Annonce
Livsstil

Kom i balance med ayurveda

Yoga var Maria Juhls vej ind til ayurvedaens verden. Hun underviser også i yoga og bruger det i sit arbejde som holistisk sundhedscoach. Foto: Privat
Ifølge den ældgamle indiske livsfilosofi ayurveda er et liv i balance en forudsætning for sundhed. Forfatter og ayurvedisk sundhedscoach Maria Juhl har gjort det til sin livsvej at lære danskerne om at leve i forbindelse med naturen og os selv.
Annonce

Vi har hver især en livsvej. Nogle har afstikkere som små snørklede stier eller store hurtige motorveje, men når man finder den vej, man skal i livet - det, der harmonerer med en selv - får man livsglæde og energi.

Sådan tænker Maria Juhl, der er holistisk sundhedscoach og forfatter til flere danske bøger om det indiske sundhedssystem ayurveda.

Hun var langt fra sin livsvej, da hun i begyndelsen af 20’erne var en klassisk 12-tals-pige på universitetet. Hun havde travlt, klarede sig godt og var slet ikke glad. Hun sov ikke om natten, og hendes fordøjelse var gået i baglås.

- Jeg stødte på et yogahold på universitetet, hvor jeg gik. Jeg havde en svag idé om, at det ville være godt, når man ikke kunne sove. Og det hjalp. Jeg kom ud af hovedet og ned i kroppen og kunne mærke, hvor slemt det stod til dernede. Hvor meget jeg havde negligeret mig selv. Jeg fik det faktisk helt dårligt i begyndelsen. Det er normalt, hvis ikke man har prøvet yoga før. Men jeg kunne mærke, at det var rigtigt for mig. Det var noget, der var godt for mig at gå igennem, siger hun.

Hos sin yogalærer mødte hun ayurvedaen - en indisk livsvidenskab, der har eksisteret i tusindvis af år, og som er tæt beslægtet med yoga.

- Ayurveda er en holistisk filosofi, som ikke kun bruges på yogamåtten, men som gennemsyrer hele livet og alt, hvad man foretager sig. Og det passede godt til mig, for jeg ville gerne leve et liv med karriere, med socialt liv og alt det andet, vores liv er, siger hun.

Så Maria Juhl droppede alt det, hun var i gang med, og gik en hel anden vej.

Start året med ayurveda

Det første, man skal gøre, er, at finde ud af sin dosha-type - altså hvilke livsenergier man består af. Det gør man ved at tage en dosha-test. De findes flere steder på nettet. Blandt andet på Maria Juhls hjemmeside, mariajuhl.com/ayurveda, eller i hendes bøger “Ayurveda - Følg naturens rytme” og “Lev mere - kæmp mindre”.

Når du har bestemt, hvilke eller hvilken dosha der er din dominerende, kan du gå videre.

1. På det fysiske plan:
Du kan spise efter din doshatype. Spis mad, der balancerer din type. Her på siderne er der en opskrift til hver ayurvedisk type og gode råd til madvarer, der passer til den type.

2. På det subtile plan:
Dyrk yoga og meditation. Som en særlig gave til Livsstils læsere tilbyder Maria Juhl sin bogklubkode, der giver adgang til tre gratis yogaprogrammer, der balancerer henholdsvis vata-, pitta- og kapha-dosha. Koden findes normalt kun i Maria Juhls bog "Ayurveda - Følg naturens rytme". Gå ind på hjemmesiden mariajuhl.com/ritualer og brug koden: ritualer.

3. På det sjælelige plan:
Start året med at skrive dagbog. Maria Juhl anbefaler, at du køber en ny dagbog, sætter dig med den, tager et par dybe åndedrag og brainstormer over spørgsmålene:
Hvem er jeg?
Hvad ønsker jeg virkelig?
Hvor er jeg på vej hen?
Hvad drømmer jeg om skal ske i 2020?
Vend tilbage til spørgsmålene en gang om måneden eller ugen. Og husk, der er ingen rigtige eller forkerte svar.

Annonce

Ayurvedas formål

Man siger, at ayurveda - som direkte oversat betyder livsviden - er tusindvis af år gammel. Den er opstået i en tid, hvor der var så stille, at man kunne være i kontakt med universet og naturens rytme. Og på et tidspunkt for cirka 3000 år siden blev den skrevet ned i vedaerne, der er hellige indiske tekster.

