Annonce
Kultur

Kom med dit bud: Hvordan skal Kulbroen se ud?

Aarhus Kommune har udskrevet en projektkonkurrence, som skal give forskellige bud på, hvordan den gamle kulbro på Sydhavnen kan blive en central del af udviklingen i området. Foto: Flemming Krogh

Projektet med at forvandle det gamle industrielle kulkranspor til en attraktion for sydhavnsområdet kommer nu tættere på en realisering. Aarhus Kommune har netop udskrevet en konkurrence, der skal afføde spændende bud på udviklingen af Kulbroen.

AARHUS: Engang udfyldte den høje betonbro tværs igennem sydhavnsområdet en vigtig funktion. Skinnerne på broen sørgede for, at en kran kunne transportere kul til gasværket.

Siden sank kulkransporet hen i glemslen som et monument over en svunden periode i industrihistorien. Lige indtil Kulbroens venner så en charme i den gamle betonbro og begyndte at sætte den ind i en kulturel ramme som omdrejningspunkt for madmarkeder, koncerter og arrangementer.

Nu har Aarhus Kommune åbnet for ansøgninger om at blive prækvalificeret til konkurrencen om at skabe en spændende ny bydel med Kulbroen som et centralt vartegn.

- Konkurrencen om kulkransporets fremtid skal sikre Sydhavnskvarteret en flyvende start som en ny og mangfoldig bydel. Kulkransporet giver området omkring Sydhavnen karakter, og jeg glæder mig til at se de forslag, der skal være med til at tegne fremtiden for og udviklingen af Sydhavnskvarteret som en ny og spændende del af vores by, lyder det fra Kristian Würtz (S), rådmand for Teknik og Miljø.

Annonce
Kulbroens Venner arbejde på at åbne en lille del af den gamle betonbro, så århusianerne kan komme i vejret og opleve udsigten over Sydhavnen. Foto: Kulbroens Venner

Arbejde giver mening

Frem til 10. maj kan interesserede ansøge om at komme med i en prækvalifikation. Ud fra ansøgerfeltet vil der blive valgt seks teams, som skal arbejde videre med at skabe konkrete ideer til projektet. Til september bliver feltet snævret ind til to udvalgte teams, som går videre i konkurrencen om det endelige vinderforslag. Vinderen udpeges i februar næste år.

For Martin Thim, initiativtager til Kulbroens Venner, er konkurrencen den foreløbige kulmination på flere års arbejde med at sætte fokus på Kulbroen.

Konkurrence om Kulbroen

Aarhus Kommune har udskrevet en projektkonkurrence om udviklingen af Kulbroen på Sydhavnen.

10. maj er der deadline på ansøgningen om at være med i en prækvalifikation. Herefterudvælges de seks teams, som skal arbejde videre med at skabe konkrete idéer.

5. september skal de seks teams aflevere deres overordnede idé.

Efter planen bliver det endelige vindende forslag offentliggjort i udgangen af februar 2018.

- Det betyder, at den drøm og vision, vi har haft, nu bliver konkretiseret med kommunen som partner. Projektet går nu et meget stort skridt nærmere en realisering, siger han.

Martin Thim er tilknyttet bedømmelsesudvalget, når de seks teams er udpeget, og han glæder sig over at kunne komme til at følge projektet til dørs.

- Det er det, vi har drømt om og arbejdet hen imod, så det betyder alt for os, at vi også er med i den del af processen. Det er jo det, der gør, at de seneste tre års arbejde giver mening i den sidste ende. Det giver energi og blod på tanden til at fortsætte med den her type projekter, for det er jo ikke af økonomiske årsager, siger han.

Langs Sydhavnsgade løber en anden gammel betonbro, som også kan tænkes ind i planerne for Kulbroen, men det er op til konkurrencedeltagerne. Foto: Flemming Krogh

Spændende område

Konkurrencen, som byrådet bevilligede penge til i efteråret, er startskuddet til første del af en udviklingsplan for hele sydhavnskvarteret.

- Det er et område, som har nogle rigtig spændende elementer i sig. Her er små iværksættervirksomheder i slagteriområdet, samtidig med at Danske Bank flytter ind. Her er også noget kultur i form af nogle kunstnere, som vi også gerne vi arbejde videre med. Områdets tredje ben er en række institutioner for de socialt udsatte, som også er en del af byrådets vision for området, siger Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig- og Projektudvikling.

Hun mener, at Kulbroen har samme potentiale, som The New York Highline i New York, der er blevet til et grønt, attraktivt område. Samtidig skal Kulbroen også have en funktion som bindeled mellem banegården og Sydhavnskvarteret.

Starten skal gå fra den nybyggede Frederiksplads, hvor en bro over Spanien skal føre over i Kulbroen.

- Så det er både en forbindelsesvej og et spændende rekreativt område, siger Bente Lykke Sørensen.

Hvordan den opgave bliver løst er helt op til konkurrencedeltagerne.

- Vi har prøvet at gøre spillepladen så stor som overhovedet muligt for dem, som nu skal til at kigge på projektet. Vi har prøvet at belyse de muligheder, der kunne være i området og så ladet det være baggrunden for den efterfølgende dialog, forklarer Bente Lykke Sørensen.

Derfor er det også lagt op som en mulighed, at den lidt mindre betonbro, som går parallelt med Sydhavnsgade på havnen, kan blive en del af kulkransporet, men det er op til konkurrencedeltagerne, om de vil inddrage den i planerne.

Konkurrencematerialet lægger op til, at broen med det gamle kulkranspor bliver forbundet med den nye Frederiksplads med en bro hen over Spanien. Foto: Flemming Krogh

Kulbrolaboratorie

Århusianerne kommer til at kunne følge med i processen i det lille Kulbrolaboratorie, som er på vej under broen med støtte fra Realdanias pulje Underværker.

- Laboratoriet skulle gerne stå færdigt i starten af maj, så det kan bruges hen over sommeren. Det bliver et samlingssted for byudvikling på Sydhavnen, hvor man kan komme ind og følge konkurrencen, se forslag og deltage i den løbende dialog på Sydhavnen. En slags idé- og udviklingsbank, siger Martin Thim, der også fortæller, at Kulbroens Venner arbejder på at få åbnet noget af kulbroen op for publikum.

- Det bliver et lille teststykke, hvor man kan opleve, hvor fantastisk det er at komme op og få et vue ud over Sydhavnen og byen, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce