Annonce
Debat

Kom ind i klimakampen: Samfundet svigter forældregenerationen

"Allerede i 2018 fortalte forskerne os jo om den afgørende forskel på halvnden eller to graders opvarmning, og at udledningen af drivhusgasser skulle begynde at falde i 2020. Ellers risikerer vi "tipping points", som forstærker hinanden på en måde, der bliver umulig at standse. Men udledningen er ikke faldet. Den var rekordhøj i 2019 og ser ud til at stige endnu mere i 2020. På trods af coronakrisen", skriver Annegrethe Jørgensen. Arkivfoto: Kacper Pempel/Ritzau Scanpix

DEBAT: Jeg er bedstemor – farmor og bonusbedste – og jeg har det mere og mere svært med regeringens klimapolitik. For jeg synes, den betyder, at vores voksne børn kan miste det, de ærligt og redeligt har fortjent som del af den erhvervsaktive generation. Muligheden for et godt liv til børnene.

Forældrene stoler på, at samfundet vil træde til og supplere deres omsorg for børnene med dét, som fællesskabet skal sikre rammerne for. Deres velfærd på længere sigt. Men regeringen fortjener ikke deres tillid, for den er optaget af velfærdspolitik. Og dén inkluderer ikke de næste generationer, ser det ud til.

Der er sat penge af på de kommende års statsbudgetter til daginstitutioner, skoler og uddannelse. Alligevel går børnene en fremtid i møde, der er usikker som aldrig før.

For 30-40 år siden var vi bange for den kolde krig og atomkraft, men vi satte børn i verden alligevel. Det har vores voksne børn også gjort og tak for det. Det giver håb om, at vi klarer skærene!

Forskellen på dengang og nu er, at vi i dag ved, at klimakrisen er over os. Vi ved, at børnene enten vil komme til at stå i en situation, som er svær, men håndterbar, eller i et umuligt kaos på grund af globale havniveaustigninger, store flygtningestrømme og alt, hvad deraf følger.


Fremtiden for børnene bliver mere og mere usikker i øjeblikket. Men når politikerne ikke tænker langsigtet, må VI gøre det. Løfte blikket fra hverdagen og tænke på fremtiden. Hvordan kan vi være med til at vende udviklingen – fra usikkerhed og frygt til tryg forvisning om, at vi er på rette vej?


Svært eller umuligt? Det afhænger af, hvad vi gør i dag, i år og i dette årti, i 20'erne. Og indtil videre ser det ud til, at vi kommer til at gøre alt for lidt.

Forældrene er ikke ligeglade med klimakrisen. De fleste af dem er klima-bekymrede, og de var med til at gøre valget i 2019 til et klimavalg. Det gav os en bedre klimalov og 70 procent-målet for 2030, så hvad er problemet? At politikerne udsætter den nødvendige handling og dermed gør børnenes fremtid mere end usikker!

Allerede i 2018 fortalte forskerne os jo om den afgørende forskel på halvnden eller to graders opvarmning, og at udledningen af drivhusgasser skulle begynde at falde i 2020. Ellers risikerer vi "tipping points", som forstærker hinanden på en måde, der bliver umulig at standse. Men udledningen er ikke faldet. Den var rekordhøj i 2019 og ser ud til at stige endnu mere i 2020. På trods af coronakrisen!

Klimarådet har rådet politikerne til at sætte gang i omstillingen med det samme, ellers kan det blive for dyrt at nå 70 procent-målet. Men regeringen udsætter de store reduktioner til sidst i 2020'erne.

Én fugl i hånden eller ti på taget? Socialdemokraterne siger nej til de vigtigste af de virkemidler, vi allerede har (bl.a. CO2-afgiften) og satser i stedet på de ti fugle på taget, teknologiske nybrud. Som så også skal rense atmosfæren for den CO2, vi udleder i mellemtiden ... Min voksne søn siger: "Jeg har ikke tid til at beskæftige mig med klimaet. Vis mig, hvad jeg skal gøre".

Jeg håber sådan, at han og mange flere forældre vil bakke aktivt op om klimadagsordenen, for den behøver jeres stemme. Meld jer ind i en klima-NGO, så I kan være med i underskriftsindsamlinger og lignende. Nemt og hurtigt!

Mine voksne børn gør allerede flere ting for klimaet og miljøets skyld (f.eks. smarte løsninger med hensyn til el- og varmeforbrug). Det samme gør nok de fleste familier, og det er supervigtigt, for det viser også politikerne, at vi mener det alvorligt. Det er svært at gøre mere, hvis det hele skal fungere, det ved jeg. Men vi er mange bedsteforældre, som står parate til at give en god og solid hånd med.

Tal med andre om dét med klimaet. Måske får I et kig ind til hinandens bekymring, eller det bliver et øjeblik, hvor I deler, hvad I allerede går og gør for klimaet og miljøet. De fleste af os er jo i gang med omstillingen. Nu skal vi "bare" sætte tempoet op!

Fremtiden for børnene bliver mere og mere usikker i øjeblikket. Men når politikerne ikke tænker langsigtet, må VI gøre det. Løfte blikket fra hverdagen og tænke på fremtiden. Hvordan kan vi være med til at vende udviklingen – fra usikkerhed og frygt til tryg forvisning om, at vi er på rette vej?

Store spørgsmål i december! Vi bedsteforældre passer gerne poderne, mens forældrene går i tænkeboks!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Lig fundet i Brabrand Sø

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

AGF For abonnenter

Schouby: Fyringen af Haysen var uundgåelig - sådan skal AGF komme videre

Annonce