Annonce
Kultur

Kom indenfor i Gruppe 38s nye teater: Fra baggården til bugten

Efter nogle års ventetid kan Teatret Gruppe 38 nu tage deres nye teaterhus i brug på Aarhus Ø. Teaterleder Bodil Alling er allerede forelsket i teatrets lille, ekstra sal, som giver huset endnu flere muligheder for at vise forestillinger for århusianerne. Foto: Michael Svenningsen
Teatret Gruppe 38 har i løbet af sommerferien pakket flere års teaterhistorie sammen i Mejlgade for at indtage deres nye teaterhus på Aarhus Ø. Avisen smugkiggede indenfor i de nye rammer.

AARHUS: Kun et par enkelte badende har fundet vej til Havnebadet denne smådisede august-formiddag. Molslinjen har lige lagt til kaj og efterlader skummende fartstriber i det blågrå vand.

For teaterleder Bodil Alling og medarbejderne i Teatret Gruppe 38 er dette sceneri et helt andet, end de er vant til.

I stedet for en lille, smalle baggård og et gamle baghus, har de nu fået højt til himlen og til loftet i et nybygget teaterhus for foden af Bjarke Ingels trappeformede prestigebyggeri, AARhus på Bassin 7.

Det lille prisvindende teater pakkede før sommerferien de sidste flyttekasser ned i Mejlgade 55, hvor de har haft til huse de seneste 15-16 år.

- Men et tungt pengeskab, som lignede noget Egon Olsen kunne have arbejdet med, måtte vi give op på, griner teaterleder Bodil Alling, der tager imod i et lyst kontor med udsigt over bugten.

Det meste af holdet var denne sommer i Tasmanien for at vise forestillingen "All this coming and going", der i 2017 spillede i containere på havnen i Aarhus, lige overfor hvor vi sidder i dag.

Derfor har der ikke været tid til en organiseret flytning, og der bliver lige nu arbejdet på højtryk for at få alt på plads i det nye hus. I hvert fald skal scenerummene og foyeren være klar til publikum 28. august, hvor der er indvielse af teatrets nye omgivelser.

- Det er en omvæltning at flytte fra centrum og 'herud'. Folk siger stadig herud om Aarhus Ø, for der er en stor forskel i den bevidsthed, selv om vi stadig er i byen og ikke langt fra vores gamle adresse. Vi prøver at formidle til vores kernepublikum, at der faktisk ikke er så langt igen, og så er det endda nemmere at finde en parkeringsplads end i Mejlgade, siger Bodil Alling og smiler.

Annonce

Nyt teaterhus

Teatret Gruppe 38 er flyttet fra Mejlgade til Aarhus Ø, hvor teatret er rykket ind i et nyt teaterhus på Bassin 7.

Bygningen er tegnet af Bjarke Ingels og er en del af byggeriet AARhus.

28. august er der reception for inviterede gæster.

I festugen vises gæstespillet "Danner" 3.-4. september.

8. september er der åbningsfestivitas klokken 15, hvor alle er velkomne til at komme ind og se det nye teater.

Samme dag er der repremiere på den Reumert-vindende forestilling "Tænk, hvis man havde en rejsegrammofon". Den vises til og med 11. september, for så at komme igen i januar 2020.

To teatersale

Hun og resten af staben ser frem til at være en del af en bydel, som er under forvandling.

- Det er rigtig spændende. Nu er her noget at komme efter. Langsomt begynder folk at tage herud og gå ture eller bade. Vi har mange nysgerrige, som kommer forbi, men vi tror også, at vi selvfølgelig skal råbe noget højere den første sæson på Aarhus Ø. Vi ved af erfaring, at det minimum tager en sæson at få hul igennem et nyt sted. Da vi for 15 år siden flyttede fra nummer 45 til 55 i Mejlgade, måtte vi også knokle for at fortælle, at vi stadig var her, fortæller Bodil Alling.

Teaterhuset deler en to etagers bygning med en kommende restaurant. Her er foruden foyer, kontorer, skuespiller-garderobe og værksted blevet plads til hele to teatersale. Og der bliver brug for pladsen. Hele bevæggrunden for at flytte fra Mejlgade var, at teatret manglede plads. Der var ofte udsolgt eller venteliste til forestillingerne. Det voksende publikumsbehov kan man nu efterkomme.

