skabt et kolossalt efterslæb af især operationer og ambulante besøg.

Den seneste opgørelse er lavet ved udgangen af april.

Annonce

Den viser, at Aarhus Universitetshospital på det tidspunkt var bagud med 12.271 ambulante besøg, 1.343 operationer, 1.152 dagkirurgiske operationer og 510 kikkertundersøgelser - de såkaldte endoskopier.

- Det er et stort antal, vi stræber efter af afvikle, men som vi desværre ikke kan komme i bund med i år. For de berørte patienter vil ventetiden ofte være forbundet med smerter  og tab af livskvalitet. Alligevel oplever vi, at langt de fleste har forståelse for ventetiden på grund af de særlige forhold udløst af corona-epidemien, siger direktør Poul Blaabjerg fra Aarhus Universitetshospital.

Tilbage til start

Corona-pandemien kom til Danmark i februar 2020.

Siden er situationen i flere omgange spidset til, så hospitalerne i Danmark har fået besked på at skrue ned for de normale aktiviteter til fordel for corona-beredskabet. Derfor er en voksende gruppe patienter med ikke-livstruende sygdomme blevet sat i venteposition.

Undervejs har der været perioder med fald i antallet af corona-patienter. I de tidsrum er Aarhus Universitetshospital gået i gang med at høvle af puklen af almindelige patienter.

Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg kæmper for at indhente en pukkel af corona-udsatte behandlinger og operationer. Det er en opgave, som Aarhus Universitetshospital ikke kan nå i mål med i indeværende år. Foto: Flemming Krogh

Men det er aldrig lykkedes at komme helt af med efterslæbet. Der var markante forbedringer sidste sommer, men hen over efteråret og vintermåneder tog epidemien og dermed hospitalets brug af mandskab og ressourcer i corona-beredskabet igen til i styrke.

Derfor er hospitalet i Skejby nu slået tilbage til start med eksempelvis ca. 2.500 patienter på ventelister til operationer og dagkirurgiske indgreb.

Annonce

En strejke truer

Aarhus Universitetshospital beskriver status i et notat til Region Midtjyllands hospitalsudvalg,

Notatet fortæller, at hospitalet ved udgangen af i år forudser et fortsat og markant efterslæb.

Det står til at lande på ca. 7.200 ambulante besøg, 1.050 operationer, 900 dagkirurgiske operationer og 500 endoskopier per 31. december 2021.

Hospitalerne og de store efterslæb

Under corona-epidemien har Aarhus Universitetshospital og de øvrige hospitaler i Region Midtjylland i flere omgange skruet ned for de almindelige aktiviteter for at samle kræfterne om corona-indsatsen.

Hospitalerne i Region Midtjylland vurderer, at ca. 24.000 aftaler om udredning og behandling ved udgangen af april 2021 er blevet udsat til senere.

De udsatte aktiviteter på regionens hospitaler er: Ambulante besøg: 17.684. Operationer: 1.723. Dagkirurgi: 1.212. Endoskopier: 2.065. Diagnostik radiologi: 1.164. Til de udsatte aktiviteter knytter der sig en del afledte aktiviteter på andre hospitalsområder som klinisk biokemi og diagnostisk radiologi.

Aarhus Universitetshospital er den største hospital i Region Midtjylland. Derfor er en stor del af de udsatte aktiviteter knyttet til hospitalet i Skejby.

En opgørelse fra ultimo april viser, at Aarhus Universitetshospital på det tidspunkt var bagud med 12.271 ambulante besøg, 1.343 operationer, 1.152 dagkirurgiske operationer og 510 kikkertundersøgelser - de såkaldte endoskopier.

Men situationen ved udgangen af året kan blive endnu værre.

Det skyldes den aktuelle kamp om en ny overenskomst for sygeplejersker. Forhandlingerne er tilspidsede, og der er risiko for en strejke.

På hospitalet i Skejby er 350 sygeplejersker udtaget til at strejke.

- En strejke vil desværre betyde, at vi kommer til at bygge på puklen i stedet for at afvikle den, understreger Poul Blaabjerg.

Annonce

Problematisk flaskehals

I bestræbelserne på at komme af med efterslæbet arbejder hospitalsledelsen på at øge antallet af operationer.

Eksempelvis er der de seneste uger gennemført operationer på lørdage, og den ordning vil ledelsen gerne fastholde efter sommerferien.

Men der er flere udfordringer i at nå målsætningen.

- Vi har i lang tid haft problemer med at rekruttere nok anæstesisygeplejersker. Det betyder, at den faggruppe allerede arbejder hårdt og meget ved almindelig drift på 100 procent. Derfor kræver de ekstra operationer endnu mere af en gruppe ansatte, som allerede yder meget, forklarer Poul Blaabjerg.

Patienterne i corona-efterslæbet på Aarhus Universitetshospital skal typisk opereres på det ortopædkirurgiske område for problemer med hofter, knæ, skuldre eller andre led.

En anden stor gruppe patienter i venteposition skal behandles med urinvejskirurgi.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Stiften mener: Bliv ved med at drømme om forandring og fornyelse i Aarhus

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Annonce