I den sidste halvdel af 1900-tallet begyndte Yogi Maharishi Mahesh, der blev verdensberømt som de fire beatlers meditationslærer, at udbrede ayurveda til Vesten. Blandt andet oplærte han den indisk-amerikanske læge Deepak Chopra, der siden har skrevet over 80 bøger om ayurveda, dækkende alle emner lige fra vægttab til Alzheimers. Og Chopra uddanner behandlere og livsstilscoaches på sit center i USA. Det er her, Maria Juhl færdiggjorde sin uddannelse i 2014.

- Min mission er at tilpasse ayurvedaens teknikker og principper en moderne og nordisk livsstil. Grundlæggende er målet at genskabe din organismes naturlige balance. At leve efter naturens rytme. Vi bliver påvirket af døgnets og årets rytme, og det er vi ikke så gode til at tage hensyn til i vores del af verden. Vores livsstil og kultur handler meget om at kæmpe. Vi skal overvinde tingene. Vi skal bekæmpe kræften. Det at sejre og vinde er en stor del af vores kultur, hvor mennesker lever helt anderledes i for eksempel Indien eller Afrika. Men det gør også, at vi har en helt særlig type ubalancer, som er typiske for danskere eller skandinaver. For eksempel er mængden af kræftsygdomme meget stor herhjemme, siger Maria Juhl.

Ifølge den ayurvediske teori er der seks stadier til sygdom, der bevæger sig fra rask og vital til kronisk sygdom. De første par trin i ubalance kan man selv rette op på ved at ændre sin kost, dyrke yoga eller meditere. Men kommer man længere ud i ubalance - i sygdom - kan man få brug for læger og behandlinger for at blive helbredt.

- Ayurveda tror ikke på, at sygdomme kommer udefra. Tager man imod en virus, er det et resultat af, at ens egen organisme er ude af balance. Så lever vi i stress, spiser forkert, opfører os modstridende og i det hele taget ikke lever i harmoni med os selv, tager vi imod alt muligt, forklarer hun.

Annonce

I balance med sig selv

De første skridt til at skabe balance i ens liv er at lære sig selv at kende. For Maria Juhl betød det, at hun rensede ud i sit liv. Hun fjernede alt det, der ikke gav mening. Gik ture på stranden og kom i kontakt med sig selv.

- Jeg lærte også om min egen konstitution. Fundamentalt er vi alle sammen forbundet til naturen, men vi har individuelle karaktertræk. Vi er alle skabt af tre livsenergier, ligesom alt levende i naturen er, men vi består af dem i varierende grad. Man skal lære sin egen naturlige sammensætning at kende. Det handler ikke om at opnå en fuld balance mellem de tre energier. Det er ikke meningen, at vi skal kunne det hele, men at vi skal kende vore tilbøjeligheder og natur, hvad vi er gode til, og hvad vi trives med. Det er der noget meget smukt og healende over. Vi skal ikke være anderledes, end vi er, forklarer Maria Juhl.

De tre livsenergier hedder vata, pitta og kapha. Og ens unikke sammensætning eller dosha-type bestemmes via en test. Og når man kender sin type, kender man også sine ubalancer og kan få gode råd til at balancere dem. Det gør man med modsætninger. Har man en tendens til kulde, skal man spise varmt. Har man tendens til at være flyvsk, kan man lave jordnære yogaøvelser. Har man tendens til at være tung og doven, skal man have pulsen op.

Men det er ikke kun på det fysiske plan, at ayurvedaen arbejder. Det er en holistisk sundhedstilgang, hvilket betyder, at man arbejder fysisk (med for eksempel kost), subtilt (med for eksempel meditation) og på et sjæleligt plan (med for eksempel at finde mening eller følge sin livsvej).

- De fleste af os danskere, vil nok starte et fysisk sted med kost, søvnmønster eller yoga. Det er normalt vores indgang til sundhed. Jeg begyndte jo selv med yogaen. Og den gode nyhed er, at de forskellige planer påvirker hinanden. Men med ayurvediske briller er det oplagt at starte med det sjælelige: "Hvad gør mig glad, hvad føles meningsfyldt?" siger hun.

Men ligegyldigt, om man begynder med yoga, kost, meditation eller noget fjerde, så gør en ting ad gangen, foreslår Maria Juhl.

- Lad det blive en vane, og lad lige så langsom forandringerne brede sig til andre dele af dit liv, siger hun.

Skal man finde sin livsvej, skal man give tid og plads til reflektion. Foto: Privat
Maria Juhls nyeste bog "Ayurveda -følg naturens rytme" udkom tidligere i år på Gyldendal.
Yoga var Maria Juhls vej ind til ayurvedaens verden. Hun underviser også i yoga og bruger det i sit arbejde som holistisk sundhedscoach. Foto: Privat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce