Annonce
Kultur

Kom indenfor i Gruppe 38s nye teater: Fra baggården til bugten

Efter nogle års ventetid kan Teatret Gruppe 38 nu tage deres nye teaterhus i brug på Aarhus Ø. Teaterleder Bodil Alling er allerede forelsket i teatrets lille, ekstra sal, som giver huset endnu flere muligheder for at vise forestillinger for århusianerne. Foto: Michael Svenningsen
Teatret Gruppe 38 har i løbet af sommerferien pakket flere års teaterhistorie sammen i Mejlgade for at indtage deres nye teaterhus på Aarhus Ø. Avisen smugkiggede indenfor i de nye rammer.

AARHUS: Kun et par enkelte badende har fundet vej til Havnebadet denne smådisede august-formiddag. Molslinjen har lige lagt til kaj og efterlader skummende fartstriber i det blågrå vand.

For teaterleder Bodil Alling og medarbejderne i Teatret Gruppe 38 er dette sceneri et helt andet, end de er vant til.

I stedet for en lille, smalle baggård og et gamle baghus, har de nu fået højt til himlen og til loftet i et nybygget teaterhus for foden af Bjarke Ingels trappeformede prestigebyggeri, AARhus på Bassin 7.

Det lille prisvindende teater pakkede før sommerferien de sidste flyttekasser ned i Mejlgade 55, hvor de har haft til huse de seneste 15-16 år.

- Men et tungt pengeskab, som lignede noget Egon Olsen kunne have arbejdet med, måtte vi give op på, griner teaterleder Bodil Alling, der tager imod i et lyst kontor med udsigt over bugten.

Det meste af holdet var denne sommer i Tasmanien for at vise forestillingen "All this coming and going", der i 2017 spillede i containere på havnen i Aarhus, lige overfor hvor vi sidder i dag.

Derfor har der ikke været tid til en organiseret flytning, og der bliver lige nu arbejdet på højtryk for at få alt på plads i det nye hus. I hvert fald skal scenerummene og foyeren være klar til publikum 28. august, hvor der er indvielse af teatrets nye omgivelser.

- Det er en omvæltning at flytte fra centrum og 'herud'. Folk siger stadig herud om Aarhus Ø, for der er en stor forskel i den bevidsthed, selv om vi stadig er i byen og ikke langt fra vores gamle adresse. Vi prøver at formidle til vores kernepublikum, at der faktisk ikke er så langt igen, og så er det endda nemmere at finde en parkeringsplads end i Mejlgade, siger Bodil Alling og smiler.

Annonce

Nyt teaterhus

Teatret Gruppe 38 er flyttet fra Mejlgade til Aarhus Ø, hvor teatret er rykket ind i et nyt teaterhus på Bassin 7.

Bygningen er tegnet af Bjarke Ingels og er en del af byggeriet AARhus.

28. august er der reception for inviterede gæster.

I festugen vises gæstespillet "Danner" 3.-4. september.

8. september er der åbningsfestivitas klokken 15, hvor alle er velkomne til at komme ind og se det nye teater.

Samme dag er der repremiere på den Reumert-vindende forestilling "Tænk, hvis man havde en rejsegrammofon". Den vises til og med 11. september, for så at komme igen i januar 2020.

To teatersale

Hun og resten af staben ser frem til at være en del af en bydel, som er under forvandling.

- Det er rigtig spændende. Nu er her noget at komme efter. Langsomt begynder folk at tage herud og gå ture eller bade. Vi har mange nysgerrige, som kommer forbi, men vi tror også, at vi selvfølgelig skal råbe noget højere den første sæson på Aarhus Ø. Vi ved af erfaring, at det minimum tager en sæson at få hul igennem et nyt sted. Da vi for 15 år siden flyttede fra nummer 45 til 55 i Mejlgade, måtte vi også knokle for at fortælle, at vi stadig var her, fortæller Bodil Alling.

Teaterhuset deler en to etagers bygning med en kommende restaurant. Her er foruden foyer, kontorer, skuespiller-garderobe og værksted blevet plads til hele to teatersale. Og der bliver brug for pladsen. Hele bevæggrunden for at flytte fra Mejlgade var, at teatret manglede plads. Der var ofte udsolgt eller venteliste til forestillingerne. Det voksende publikumsbehov kan man nu efterkomme.

- Hvor vi før havde plads til 80 publikummer, kan vi nu huse 140 i vores store sal. Og jeg er allerede forelsket i vores lille prøvesal, hvor der også er plads til 50 publikummer. Vi er, som vi hele tiden har været, men vores program vil blive større, og vi har mulighed for at gøre det hele i lidt bredere format. Det bliver også spændende i forhold til de gæstespil, vi kan byde ind, siger Bodil Alling.

Godt naboskab

Teatret Gruppe 38 laver teater for en bred målgruppe. Der kommer alle generationer i huset - og så dem, der ikke er i selskab med børn, understreger Bodil Alling.

Derfor håber hun også, at folk i teatrets nye nærområde vil vove pelsen og kigge inden for.

Gruppe 38 har allerede skabt kontakt med den nærmeste nabo, Aarhus Domkirke, der har en satellit i to af de små bådhuse ved kajkanten, for at lave fælles aktiviteter.

- Allerede i år laver vi nogle arrangementer før eller efter en forestilling sammen med Aarhus Domkirke. Det kan for eksempel kan være fællessang eller perspektivering med en filosof. Lige nu klør vi bare på og ser, hvor vi kan mødes, forklarer Bodil Alling.

Teatret modtog i juni en Reumert for forestillingen "Tænk, hvis man havde en rejsegrammofon", som genopsættes fra 8. september. Det bliver den første egenproducerede forestilling i det nye hus.

Inden da venter gæstespillet "Danner" af Det flydende teater i festugen. En forestilling som allerede nu er udsolgt, så mon ikke århusianerne fremover nok skal finde helt herud på Aarhus Ø.

Teatrets største sal har plads til 140 publikummer, mod 80 i deres tidligere sal i Mejlgade. Og så er der ovenikøbet højere til loftet og plads til større armbevægelser på scenen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Se de vilde billeder: AGF-triumf i Herning

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Annonce