- Hvor vi før havde plads til 80 publikummer, kan vi nu huse 140 i vores store sal. Og jeg er allerede forelsket i vores lille prøvesal, hvor der også er plads til 50 publikummer. Vi er, som vi hele tiden har været, men vores program vil blive større, og vi har mulighed for at gøre det hele i lidt bredere format. Det bliver også spændende i forhold til de gæstespil, vi kan byde ind, siger Bodil Alling.

Godt naboskab

Teatret Gruppe 38 laver teater for en bred målgruppe. Der kommer alle generationer i huset - og så dem, der ikke er i selskab med børn, understreger Bodil Alling.

Derfor håber hun også, at folk i teatrets nye nærområde vil vove pelsen og kigge inden for.

Gruppe 38 har allerede skabt kontakt med den nærmeste nabo, Aarhus Domkirke, der har en satellit i to af de små bådhuse ved kajkanten, for at lave fælles aktiviteter.

- Allerede i år laver vi nogle arrangementer før eller efter en forestilling sammen med Aarhus Domkirke. Det kan for eksempel kan være fællessang eller perspektivering med en filosof. Lige nu klør vi bare på og ser, hvor vi kan mødes, forklarer Bodil Alling.

Teatret modtog i juni en Reumert for forestillingen "Tænk, hvis man havde en rejsegrammofon", som genopsættes fra 8. september. Det bliver den første egenproducerede forestilling i det nye hus.

Inden da venter gæstespillet "Danner" af Det flydende teater i festugen. En forestilling som allerede nu er udsolgt, så mon ikke århusianerne fremover nok skal finde helt herud på Aarhus Ø.

Teatrets største sal har plads til 140 publikummer, mod 80 i deres tidligere sal i Mejlgade. Og så er der ovenikøbet højere til loftet og plads til større armbevægelser på scenen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Sikring af åen og havnen med et partnerskab for handling - nu!

Juletiden er lige om hjørnet, og julefrokostsæsonen banker på døren. På trods af at vi ved, at færden ved åen og havnen i Aarhus kan have fatale følger for feststemte århusianere, lader teknisk forvaltning vente på sig. Opsætningen af de termiske kameraer, som vi i Radikale foreslog sidste vinter, og byrådet vedtog i budgetforliget for et par måneder siden, kan ifølge rådmand Bünyamin Simsek nemlig først sættes op i 2020 af hensyn til budgetrammen. Men vi kan ikke vente. Bureaukratiske benspænd må ganske enkelt ikke være årsagen til, at endnu en drukneulykke får lov at ske. Det tyder på, at det ikke er ladsiggørligt at fremrykke investeringen i de termiske kameraer til 2019. Vi vil derfor i Radikale gerne opfordre til et livsnødvendigt og kreativt partnerskab. For hvis vi skal gå og vente på en permanent løsning, mens der er allermest brug for den, skal vi opsætte en midlertidig. For det er nu - i den kommende juletid - at vi har brug for den ekstra sikring af åen og havnen, og her, vi har mulighed for at redde liv. Vi tror ikke, at den nye kampagne ’Hvor våd skal din bytur være?’ er tilnærmelsesvist en god nok erstatning for de kameraer, vi venter på at få sat op. Spørgsmålet er også, om vi vil forhindre, at folk overhovedet falder i, med en hyggelig afskærmning i vintersæsonen? Vi har derfor et opråb til alle de kræfter, der vil og kan hjælpe. Både borgere, foreninger, beværtninger og kommunen. Måske har vi forskellige, kønne afskærmningsløsninger stående på et lager et sted, hvor de alligevel bare står og samler støv? Måske vil barerne omkring åen hjælpe til med at sikre deres festgæster mod en tur i det kolde, mørke vand på deres bytur? Vi kan endda pynte en midlertidig afskærmning med genbrugsjulebelysning, så vi også skaber endnu mere stemning i de kolde julemåneder, mens vi gør det mere sikkert at færdes ved åen og havnen. Mulighederne vil garanteret præsentere sig, hvis blot vi leder. Så det håber vi, at vi i fællesskab kan gøre. Det er alfa omega, at vi hurtigst muligt får sikret åen og havnen, for der er gået for lang tid allerede. Hver eneste dag, der går uden sikkerhedsforanstaltninger, jo mere alvorligt bliver det. For vandet bliver koldere, og juletidens mange, våde fester bliver flere og flere, hvilket giver byens natteliv et ekstra pres og skaber utryghed hos forældre. Vi ønsker os partnerskaber for handling – nu!

Annonce